GaborSzakacs

A 2021-es Met-gála extravagáns ruhakölteményei

2021. szeptember 14. - gaborszakacs

A hagyomány szerint minden év májusának első hétfője a divatról szól a New York-i Metropolitan Múzeumban. Ilyenkor a világhírű színészek, zenészek, modellek, divattervezők és közéleti személyiségek gyűlnek össze az intézmény Museum of Costume Art részlegének - hivatalosan The Anna Wintour Costume Center -  nagyszabású gáláján. A 2021-es esemény szeptember 13-án került megrendezésre, az “In America: A Lexicon of Fashion” tematikájára és a hozzá kapcsolódó nagyszerű kiállításra épült. A hírességek pedig meghökkentő, egyedi és izgalmas ruhakölteményekben jelentek meg az est vörös vagyis ezúttal krémszínű szőnyegén. Pillants be Te is a divatvilág Super Bowl-jára!

billie_eilish_in_oscar_de_la_renta2.jpg

Billie Eilish énekesnő egy grandiózus Oscar de la Renta estélyiben érkezett az eseményre. A sziluettjét Marilyn Monroe ikonikus megjelenése - és ahogyan ő fogalmazta, a Holiday Barbie - inspirálta. A háttérben a ruha megálmodói, Laura Kim és Fernando Garcia divattervezők láthatók.

anna_wintour2.jpg

Sokak szerint a divat nem művészet. Egyszerű, komolytalan és felesleges dolognak tartják, pedig egy igazán különleges ágazat, ami mögött kemény munka és érték rejtőzik. A divat a szavak nélküli kommunikáció elsődleges eszköze, így minden emberhez eljuthat. A megjelenésünkkel, a hétköznapi és alkalmi öltözködési szokásainkkal kifejezzük az érzelmeinket, az ízlésünket, emellett megmutatjuk a világról alkotott nézeteinket és még a társadalomban elfoglalt helyünkről is árulkodik. Néha túloz, néha mellébeszél, sokszor álcázza a valóságot. A többi művészeti ágazattal szoros kapcsolatban áll, a hosszú munkaórával elkészült, kézzel gyártott, egyedi darabokat műtárgyaknak is tekinthetjük. Sajnos a divat még mindig egy sokadrangú dolognak kikiáltott művészeti ág, a New York-i Metropolitan Múzeumban is csak az alagsorban kapott helyet ez a szekció. Hogy a divat egy elfogadott, teljes értékű, igazán értékes szegmens lehessen, az amerikai Vogue főszerkesztője, Anna Wintour minden év május első hétfőjén jótékonysági gálát szervez a divatvilág ikonikus alakjai - tervezők, modellek, szerkesztők, írók, fotósok -, számos ismert és kedvelt közéleti személyiség, politikus és híresség számára, hogy adományokat gyűjtsön a múzeum javára. Ez a rangos esemény egy vörös szőnyeges bevonulással kiemelt tematikus estély, amelyen egy kiválasztott designer vagy egy bizonyos témakör köré rendezett kiállítás ünnepélyes megnyitója történik. 

„A divat legnagyobb estéjének” nevezett 2021-es Met-gála is a New York-i Metropolitan Museum of Art számára szervezett adománygyűjtési est volt. A rendezvényre olyan sztárokat, fiatal művészeket és feltörekvő tehetségeket hívtak meg, akik sokat tehetnek a pandémia után újraértelmezett divatiparért. A The Anna Wintour Costume Center első kétrészes kiállítása az amerikai divat témakörére épült. Az első rész: “In America: A Lexicon of Fashion” 2021. szeptember 18-án nyílik meg, az „In America: An Anthology of Fashion” 2022. május 5 -től tekinthető meg, a két tárlat párhuzamosan 2022. szeptember 5 -ig tart nyitva.

Az amerikai Vogue főszerkesztője, a Condé Nast kiadóvállalat művészeti igazgatója a jól bevált hagyományokat megtörve, ezúttal nem egy Chanel couture darabban jött el a Met-gálára, hanem egy virágos, patchwork Oscar de la Rentában érkezett. Meg kell hagyni, Anna Wintour megjelenésében soha nem lehet csalódni!

iman_in_harris_reed.jpg

Ha igazán plasztikusan szeretnék fogalmazni, akkor csak annyit tudok mondani Iman tegnap esti sziluettjéről, hogy TE ATYAÚRISTEN! Harris Reed feltörekvő divattervező készítette az ikonikus modell számára ezt a lenyűgöző alkotást. Iman a Vogue-nak adott interjúban elmondta, hogy kiemelten fontosnak tartja a fiatal tehetségek felkarolását, mert a jövő divatját ők határozzák meg.

Thom Browne amerikai divattervező jött, látott és győzött a 2021-es Met-gálán. A sztárok egyszerűen imádják a kreációit, többek között Erykah Badu színész-énekesnő, MJ Rodriguez, a nagysikerű Pose sorozat (Netflix) sztárja, Pete Davidson és Amandla Stenberg is Browne jellegzetes és extravagáns fekete-fehér szettjében jelent meg. Sharon Stone a nagyvonalú eseményhez képest egy visszafogottabb ruhában és Chopard ékszerekben tündökölt.

Amikor megláttam a teljes testet befedő, kétuszályos fekete ruhát, nem akartam hinni a szememnek. És amikor kiderült, hogy a fekete textília Kim Kardashiant rejti, akkor aztán tényleg leesett az állam. Miért és mi ez és húha és ezt hogyan gondolta? Kilát belőle? Kap benne levegőt? Hogyan eszik majd a vacsorán? Kétség sem fér hozzá, hogy ez az elképesztő Balenciaga couture dressz bevonul a vörös szőnyeges gálák történetébe. A patinás márka fekete kreációjában jelent meg Rihanna is, aki a szettjét mesés ékszerekkel és Stephen Jones kalappal tette feledhetetlenné. Michaela Coel egy csillogó kék kezeslábasban, Tracee Ellis Ross pedig egy úgynevezett "electric blue" kabátruhában tette tiszteletét az esten.

A sokkoló ötletek mellett voltak olyan hírességek is, akik inkább a ruhájuk feltűnő színével szerettek volna kitűnni az amúgy is sokszínű tömegből. Úgy tűnik, hogy a vérvörös és a tűzpiros idén kitűnő választásnak bizonyult. Emily Ratajkowski, a friss kismama - aki egyébként a világ egyik legismertebb modellje - hatalmas masnival a nyakában, egy piros Vera Wang csipkecsodában érkezett, testét tetoválásként ölelték körbe a kézműves motívumok. A francia filmvilág élő legendája, Isabelle Huppert egy sellő fazonú Balenciagában tűnt fel. A színésznőről nem mondanánk meg, hogy márciusban már betöltötte a 68. életévét, még mindig ragyog! A vörös szekció harmadik izgalmas darabját Jennifer Hudson viselte. A drámai vonalú AZ Factory kreáció a fotókon jól mutat, ám az Oscar-díjas színésznőnek óriási kihívás volt feljutni benne a végtelennek tűnő lépcsősor tetejére.

A divat ünnepe a ruhákról és a tervezőkről szól, ilyenkor átlagon felüli az egy négyzetméterre jutó világhírű designerek száma New York-ban. Az egyedi kreációba öltöztetett sztár a kreatív művésszel együtt kap meghívót az eseményre. Karlie Kloss modell a Carolina Herrera-ház vezetőjével, Wes Gordonnal érkezett. És meg kell hagyni, istenien mutattak a bevonuláskor. A divatvilág kis hercege, Zac Posen 2021-ben Debbie Harry társaságában jelent meg. Posen az amerikai zászlót - többek között farmerből(!!!) - formálta meg Blondie énekesnője számára. Regina King Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő pedig Michael Kors mellett tűnt fel. Persze, voltak olyan hírességek, akik párjukkal vagy a barátaikkal jöttel el a rangos divateseményre, például Shawn Mendes Camila Cabello oldalán feszített Michael Kors Collection öltözékben. Hamish Bowles, a Vogue divatszerkesztője Thom Browne szettben fotózkodott Sienna Miller (Gucci dressz) és Emily Blunt (Miu Miu sziluett) mellett. Rita Ora énekesnő ezüstös csillogású Pradában Taika Waititit ölelve jelent meg. Korunk talán legnagyobb amerikai sztárja, Justin Bieber egy Drew House szerelésben pózolt felesége, Hailey Bieber oldalán. Mrs. Bieber egy szív alakú dekoltázzsal ellátott, a test vonalát követő Saint Laurent-ban mutatta meg alakját. Mindenféle kíséret és feltűnés nélkül vonult be Vera Wang és Donatella Versace, ruháikat a saját divatházaik műhelyében készíttették.

whoopi_goldberg_pierpaolo_piccioli_and_carey_mulligan_in_valentino.jpg

Már-már hagyomány, hogy a Valentino-ház a red carpet bevonulás végén, egy nagyobb létszámú társasággal képviselteti magát. Idén a feledhetetlen Whoopi Goldberg és a kiváló Carey Mulligan is az olasz márka izgalmas darabjaiban érkezett a kreatív igazgató, Pierpaolo Piccioli oldalán.

jennifer_lopez_in_ralph_lauren2.jpg

Minden vörös szőnyeges esemény fénypontja, amikor az isteni Jennifer Lopez megjelenik. Mindig kifogástalan, mindig szexi és mindenben istenien mutat (a Diet Prada szerint J.Lo tökéletessége már kezd unalmassá válni). Az esemény amerikai tematikáját meglovagolva egy cowboy-country hangulatú Ralph Lauren estélyiben vonult be az énekesnő. Nekem bejön ez a vonal is!

Ha már Amerika, akkor az "Amerikai Álom" és a régi Hollywood hangulata sem maradhatott ki a 2021-es Met-gálából. Néhány híresség a filmezés aranykorát, az igazi, elérhetetlen sztárok világát hozta el a vörös szőnyegre. Minden csupa fény, csillogás és luxus! Kendall Jenner kristályokkal kirakott Givenchy ruhája maga volt a kétlábon járó GLAMOUR, egyszerűen imádtam! Georgina Chapman, a Marchesa-ház alapító designerének sem kell a szomszédba mennie egy kis jó ízlésért. Füstszürke sziluettje egyszerre volt nosztalgikus vintage és modern. A klasszikus francia elegancia a modern vonalvezetéssel kelt életre Gigi Hadid testén. A modell ruháját a Prada biztosította az eseményre. Amíg Kate Hudson egy hasvillantós pink Michael Kors Collection ruhában mutatta meg alakját a fotósok hadának, addig a Vogue red carpet live interjúkat készítő Keke Palmer a legendás Diana Ross megjelenését idézte meg. Annyira szembetűnő volt a hasonlóság, hogy az énekesnő lánya, Tracee Ellis Ross is elégedetten megdicsérte Palmer outfitjét.

Persze, tudom, Lady Gaga már elsütötte, hogy a Met-gálára egyszerre több szettet is fel lehet venni, illetve a fotósok kamerái előtt át lehet alakulni egy teljesen más stílussá. De Lil Nas X Grammy-díjas amerikai rapper-énekes volt az első pasi, aki mindenféle szégyenérzet nélkül az arisztokratikus hercegből pillanatok alatt modern fashionista robottá, majd kihívó szupersztárrá lényegült át. Egyszerűen elképesztő és irigylésre méltó ez a pofátlanság, ehhez a produkcióhoz kellett 3 jól kitalált Versace szett is.

A férfiak megjelenése minden rangos eseményen kétféle lehet: vagy szigorúan a dresszkód szerint megalkotott stylingot vagy bicskanyitogatóan outfitet látunk. A 2021-es Met-gála a feszes eleganciától a gendersemleges összeállításokig a végleteket mutatta. Korunk egyik legnépszerűbb fiatal színésze, Timothée Chalamet a modern, hanyag elegancia oltárán áldozott, a szettjét Haider Ackermann, Rick Owens és Converse hármasától állította össze. Tom Ford divattervező a tőle megszokott kifinomult ízlésű úriember szerepében tündökölt, bársonyzakó, napszemüveg és a fehér virág a hajtókán... mmm, tökéletes! Éppen úgy, mint az Oscar-díjas amerikai színész és filmproducer, Adrien Brody, aki visszafogott eleganciájával kitűnt a tarka tömegből. A 26 éves dél-afrikai születésű ausztrál énekes-színész-youtuber Troye Sivan egy Altu pólóruhában és Rick Owens cipőben jelent meg, a hatása egészen döbbenetesre sikerült. Virgil Abloh fashion designer fehér szettjét egy kék felirat és halványkék kesztyűje tette izgalmassá. A Vogue-nak adott interjúban Ben Platt elmondta, hogy a megjelenésével egy igazi meleg cowboy képét szeretné megidézni. Ebben a kékben sikerült! Amíg Dan Levy puffos ujjú streetwear angyalként tetszelgett a Loewe kreációban, addig Maluma egy piros Versace bőrszerkóban feszített a fotósok előtt Donatella legnagyobb megelégedésére. 

Fotók: Billboard / Getty Images / Popsugar / Vogue

Még több divatért, stílusért kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr7316688338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hát löködnek! 2021.09.15. 18:13:24

Kim Kardashianról ebben a Belphégor-gúnyában kiderült, hogy tulajdonképpen egész jó alakja van, csak rémesen előnytelen hacukákban szokott fotózkodni. A húgocskája nekem nagyon tetszik, csak a ruhája mellben kicsit ostoba lett, pedig ő tényleg jó nő.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.09.15. 18:13:27

Iman bitang jól bírja magát. Sharon Stone remekül néz ki. A többiekre kár szót vesztegetni.
süti beállítások módosítása