GaborSzakacs

Jean Paul Gaultier drámai ruhakölteményei

2022. március 12. - gaborszakacs

A matrózcsíkos ruhadarabok és a fűzők újraértelmezésével debütált Glenn Martens a Jean Paul Gaultier meghívott tervezőjeként. A világhírű francia márka a Diesel és a Y/Project kreatív igazgatóját bízta meg a 2022-es tavaszi haute couture kollekció megalkotásával, a közös munka pedig egy igazán meglepő eredményt hozott az amúgy sokat látott Paris Fashion Week közönségének. Izgalmas anyaghasználat, különféle textúrák és drámai volumenű ruhaköltemények sorakoznak a szezon talán legmegosztóbb gyűjteményében.

1_478.jpg

Két évvel ezelőtt óriási felhajtás közepette búcsúzott a kifutók világától a francia couture fenegyerekeként is emlegetett Jean Paul Gaultier. A világhírű designer márkája azóta már a második kollekciót mutatta be a Paris Fashion Weeken, amelyet vendégtervező készített. A 2022-es tavaszi couture darabok munkájával a Diesel és az Y/Project kreatív igazgatóját, Glenn Martens bízta meg Gaultier. A választás egészen kiváló és nem várt sikert hozott, ugyanis a fashion show után gratulációk tömkelege érkezett a divatházhoz, a szakma pedig ámultan vette tudomásul a látottakat. 

Glenn Martens azt a fajta couture-t hozta vissza a párizsi kifutóra, amelyet már lassan csak a divattörténeti cikkekből és könyvekből ismerhet a mai fiatalság. Olyan szakmai alázattal, lendülettel, kecsességgel és humorral indult neki a feladatnak, ahogyan mostanában senki sem. Gaultier haute couture elemeit felhasználva egészen különleges és meghökkentő darabokat tervezett. Megjelentek a jól ismert matrózcsíkok, amelyeket ezúttal 3D-s megoldásokkal tett térbelivé Martens, emellett visszahozta a jellegzetes fűzőket, amelyek az ikonikus Gaultier-pillanatokat idézik meg.

Mintha összemosta volna John Galliano merész ötleteit Christian Lacroix művészetével és ehhez hozzáadott volna egy adag dark Vera Wang-érzést. A végeredmény pedig igazán istennői magasságokba emeli a jól ismert Gaultier-dívákat. Pompás, éteri estélyi ruhák, finom sifonszegélyek, finom tüllfátylak kísérik a szoros fűzőket, sok az aszimmetria és a keresztezett pánt. Az arisztokratikus vörös bársonyban vagy a zöld taftban megvillan a klasszikus női szépség, a homokóra alkat, a régi idők Y-formája. A csábítóan szexi francia budoárok hangulata és a földet söprő, modern red carpet öltözetek világa finoman összeér ebben a kollekcióban.

Glenn Martens szerint maga Jean Paul Gaultier nem látta a gyűjteményt a bemutató előtt, így neki is hatalmas meglepetés volt, amikor a nézőtéren szembesülhetett ezzel a nem mindennapi couture sorozattal. Bár Martens szerződése erre az egy szezonra terjedt ki, ám a divatsajtó és a közösségi oldalak olyan visszhangot adtak ennek a kollaborációnak, hogy akár folytatása is lehet.

A 2022-es őszi Jean Paul Gaultier haute couture kreációk vendégtervezője pedig nem más, mint a Balmain tehetséges designere, Olivier Rousteing lesz. Kíváncsian várom a júliusi divathéten a nagyszabású JPG show-t!

A Jean Paul Gaultier Spring 2022 Couture kollekció a párizsi divathéten mutatkozott be

Fotók: Arnaud Lajeunie / Jean Paul Gaultier / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr6917778034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása