GaborSzakacs

A Schiaparelli visszatért a kifutók világába

2022. január 31. - gaborszakacs

Két év kényszerpihenő után a patinás francia divatház, a Schiaparelli végre kifutós bemutató keretein belül tárta nagyközönség elé a legújabb kollekcióját. A Daniel Roseberry vezette márka 2022-es tavaszi haute couture darabjai ezúttal is hozták a jellegzetes művészi szabásvonalakat, a szürrealista formákat és az ámulatba ejtő látványvilágot. Ismerjétek meg a Schiaparelli misztikus univerzumát!

300_8.jpg

Nem csalás és nem ámítás, két év után újra kifutón lehetett látni a Schiaparelli-ház kollekcióját. A koronavírus okozta világjárvány miatt a neves francia divatház úgy döntött, hogy egy időre csak digitális formában teszi lehetővé az aktuális szezonra szánt ruhadarabok bemutatását. Ám az oltások bevezetése és a gyengébb Omicron variáns után 2022. januárjában a márka visszatért a kifutók világába, hogy a tavaszi haute couture kreációkat felvonultató show-ját már élő közönség előtt rendezhesse meg...

... és Daniel Roseberry kreatív igazgató a zseniális Schiaparelli-kollekciójával egy különleges világba repítette a párizsi divathétre érkező vendégeit. A Petit Palais épületében megrendezett esemény egy valódi érzékborzoló utazás volt, amely a francia valóságtól elrugaszkodva Roseberry fantáziavilágát kivetítve egészen az űrig repítette a meghívottakat. Az ürességet és a reménytelenséget töltötte meg tartalommal és mindezt életre keltette a mesés textíliáiban. Grandiózus kalapok, elképesztő volumenek, izgalmas formák sorakoztak fel a távoli galaxisok képzeteivel és természetesen Elza Schiaparelli szürrealista szellemiségével.  

„Folyton azt mondogattuk, hogy ez a „Schiaparelli-bolygó”: olyat akartam csinálni, ami teljesen másra hasonlít. Semmi más nem nézhet ki így” - mondta Roseberry a Vogue-nak adott interjúban.

Mintha egy rakás sci-fi mozifilm és egy szobányi tudományos-fantasztikus irodalom összemosódott volna annak érdekében, hogy valami újat, valami nagyszerűt tudjon alkotni a Schiaparelli-ház. És sikerült! A kifutón megelevenedtek a Szaturnusz gyűrűi egy fekete míder, illetve egy aranyozott mellvért köré húzott sárgaréz karikában. Visszaköszöntek az előző évadok aranyló torzói, amelyek úgy hatottak, mintha a modell testére öntött arany megszilárdult volna. A vizuális gyönyör pedig csak fokozódott. Láthattuk a jellegzetes Medusa-ruha újraértelmezett verzióját, de voltak sokkoló anatómiai formák, zárak, lakatok, ékkövekkel kirakott ketrecek, homár és persze a galamb motívum is feltűnt.

Aki a bemutatóra meghívást kapott vagy esetleg online nézte az élő közvetítést, csak kapkodta a fejét és az egyik ámulatból esett a másikba. Néha a fekete selyemkrepp ruhákat aranyréz csápok ölelték körbe, máskor arany-fehér míder fogta össze. A monumentális kalapokról a dekoltázsba szaladó fátyol vagy a bizarr aranykesztyűk vagy a korongmandzsetták keltettek feltűnést. A kollekció érdekessége, hogy ha a vibrálóan izgalmas díszítéseket, a dinamikus részleteket és a sci-fi elemeket eltávolítanánk, akkor sok-sok gyönyörű szabású fekete ruha maradna, amelyek Roseberry tudatosságáról és kifinomult ízléséről árulkodnak.

Ilyen egységes, finoman kidolgozott, mégis egyszerű kollekciót régen láthattunk a Schiaparelli kifutóján. Nemcsak az érzékszerveinkre, hanem az érzelmeinkre is hat Roseberry művészete azzal, hogy a reményvesztett időszakban a végtelenben, az űrbe, a képzelet határtalan világába repít el bennünket. Hasonlóan mély mondanivalóval rendelkező haute couture alkotásokat csak a olyan nagyszerű francia divattervezőktől láthattunk korábban, mint John Galliano, Christian Lacroix, Jean Paul Gaultier és Thierry Mugler. Olyan művészektől, akik tudása, humorérzéke, a pompa és csillogás iránti vágya új színt hozott a klasszikus értelemben vett párizsi divatba. Ez az új szín pedig a show és az úgynevezett divatszínház. Kell ennél izgalmasabb nyitány a Paris Fashion Weeken?

A Schiaparelli-ház 2022-es tavaszi haute couture kreációi a párizsi Petit Palais kifutóján

100_14.jpg

A Schiaparelli Spring 2022 Couture kollekció sokkoló darabja ez a kihúzható fiókokkal ellátott fej-táska, amelyet ikonikus Salvador Dalí festményei ihlettek. 

Fotók: Filippo Fior / Grazia Magazin / Gorunway.com / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr5617006034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása