GaborSzakacs

A 2022-es Oscar-gála lenyűgöző ruhái

2022. március 28. - gaborszakacs

Magyar idő szerint hétfő hajnali 2 órakor a hollywoodi Dolby Theatre-ben 94. alkalommal kiosztották a filmvilág legrangosabb kitüntetéseit, az Oscar-díjakat. 2022-es gála egy igencsak színes és látványos vörös szőnyeges bevonulással kezdődött, ahová a sztárok a világhírű divatházak exkluzív ruhakölteményeiben érkeztek. A pompás nyitány képes beszámolóját elsők között csodálhatjátok meg itt a GaborSzakacs Blogon.

1_ariana_debose_in_valentino_haute_couture2.jpg

Ariana DeBose a Valentino-ház haute couture darabját viselte a vörös szőnyegen, majd átvette a a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Steven Spielberg West Side Story feldolgozásában nyújtott alakításáért.

A tavalyi roppant szigorú járványügyi korlátozások után visszaköltözött az eredeti helyszínre, a hollywoodi Dolby Theatre-be az Oscar-gála. A 94. alkalommal megrendezett filmes esemény vörös szőnyegén kifejezetten változatos és izgalmas sziluettekbe érkeztek a meghívottak, sokszor szembemenve a protokoll vagy a dresszkód előírásaival. Minden kétséget kizáróan az idei esemény legnépszerűbb színe a piros volt.

Az 57 éves Rosie Perez amerikai színésznő a húszéveseket meghazudtoló bájjal és eleganciával érkezett az estélyre, az alakját szorosan követő, vállpántos ruháját Christian Siriano tervezte. Amy Forsyth kanadai színésznő ezúttal laza Marchesa-hullámokba burkolózott. A Micsoda nő! című kultikus mozifilmből Julia Roberts ikonikus ruháját idézte meg Jennifer Garner, aki egy ejtett vállú, V-dekoltázzsal ellátott Brandon Maxwell oszlopruhában tette tiszteletét. A díjkiosztó gála egyik legnagyobb mellényúlása Tracee Ellis Ross-hoz köthető, ugyanis a művésznő pofátlanul sokat mutató Carolina Herrera ruhája két ügyesen elhelyezett mellbimbótapasz és egy felfordított méretes tulipánszoknya házasságából született. Molly Sims viszont megmártózott a vérvörös textilhabokban, királynői ruháját - amely kifejezetten kiemelte a bőr-és hajszínét - Elie Saab tervezte. Kirsten Dunst a francia haute couture legnagyobb élő alakjától, Christian Lacroix-tól választott egy tüllfodros kreációt. Marlee Matlin az egyszerű és nagyszerű megjelenés mellett tette le a voksát. Monique Lhuillier felül zárt, alul magas hasítékkal ellátott skarlátvörös szaténruhája valósággal vonzotta a tekinteteket.

Pliszék, csipkék, átlátszó anyagok és erős kontrasztok jellemzik Serena Williams Gucci szettjét. Ez egy igencsak feltűnő darab, ahogy maga a teniszcsillag is feltűnő jelenség. Mila Kunis a régi Hollywood eleganciáját idézte meg krémes lágy árnyalatú, hosszú uszállyal ellátott Zuhair Murad Couture estélyijével. Zoë Kravitz egy masnival díszített, halvány rózsaszín Saint Laurent oszlopruhában, Lily James pedig egy majdnem derékig felvágott, uszályos Versace csipkeruhában pózolt a fotósok kamerája előtt. Jessie Buckley ír színésznő egy roppant egyszerű, mégis látványos púderszínű Erdemben, Becky G énekesnő és rapper egy csípőrészen díszített, csillogó Etroban érkezett a filmes eseményre. Az Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas brit színésznő, Olivia Colman ezüstszürke Diort, az Eurófia című HBO-sorozat sztárja, Zendaya kétrészes Valentino Haute Couture szettben mutatta meg hibátlan alakját. A nemzetközi sajtó pillanatok alatt kiszúrta, hogy Sharon Stone az 1998-as Oscaron egy kísértetiesen hasonló összeállításban ünnepelt. Venus Williams teniszezőnő egy különleges dekoltázsú, mélyen kivágott Elie Saab ruhát viselt. Tiszteletét tette a rangos gálán az Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas angol színésznő, Dame Judi Dench is. A 87 éves művész visszafogott eleganciája páratlan volt ezen az estén.

Persze, az idei Oscaron is voltak olyan hírességek, akik biztosra mentek és klasszikus ruhadarabokat vagy a mindig elegáns feketét választották. Így tett Uma Thurman is, aki roppant ízléses és visszafogott hatást keltett a Bottega Veneta összeállításában. Nem úgy, mint a Spencer című filmért jelölt Kristen Stewart. Az Alkonyat-szériából ismert amerikai színésznő egy fekete sortban és egy kigombolt fehér ingben érkezett. Bár a szettje tetőtől talpig Chanel, az összkép mégis roppant hanyag. Vanessa Hudgens egy fekete flitteres Michael Korsban és Bvlgari ékszerekben állta a fotósok soha véget nem érő vakuvillanásait. A filmvilág élő legendája, Rita Moreno Puerto Ricó-i színésznő, azon kevés személyek közé tartozik, akik Emmy-díjat, Grammy-díjat, Oscar-díjat és Tony-díjat is nyertek. Moreno aszimmetrikus vállú, karcsú Carolina Herrera ruhájához egy bohém fejdíszt választott. Maggie Gyllenhaal bár díjat nem kapott ezen az estén, de Schiaparelli haute couture ruháját minden meghívott elismeréssel nyugtázta. Igazán népszerű színésznő és még a stílusérzéke is kiváló, talán így lehetne bemutatni Cynthia Erivo személyét, aki a 2022-es Oscar-gálára cipzáras felsőt és sellő fazonú szoknyát válaszott a Louis Vuittontól. Mivel a Chanel egyik nagykövete, ezért szinte minden eseményre talpig Chanelben érkezik az Oscar-díjas latin szépség Penelope Cruz, most is így tett. A 19 éves Maddie Ziegler színésznő szintén fekete estélyiben lépdelt a vörös szőnyegen, Giambattista Valli drámai ruhakölteményében pompásan mutatott.

Nem meglepő módon Billie Eilish és Finneas O'Connel nyerte a legjobb betétdalért járó díjat. A No Time to Die igazi Bond-dal, ami ötvözi szerzők stílusát és persze Hans Zimmer filmzenéjét. Billie Eilish fekete hajjal és egy fodros Gucci kreációban, illetve Fred Leighton észerekben érkezett a hollywoodi Dolby Theatre-be. Az egyik személyes kedvencem Sofia Carson hatalmas tüllszoknyás Giambattista Valli hercegnős ruhája. Annyira nagyvonalú, annyira gyönyörűséges, amilyet mostanság már csak ritkán látni egy ilyen rangos eseményen.

30_cybill_shepherd.jpg

A 2022-es Oscar-gálán Cybill Shepherd kimaxolta a pofátlanságot. A 72 éves amerikai színésznő díjat ezúttal nem kapott, ám megjelenésével mégiscsak felhívta magára a figyelmet. A téglalap formájú dekoltázzsal ellátott, meglehetősen visszafogott estélyi ruhájához ugyanis egy sportcipőt húzott, amelyet hatalmas vigyorral mutatott a vörös szőnyeg tövében álló fotósoknak. Arról nem szól a fáma, hogy Shepherd lusta volt egy csinos magassarkúban ünnepelni vagy komoly egészségügyi okok miatt választotta ezt a megoldást. Mindenesetre a szettje így nagyon "bevállalós" lett.

31_jessica_chastain_in_gucci.jpg

A legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat Jessica Chastain nyerte a Tammy Faye szemei című filmben nyújtott alakításáért. A színésznő átalakulása hihetetlen, ráadásul a film producere is ő volt. Ebben a látványos Gucci estélyiben vette át az elismerést.

36_queen_latifah_in_pamella_roland.jpg

Queen Latifah szó szerint beragyogta a hollywoodi éjszakát. A szuperszűk ruháját és az uszályszerűen szétterülő köntösét kedvenc amerikai divattervezőm, Pamella Roland készítette.

Minden szezonban akadnak olyan sztárok, akik a megjelenésükkel a határokat feszegetik. Jada Pinkett Smith extrarövid hajával, értékes ékszereivel és méregzöld Jean Paul Gaultier Couture ruhájában igazán feltűnő jelenség lett Hollywoodban. Bár szeret a középpontban lenni, ám Jamie Lee Curtis megjelenése most elég puritánra sikeredett, a mell alatt húzott, csillogó Stella McCartney szettje a kifinomultságáról tett tanúbizonyságot. Éppen úgy, mint az indigókék Fendiben pompázó Naomi Scott, aki nemes eleganciát sugárzott a nem mindennapi ruhakölteményében. Nicole Kidman szokás szerint egy mesés Armani Privében érkezett a gálára. A hegyes dekoltázsrész és a fecskefarokként leomló uszály kiemelte az Oscar-díjas színésznő karcsú alakját. Úgy érzem, hogy a színt most nem találta el, Kidman hamvas bőréhez a kék egy erőteljesebb árnyalata jobban illene, de a ruha így is csodás. A színes ruhaköltemények szekcióját az egzotikus szépségű Lupita Nyong'oval zárom. A színésznő egy aranyló Prada ruhában lépett a vörös szőnyegre, szó szerint ragyogott.

timothee_chalamet_in_louis_vuitton.jpg

Minden szezonban elképesztő szettekben jelenik meg Timothée Chalamet. A fiatal színész a dresszkódra fittyet hányva sem inget, sem felsőt nem húzott a 2022-es Oscarra, csak egy csipkével és kristályokkal díszített Louis Vuitton zakót kapott magára. Egyszerre pofátlanul hanyag és szupermenő!

És akkor az összeállítás utolsó szekciójában vegyük szemügyre az urak szettjét. Megfigyelhető, hogy az elmúlt évek során nagyon sokat lazultak a szabályok, a klasszikus black tie viseletek lassan kikopnak az olyan elegáns eseményekről is, mint az Oscar-díjátadó. Ez leginkább ott érhető tetten, hogy a férfiak elkezdtek színesen öltözni, a szigorú formaruhák helyett az egyéniségüknek megfelelő öltözetben lépnek a vörös szőnyegre. 

Andrew Garfield egy burgundi árnyalatú duplasoros bársonyzakót kombinált egy jól szabott nadrággal. A csokornyakkendő helyett egy lazán megkötött masni került az ingre. Az összkép igazán sikkes, fiatalos, lendületes, a ruhát a francia Saint Laurent biztosította számára. A nők első számú ideálja, Jason Momoa bár egy stílusos háromrészes Henry Poole öltönyt választott, a csokornyakkendő is megvan, az ékszerei azonban tükrözik a színész lelkivilágát. Emellett a díszzsebkendő helyére egy kék-sárga kendőt rakott, amellyel a ukrán-orosz háborút elszenvedő Ukrajna mellett áll ki. A 40 éves Jay Ellis amerikai színész egy kitűnően szabott fehér Dolce and Gabbana szmokingot viselt, a hajtókán pedig egy rendkívül izgalmas brosst is láthatunk, nagyon elegáns, klasszikus és modern. A Netflixen futó Queer Eye vagyis Meleg szemmel című sorozat egyik szereplője, Karamo Brown meghívást kapott az idei gálára. A fényes szövetből készült Brunello Cucinelli öltönyére ő is egy drágakövekkel díszített kitűzőt tett. Nekem ez így bejön!

A sok kék és fekete szett mellett izgalmas látványt nyújt Kodi Smit-McPhee babakék Bottega Veneta öltönye, amelyet Cartier ékszerekkel tett feledhetetlenné. Az  Oscar- és Golden Globe-díjas egyiptomi származású amerikai színész, Rami Malek maradt a klasszikusoknál, ám az egyszerű Prada öltönyét piros zoknival teljesen bohém irányba vitte el. Szerintem ezzel a "színsokkolással" nagyon menő lett! Rickey Thompson amerikai színész-komikus teljesen elrugaszkodott a kötöttségektől és a szabályoktól. Kristályokkal kivarrt felsőjéhez egy trapéznadrágot társított, mindezt a GCDS márka biztosította számára. Hááát, én nem biztos, hogy beengedtem volna ebben a szerkóban erre az elegáns estélyre, de ízlések és pofonok...

A jóképű Shawn Mendes megjelenésében azonban keresve sem lehet hibát találni. A duplasoros Dolce and Gabbana öltönyéhez még egy laza vigyort is felrakott, hogy a csajok elájuljanak a Dolby Theatre báltermében. A 32 éves kínai származású kanadai színész, Simu Liu egy piros Versace öltönyben érkezett, amelyet fekete kiegészítőkkel tett izgalmassá. Egy ilyen eseményre a bokavillantós style valahogy nem működik, ám maga a szett teljesen rendben van. És a végére tartogattam a legnagyobb HŰHA-hatást. Wesley Snipes egy lila Givenchy sziluettben jelent meg a 2022-es Oscaron. Az összeállítását elnézve egyszerre ugrik be a dél-amerikai és a távol-keleti kultúra, a koncepciót értem, de valamiért mégsem működik rajta ez a szín és ez a formavilág. Talán jövőre több sikerrel jár...

Fotók: Daily Mail / The New York Times / US Weekly / Vanity Fair / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr5017791166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása