GaborSzakacs

A Schiaparelli szürrealista univerzuma

2024. február 02. - gaborszakacs

Az Alien-filmek képi világa, Elsa Schiaparelli radikális szemléletmódja és Daniel Roseberry kreatív igazgató texasi öröksége állt össze egy elképesztően izgalmas kollekcióvá a párizsi divathéten. A patinás francia divatház 2024-es tavasz-nyári haute couture alkotásai a szoborszerű szabászati konstrukciók, az ékszerpáncélok és az elektronikai hulladékok meghökkentő találkozásban keltek életre. A couture week nyitóeseményeként megrendezett Schiaparelli fashion show első sorában korunk A-listás sztárjai foglaltak helyet, többek között Jennifer Lopez, Zendaya és Hunter Schafer. 

100_88.jpg

A 2024-es tavasz-nyári couture kollekciókat felvonultató párizsi divathetet ezúttal is a Schiaparelli bemutatója nyitotta, ahova a patinás francia divatház valódi A-listás sztárokat hívott meg. A különleges "front row" sereg igazán ügyes marketingfogás a márka részéről, mivel így a világsajtó hetekig a nyitóeseményről cikkezhet. Az elmúlt szezonokban többek között Cardi B és Doja Cat extravagáns megjelenésével foglalkozott a média, nem kis hírverést, na meg népszerűséget hozva ezzel a Schiaparellinek. 

Idén is a párizsi Petit Palais adott otthon a látványos fashion show-nak, az ikonikus lépcsősoron feltűnt többek között a vizes hatású bobfrizurát, a szürreális szemüveget és a 7000 (!) élő rózsából készített, ezüstös-napsugaras hátú kabátot viselő Jennifer Lopez, a pónifarok-uszályban érkező Zendaya és a mély dekoltázst villantó Hunter Schafer. Tiszteletét tette az Emily Párizsban című Netflix-sorozat sztárja, Philippine Leroy-Beaulieu, a kalapos-nadrágos szettben pózoló Bella Thorne és az elegáns selyemkreációba öltözött Da’Vine Joy Randolph is. Korunk hihetetlenül gyors információáramlását jellemzi, hogy a divatbemutató még el sem kezdődött, a közösségi oldalak már tele voltak a sztárok fotóival...

200_66.jpg

...és a Schiaparelli Spring/Summer 2024 Haute Couture kollekció megjelent a kifutón...

"Schiapar-alien!" - így jellemezte egy szóval a Vogue a Schiaparelli 2024-es tavasz-nyári haute couture kollekcióját. És valóban, a patinás francia divatház kreatív igazgatója, Daniel Roseberry szürrealista-sci-fi-vadnyugati képzeletvilágának meghökkentő elegyét vitte kifutóra. A felsorakozó alkotások elsőre roppant furcsának tűnhetnek, ám ha megvizsgáljuk a részleteket, akkor azonnal rájövünk, hogy minden elemnek jelentése van. Nem beszélve arról, hogy valójában micsoda izgalmas kortárs képzőművészeti és innovatív textiltervezői megoldásokat sorakoztatott fel Roseberry.

A márka designere a névadó Elsa Schiaparelli szürrealista szellemi örökségét tiszteletben tartva a saját múltjának személyes utalásaival kevert valódi kincsesbányát elevenített meg a kifutón. Így találkozhatott a retro technológia a klasszikus sci-fi filmek képi világával, a nagy haute couturier-k divattörténeti remekművei a texasi fiú bőrdzsekis-farmeres közegével.

Roseberry a műsorhoz a 20th Century Fox fanfárját választotta nyitózeneként, majd a Top Gun, az Alien és az Oppenheimer részletei következtek. Ez a filmes szimfónia magával ragadó élményt teremtett, összhangban a művész filmszenvedélyével.

A kifutón extrém fantáziák sorakoztak fel. Az haute couture az egyetlen a divat utolsó, kézzel készített bástyája, ahol még mindig létezik a képzelet szabad szárnyalása és ahol a kézműves hagyományok az emberi képességgel és a szakmai tudással kelhetnek életre.

Elsa Schiaparelli 1938-as csontváz ruhája a kultikus Alien-filmek 3D-s gerincoszlopával egy újraértelmezett, bizarr exoskeleton alkotásban lépett a nagyközönség elé. Az alkotó Sigourney Weaver előtt tisztelgett Maggie Maurer modell megjelenésével, aki konceptuális couture cargo nadrágot viselt, csípőjén pedig egy egy robotbabát cipelt. Óh, nemcsak a babán, hanem a ruhákon is megjelentek a múlt elektronikai hulladékainak csillogó konstrukcióiként felbukkanó digitális fényképezőgépek, elektronikus alaplapok, CD-k, kihajtható telefonok, tükrök és persze mesés drágakövek.

„Minden dolog, amiben felnőttem, most éppolyan elavultnak tűnik, mint Charles James” - mondta Roseberry, aki a tavaszi kollekcióban Charles Jamesre emlékeztető homokóra derékvonalakat mutatott be. A couture-történelem legnagyobb művészeit tömörítette bele a gyűjteménybe, megidézte Cristóbal Balenciaga szobrászati remekműveit, Yves Saint Laurent hajtókás kabátjait és Azzedine Alaïa páncélszerű ruháit. Egy-egy sziluetten belül felvillantotta a hagyományt, a minőséget, a emberi kreativitást, a modernséget és a popkultúra utalásait a haute couture kivitelezéssel. És ez csodálatra méltó.

Az avantgárd dizájnon kívül láthattunk hagyományos vörös szőnyeges ruhákat is. A drapériaként leomló textíliák, a sellő fazonú estélyik, a méretes gömbszoknyák jól megfértek - a designer texasi gyökereiből ihletett - hímzett köpenyek, a rojtos kabátok, a cowboy-ihletésű fémes övcsatok és ízig-vérig western hangulatú részletek társaságában. Csendesen megjegyzem, hogy kitűnő időzítés egy ilyen formabontó kollekcióval előrukkolni a díjkiosztó szezon kellős közepén. Minden bizonnyal a sztárok stylistjai térdelőrajtban vártak arra, hogy lecsaphassanak a különleges darabokra. Vajon Jennifer Lopez melyik Schiaparelli-kreációban jelenik meg a következő red carpet eseményen?

11_543.jpg

12_533.jpg

13_530.jpg

14_526.jpg

15_503.jpg

16_478.jpg

17_462.jpg

18_433.jpg

19_402.jpg

20_379.jpg

21_331.jpg

22_306.jpg

23_282.jpg

24_252.jpg

25_225.jpg

26_192.jpg

27_172.jpg

28_146.jpg

29_134.jpg

30_123.jpg

31_96.jpg

32_83.jpg

Fotók:  Isidore Montag / Getty Images / Gorunway.com / Schiaparelli 

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr8318316023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása