GaborSzakacs

25 elképesztő szett Gaultier bemutatóján

2018. február 05. - gaborszakacs

Az 1960-as évek öltözködési stílusát az op-art jegyekkel vegyítve mutatta be 2018-as tavaszi haute couture kollekcióját Jean Paul Gaultier. A francia divatvilág fenegyerekének kikiáltott divattervező a tőle megszokott extravaganciát és egyedi látásmódot hozta el a legfrissebb gyűjteményében. A művészeti hitvallás tökéletes leképezése a textíliák nyelvén. Ez annyira Gaultier!

22_36.jpg

A kifinomult francia ízlés ellenpólusaként világhírnévre tett szert a lázadó Jean Paul Gaultier. Mindössze 17 éves volt, amikor feltörekvő művészként beállított Pierre Cardin divatházához, hogy kitanulja a szakmát. Ez a pofátlanság annyira lenyűgözte Cardint, hogy asszisztensként alkalmazta Gaultiert. 1976-ban elérkezettnek látta az időt a saját márka beindítására, amit jó pár évig különféle francia és japán brandek támogattak. Polgárpukkasztó stílusára hamar felfigyelt a szakma, nyitottsága elhozta neki a várva várt sikert. Nyitott a fiatalok felé, nagy hatással volt rá a kortárs zene, a képzőművészet és a média. Legismertebb alkotása Madonna 1990-es Blond Ambition turnéjának csúcsos melltartója, ez a darab ma már divattörténeti mérföldkőnek számít. 2008-ban Kylie Minogue X néven futó koncertkörútjára is ő tervezte a fellépőruhákat. JPG pályája évtizedek óta töretlen. 1997-ben előrukkolt első couture kollekciójával, amit minden szezonban újabb és újabb követ.

A 95 éves Pierre Cardin - Gaultier tanítómestere - mellett a Louis Vuitton kreatív igazgatója, Nicolas Ghesquière is tiszteletét tette Gaultier 2018-as tavaszi haute couture kollekciójának bemutatóján. Az igencsak látványos darabokat felvonultató show minden ízében a divatház több évtizedes hagyományait követte, extravagáns szettek, merész vonalú ruhaköltemények és feltűnő hajszobrászati alkotásokkal érkező modellek lepték el a kifutót. A gyűjtemény a fekete-fehér összeállításokra építkezett, az 1960-as évek kiegészítői, méretes ékszerei és op-art alkotásai is visszaköszöntek Gaultier kreációiban. A csavart formák, a mély kivágások, a sokat sejtető, mégis takaró anyagok a szexuális szabadságot, a nőiesség erejét és a magabiztosságot hirdették. A klasszikus szabásokon nyugvó rafinált szettek, a laza hullámokban végződő kabátjai, az átlós és aszimmetrikus felsői és a test vonalát kiemelő szoknyái kitűnően hangsúlyozzák a viselőik egyéniségét. A bohém szekció ezúttal sem maradhatott el, a vibráló neonszínekkel, a fekete bőr és arany párosításokkal, a fénylő szegélyekkel, illetve a rojtokká transzformálódott szalagokkal nyűgözte le Jean Paul Gaultier a párizsi divathét résztvevőit. Hamisítatlan optikai élményrobbanás a giccs és a jó ízlés keskeny mezsgyéjén egyensúlyozva.

Jean Paul Gaultier 2018-as tavaszi couture bemutatója a párizsi divathéten

Photos: Yannis Vlamos / Indigital

Ha tetszett, kövess, lájkolj a Facebookon is: https://www.facebook.com/gaborszakacsblog

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr6013632778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása