GaborSzakacs

Újjászületés a divatban: Schiaparelli és a főnix mítosza

2024. augusztus 05. - gaborszakacs

Az haute couture sötétebb és intimebb oldalát mutatta be a Schiaparelli a párizsi divathéten. A patinás francia divatház a 2024-es ősz-téli kollekciójával egy jóval visszafogottabb hangulatképet vitt kifutóra, mint a korábbi szezonokban. Eltűntek az élénk színek és a terjedelmes sziluettek, helyettük a női forma és a fülledt tánc inspirációja került előtérbe. A pompás ruhasorozat a kézműves mesterségek időtlen érzését testesítette meg, amely összefonódott egy fiatalos, lázadó szellemmel.

200_schiaparelli.jpg

1_schiaparelli_1.jpg

„Az volt az álmom, hogy találok egy elfeledett couture kollekciót Elsa vidéki házának alagsorában” - mondta Daniel Roseberry kreatív igazgató a Vogue-nak adott interjújában. A 2024-es párizsi olimpiai játékok miatt az előadást az eddig megszokott helyszín, a Petit Palais helyett valóban egy alagsorban, az Hôtel Salomon de Rothschild alagsorában rendezték meg. A sötét, csillárokkal megvilágított tér a régi haute couture show-k világát idézte meg. A modellek lassú léptekkel vonultak az impozáns terem félhomályában és szemkontaktust teremtettek a közönséggel. A nézőtéren többek között Doja Cat, Selma Blair, Kelly Rutherford és Kylie Jenner is helyet foglalt.

Egy kis személyes kitérő: a palota felső szalonjaiban mutatta be Zuhair Murad az őszi couture kollekcióját, a nagyszabású fashion show-on magam is részt vettem.

Schiaparelli minden szezonban a valódi francia haute couture művészetet viszi kifutóra, megidézve a divatház 1920-as és '30-as években virágzó fénykorát. A látványos dizájnjairól ismert Daniel Roseberry ezúttal egy jóval visszafogottabb megközelítést választott, a 2024-es ősz-téli kollekcióhoz a női test szépségéből és Degas balettfestményeiből merített ihletet. Eltűntek az élénk színek és a terjedelmes sziluettek, helyükbe a nőies formavilág és a fülledt tánc került előtérbe.

Már az első szett a márka rugalmasságát, a szürrealista víziókon való túllépés képességét erősített meg. Egy fekete ruhát és csillogó tollas főnixszárnyakat viselő modell jelent meg a kifutón, amelyet Anna Pavlova világhírű orosz balerina iránti tiszteletként készített a tervező.

Láthattunk kalapált arannyal és sárgarézzel díszített fekete bársonyruhát, 3D-s tövisekkel kirakott harisnyákat, párnázott fűzőket, 3D-s rózsával emlékezetessé tett szaténruhát és leheletvékony tüllmaszkokat. A jellegzetes homokóra sziluettek az ikonikus Shocking parfümös üveget idézték, amelyet Elsa Schiaparelli számára készítettek, és amit Jean Paul Gaultier is a saját márkájának jellemzőjévé tett. A szürrealista víziókban helyet kapott - a híres Elsa kalap után - a magassarkú cipőt formázó mellrész.

Roseberry mennyei díszítéseket alkalmazott. Elképesztő gyöngyös rojtok, kézi hímzések és op-art hatást felvillantó kristálydíszítésekkel találkozunk. A tervező a kézműves mesterségek időtlen érzését testesítette meg, amely összefonódott egy nagyon mai, nagyon fiatalos és lázadó szellemmel.

Az intimebb, nyugodtabb és érintetlenebb hangulat jegyében újraértelmezte a meztelenruha fogalmát. A látványos alkotásokon túl Roseberry egy lírai, a közösségi média múlandó trendjein túlmutató, a ruhadarabok maradandó szépségére összpontosító irányt festett fel. Ezzel újra bebizonyította, hogy a Schiaparelli haute couture divatháznak nemcsak múltja, hanem jövője is van.

Schiaparelli Fall 2024 Haute Couture kollekció a párizsi divathéten

Fotók: Schiaparelli Official

Kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr2918459409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása