GaborSzakacs

A kreativitás és a létezés öröme a Balenciaga bemutatóján

2024. szeptember 16. - gaborszakacs

Hatalmas kalapokkal, meghökkentő összeállításokkal és újrahasznosított anyagokkal debütált a Balenciaga 2024-es őszi haute couture kollekciója a párizsi divathéten. A patinás francia divatház ruhasorozata túlmutat a klasszikus értelemben szépnek mondott couture szetteken, a finom szaténok és tüllök helyett izgalmas textúrákat, többek között farmert, műanyagot és fémes csillogású fóliát láthattunk a kifutón. A színes, roppant kifejező, sokszor elgondolkodtató összeállítások a különféle szubkultúrák és Cristóbal Balenciaga időtlen esztétikája között teremtenek egyensúlyt.

200_83.jpg

Amikor a díjkiosztó gálák vörös szőnyeges eseményein couture vagy haute couture ruhákat látunk, akkor egy olyan elvárással kritizáljuk a felvonuló szetteket, hogy azoknak minden eseten kifinomultnak, éteri-légies eleganciában életre keltett, gyöngyökkel, kristályokkal és hímzésekkel telerakott kreációknak kell lenniük. Ám ha meglátunk egy formabontó, merőben más tervezői-művészi önkifejezést, akkor azonnal fagyologni kezdünk, mert az nem olyan darab, amit megszoktunk. Az esetek többségében ez azért van, mert a szettek átlépik azt a határt, amit a többség szépnek talál vagy egyszerűen nem értjük, mit is akar üzenni velük az alkotó. A Balenciaga 2024-es ősz-téli kollekciója is ezt a mezsgyét lépi át. Mert néha át kell lépni ezeket a határokat, hogy tanulhassunk, fejlődhessünk...

A patinás divatház a párizsi Avenue George V sugárúton lévő székház impozáns termeiben mutatta be a vadonatúj ruhasorozatát. Az esemény a névadó - Cristóbal Balenciaga - szalonbemutatóinak hangulatát idézte. Olyan hírességek és világsztárok kaptak meghívást, mint Nicole Kidman, Katy Perry, Michelle Yeoh, Isabelle Huppert, Ashley Graham, Eva Herzigova, Naomi Watts, Charli XCX, Kerry Washington vagy éppen a Miranda Priestly karakterének maszkolt Alexis Stone.

A teljes Balenciaga show-t egy meditációs zene és szöveg ölelte körbe. A kreatív igazgató, Demna célja az volt, hogy a különleges látványvilágon túl nyugalmat, boldogságot és pozitív energiát sugározzon, emlékeztetve a meghívott vendégeket arra, hogy a létezés és a kreativitás öröm.

A Balenciaga 53. Couture Kollekció címet viselő sorozat a designer negyedik haute couture gyűjteménye. Elképesztő merészséggel elutasította a formalitást és finomságokat, ugyanakkor felfedezhetjük benne a csodálatos Cristóbal Balenciaga sziluettjeitDemna használta a couturier háromnegyedes ujjait, gubóformáit és csészealj kalapjait, ám az ismert gazar, a szatén és a tüll helyett farmert, bőrt, műanyagot, technikai textileket, valamint a búvárruhák anyagait sorakoztatta fel. Olyan fúziót hozott létre, amelyben a különféle szubkultúrák sajátosságai és a Cristóbal Balenciaga esztétika találkozott. 

Láthattunk túlméretezett szürke pólót és kifakult farmert, kabáthalmokból összeálló estélyi ruhát, boszorkányos csizmát, kézzel festett felsőket. A foltozott szettek, a korábbi kollekciókból felhasznált, újrahasznosított anyagok új életre keltek, ezekhez új szöveteket, új előállítási technikákat alkalmazott Demna. Az előadás csúcspontja az az oszlopruha volt, amely testre öntött, megolvasztott műanyag bevásárlótáskákból készült - látni lehetett a táskák vonalkódjait is -, na meg a vállpánt nélküli aranyszínű alufóliaruha. Mindenféle túlzás nélkül nevezhetjük Demnaiagának ezt a szokatlan látványvilágot.

Provokatív, kérdéseket felvető és túlzó ruhák sorakoztak fel. Ám ezek a szettek felvetik annak a kérdését is, hogy mit és miért tartunk értékesnek, miért izgalmasabb vagy szebb egy ruhadarab, mint a másik. Izgalmas és ingoványos talajra érkezünk, ha valójában elkezdjük feszegetni azt, hogy mi is az igazán fontos a kortárs divatban, mit és hogyan akarunk kifejezni az öltözködésünkkel és mennyit változott a világ, az ingerküszöb Cristóbal Balenciaga szoborszerű alkotásai óta.

Az utolsó megjelenés egy igazán felkavaró, illékony, rezgő-kavargó fekete nejlonmassza volt, amely Cristóbal kifinomult gazárját idézte meg. Nyugalmat, boldogságot és pozitív energiát sugárzott, emlékeztetve a meghívott vendégeket arra, hogy a létezés és a kreativitás öröm.

Balenciaga Fall 2024 Haute Couture kollekció a párizsi divathéten

00021-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00022-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00023-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00024-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00025-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00026-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00027-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00028-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00029-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00030-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00031-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00032-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00033-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00034-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00035-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00036-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00037-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00038-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00039-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

Fotók: Balenciaga Official

Kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr5518470837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása