GaborSzakacs

"A több több, a kevesebb unalom"

2021. augusztus 10. - gaborszakacs

... mondta a 99 éves amerikai üzletasszony és világhírű stílusikon, Iris Apfel. És milyen igaza van! Minden bizonnyal ezt az elvet vallotta Elsa Schiaparelli divattervező is, akit a szürrealista jegyeket felvonultató kreációi tettek a divattörténet kiemelkedő alakjává. Schiaparelli patinás francia divatháza napjainkban újra a régi fényében tündököl és ez a felemelkedés Daniel Roseberry kreatív igazgatónak köszönhető. A designer 2021-es őszi haute couture kollekciója a tőle megszokott merészség, meghökkentés és nagyvonalúság hármasára épült. Gyere, lépjünk be együtt a szoborszerű alkotások pazar világába! 

12_380.jpg

Párizs talán legelőkelőbb negyedében, a Place Vendôme-on található a Schiaparelli elegáns szalonja, ahol minden szezonban különleges prezentáción mutatják be az arra érdemes szakértőknek a legújabb ruhakölteményeket. A 2021-es őszi haute couture kollekció sem kifutón, hanem egy látványos kiállításon került a nagyközönség elé. Persze, a világ vezető divatlapjai órákon belül leközölték az ámulatba ejtő fotóanyagot az új gyűjteményről. És hát meg kell hagyni, Daniel Roseberry kreatív igazgató újra kitett magáért. A Schiaparelli névhez méltó modern, merész, meghökkentő és igazán nagyvonalú sorozattal állt elő. Biztos vagyok benne, hogy Elsa Schiaparelli is büszke lenne rá.

Aki eddig nem ismerte vagy nem hallott a Schiaparelli-házról, Joe Biden beiktatási ceremóniája után egy életre megjegyezte ezt a márkanevet, ugyanis Lady Gaga egy drámai Schiaparelli darabban énekelte el az amerikai himnuszt. Aztán Beyoncé a Grammy-gálán viselt Schiaparellit, ezzel még közelebb hozta a patinás francia márkát az Y és Z generációhoz. Bebizonyosodott, hogy Daniel Roseberry nemcsak kiváló divattervező, hanem nagyszerű marketinges is!

A 2021-es őszi kollekció prezentációja maga a megtestesült szürrealizmus és lehengerlés. Hogy miért? Mert már a párizsi szalon bejáratában egy elképesztő esküvői ruha fogadta a látogatókat. Igazi couture darab 70 méter redős taftból, kézi kidolgozással és drámai volumennel. Roseberry „újfajta csinosságnak” nevezte, mivel ez a ruhaköltemény nem a szégyenlős, visszahúzódó, szűzies típusnak készült. Ahogyan maga a couture sorozat sem. Annyira intenzív, hogy sok divatrajongó első pillantásra nem is érti az elcsúszott csípővonalakat, a hatkockás hasizmot imitáló fűzőket, a zsinóros kabátokat, a hatalmas selyemrózsákat, a vibráló uszályokat, a grandiózus gömbszoknyákat vagy éppen a tüdő hörgőcskéit megformázó arany mellvértet. A Schiaparelli-házhoz mindig is hozzátartozott a határok feszegetése és a provokáció. A mesés red carpet dresszek után igazi felüdülés ennyire pofátlan ötleteket a couture hétre vinni. A Vogue egyenesen "couture eretnekség"-nek nevezi ezt a kollekciót.

De meg kell hagyni, hogy az haute couture magas minősége, a kézi kidolgozások és a zseniális anyaghasználat most sem vonható kétségbe. A hímzések és az ékszerek Christian Lacroix és Jean Paul Gaultier munkásságát idézik meg, Stephen Jones zseniális kalapjai pedig méltó koronái a szetteknek.

Bár a koronavírus kikezdte a nemzetközi divatvilágot, ám úgy tűnik, hogy Roseberry kreativitása és Elsa Schiaparelli szürrealista szellemi hagyatéka szépen átlendíti a nehéz időkön ezt a történelmi jelentőségű divatházat. Személy szerint epekedve várom a következő szezonra szánt fantáziadús kreációkat. A kevesebb néha több? Párizsban? A francokat! A több több, a kevesebb unalom!

Fotók: Daniel Roseberry / Schiaparelli / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr7416648584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása