GaborSzakacs

Schiaparelli lenyűgöző ruhakölteményei a párizsi divathéten

2022. július 11. - gaborszakacs

Egy igézően gyönyörű haute couture kollekcióval nyitotta meg a párizsi divathetet Daniel Roseberry. A Schiaparelli-ház vezető designere a márkára jellemző elképesztő formavilágot, szürrelista elemeket és magas művészi színvonalú kidolgozásokat hozta el a 2022-es őszi gyűjteményében. Mély dekoltázsok, izgalmas szimbólumok, csodálatos kalapok sorakoztak, na és sok-sok év után felbukkant a kifutón Eva Herzigova is.6b_1.jpg

"Shocking! Les mondes surréalistes d'Elsa Schiaparelli" vagyis "Megdöbbentő! Elsa Schiaparelli szürreális világa” címmel nyílt egy átfogó divatkiállítás a párizsi Musée des Arts Décoratifs-ban, amely 2022.07.06. és 2023.01.22. között megtekinthető. A nagyszabású tárlat olyan remek divattervezők alkotásaiból állt össze, mint Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier, Azzedine Alaïa és Christian Lacroix, akik a Schiaparelli-ház alapítója előtt tisztelegnek.

A kiállítás előfutáraként július 4-én - ami egyben a párizsi divathét nyitánya - került bemutatásra a Schiaparelli 2022-es őszi haute couture kollekciója szintén a Musée des Arts Décoratifs-ban. Daniel Roseberry művészeti igazgató még az év elején a még élő világhírű designerekkel személyes és inspiráló beszélgetést kezdeményezett. Ezek a diskurzusok olyan hatással voltak rá, hogy elhatározta: "olyan kollekciót akartam készíteni, ami visszavezetett abba a divatba, amibe beleszerettem, és a divat azon időszakába, amely utólag visszagondolva nagyon naivnak tűnik.”

Persze, mondanom sem kell, a friss gyűjtemény csodálatos lett. Roseberry felidézte benne többek között Christian Lacroix 1987-es debütáló kollekciójának puffos sziluettjeit, a nagyszerű hímzéseket és az ikonikus matadorsapkákat. Az elkészült kreációkat látva egyértelművé válik, hogy Roseberry számára a '80-as évek nosztalgiája igencsak meghatározó. A szigorú vonalvezetés pedig Elsa Schiaparelli munkásságát juttatja eszünkbe, aki imádta a feszes, tiszta íveket, de elkötelezett híve volt a szürrealista megjelenésnek, az érzéki testtudatosságnak is. A test megszállottjaként minden ruhadarabja a mellszobor-hatás és a fűző köré épült. Éppen ezért használta Roseberry oly lelkesen "a köldöktől délre süllyedő" kivágásokat - ahogyan Hamish Bowles fogalmazott a Vogue-nak -, a mellvértszerű megoldásokat, na és a Pat McGrath által készített testfestéseket.

Egyik ámulatból esünk a másikba, sorra érkeztek a kifutóra a finom tisztelgések Elsa Schiaparelli saját szürrealista inspirációi előtt. Fekete bársonyruhák és bársonykabátok telis-tele erőteljes hímzésekkel, a drámaiság sem maradhatott el, ez a hatás a fülbevalókon és nyakékekben köszönt vissza. Micsoda kifejező szimbólumok és nyers valóság egyszerre: súlyos szőlőfürtök, aranyló keresztek, lakatok, hatalmas szemek és medálként viselt emberi szív. A díszítés diadalai mégis a ruhákra applikált, kézzel festett napraforgók, rózsák, levendulalevelek és a kanalak hátára öntött bőrből készített virágszirmok voltak. A mai közhangulatot és az egyéni lelki vívódásokat az egyes szetteken felbukkanó reményteljes békegalambok festették fel.

Nem mehetünk el szó nélkül a fantasztikus kalaptervező, Stephen Jones munkái mellett sem. Csodálatos, széles karimájú kalapjai mögé rejtőzött el a modellek - köztük a kifutóra érkező szupermodell, Eva Herzigova - tekintete. A kollekció kiemelkedő csúcspontjai azok a búzamezőket imitáló kalapköltemények, amelyek valójában glicerinezett strucctollakból készültek. Roseberry szerint a látványvilág „egy hihetetlenül modernnek, majd egyben vadromantikusnak tűnő valami keveredése”. Döbbenetes alkotások, nemde?

Miért is nem vagyok meglepődve, hogy a kifutó mellett helyet foglaló hírességek, Rita Ora, Karlie Kloss, Olivier Rousteing, Hunter Schafer, Pixie Lott, Rossy De Palma, Jordan Roth, Anitta és Emma Watson megbabonázva figyelték a mesés haute couture kreációkat és a show után dicshimnuszokat zengtek a nemzetközi divatsajtónak a látottakról. Elsa Schiaparelli és Daniel Roseberry kiváló művészek, ez nem kérdés.

"Az idők változnak, de a divat mindig felháborító.”- Elsa Schiaparelli

“Nehéz időkben, a divat is gyötrő.” – Elsa Schiaparelli

Fotók: Alessandro Viero / Filippo Fior / Gorunway.com / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr6317880161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása