GaborSzakacs

Jean Paul Gaultier és a merész minimalizmus

2024. augusztus 30. - gaborszakacs

Valódi szabászati bravúrokkal, karcsú sziluettekkel és igazán kevés díszítéssel érkezett meg a Jean Paul Gaultier 2024-es őszi haute couture kollekciója a divathétre. A szezon vendégtervezője, Nicolas Di Felice, a Courrèges márka kreatív igazgatója a saját egyéniségén átszűrve elhozta az összes ismert Gaultier-jellegzetességet a formabontó nadrágos összeállításoktól az újragondolt meztelenruhákon át a szorosra húzott fűzőkig. Egy pompás JPG divatbemutató részletei egyenesen a Paris Fashion Weekről.

500.webp

nicolas_di_felice_gaultier_couture.jpg

Fiatal, jóképű, sikeres és roppant tehetséges. Ő Nicolas Di Felice, a Courrèges márka kreatív igazgatója, akit Jean Paul Gaultier felkért arra a megtisztelő feladatra, hogy vendégtervezőként készítse el a 2024-es ősz-téli haute couture kollekciót. Di Felice örömmel igent mondott, ezzel debütált a divathéten az első haute couture ruhasorozatával, olyan elődök után, mint Olivier RousteingGlenn MartensHaider Ackermann, Chitose Abe, Julien Dossena és Simone Rocha

"Ő volt az előfutára mindannak, amit most látunk" - mondta őszinte tisztelettel Nicolas Di Felice Jean Paul Gaultier-ről. A nagyrabecsülés és a rajongás érthető, hiszen Gaultier az a tervező, aki menővé tette Párizst az 1980-as években az őrületesen hatásos kollekcióival, amelyek tele voltak újításokkal és megváltoztatták a kortárs viseletet. Gondoljunk csak a fűzőkre, a hegyes melltartókra - Madonna karrierjének egyik ikonikus pillanata volt -, a breton csíkokra, a tetoválásszerű dresszekre, a punk jegyek francia átiratára, a Folies Bergère tollakra, a kifutóra vitt különböző etnikumokra és a szexi parfümökre. Vagyis Jean Paul Gaultier a saját jogán igazi és megkerülhetetlen popkulturális ikonná vált.

A minimalista, mégis kísérletező, az avantgárd és a futurizmus határain mozgó Nicolas Di Felice courrèges-i munkásságát ismerve egyértelmű, hogy ő bizony nem a díszítés rajongója. Vagyis amit oly sokan haute couture-nek gondolunk – a gyöngyfűzés, a tollazás, a hímzés és más elemek – valójában nem tartozik Di Felice víziójába. Így aztán a különféle textúrák, a látványos szabászati megoldások és a változatos gyártási technikák lehetnek a designer segítségére, hogy erőfeszítés nélküli gyönyörű alkotások kerüljenek kifutóra.

600_14.jpg

Nicolas Di Felice az haute couture műhelyben dolgozik az őszi Gaultier kollekció egy darabján

Megmondom őszintén, hogy leesett az állam, amikor megláttam Nicolas Di Felice haute couture munkáit. Minden benne van ebben az őszi kollekcióban, amit a designer képvisel a Courrèges kreatív igazgatójaként. És persze ott van az a pimaszság, a merészség és az őszinte nagyvonalúság, amelyet az elmúlt négy évtizedben láttunk Jean Paul Gaultier bemutatóin.

Egy igazán forró nyári délutánon vitte kifutóra Di Felice a JPG párizsi főhadiszállásán a 2024-es őszi haute couture kollekciót. Minden kétséget kizáróan sokan ezt a fashion show-t várták a legjobban a divathéten, hiszen egy különleges együttműködés eredményét láthatták végre a szakma meghívott képviselői és a lelkes divatrajongók. Di Felice felsorakozó munkáin egyértelműen látszik a Gaultier előtti tisztelgés.

A gyűjtemény a Belgiumból Párizsba érkező ifjú művész szemszögéből mesél a francia divatról. A feltörekvő designer kirángatta a Courrèges-t a nosztalgikus szendergéséből és egy letisztult, szexi klubviseletet hozott létre a vásárlók számára. Az új JPG sorozat is egészen hasonló. Csupa testet fedő darabot vonultat fel, hosszú ujjú kabátokat és ruhákat, hosszú szoknyákat láthatunk, olykor egészen az arcig szaladnak a sokat takaró textíliák. Persze, a show előrehaladtával kivillannak a vállak, majd a csípők, a bokák, a kézfejek szépen lassan a cut-out résekbe csúsznak, mintha zsebre tenné azokat a modell. Ezekben a pillanatokban van valami erotikus és valami sikkesen extravagáns

Mindegyik megjelenéshez szorosan kapcsolódik egy korábbi JPG szett, amelyet Di Felice kiszedett a márka archívumából és egy teljesen új, modern, mai és Courrèges-ízű sziluettként keltett életre. Leginkább geometriai formákkal dolgozott. Lenyűgöző, ahogyan összekapcsolta a sokszor eltérő textúrájú téglalapokat és négyzeteket. Roppant izgalmasak a testhez tapadó karcsú formák, a csavart gabardine de soie, a gazar és a taft anyagok szexi eleganciája. A ruhák bejárták a teljes spektrumot a sötéttől a világosig.

A fűzők, a meghökkentő formájú cipők, a szobrászati műalkotásnak beillő fülbevalók mellett külön felhívnám a figyelmeteket arra a láncruhára, ami szegecsszerű horgokból és fémszemekből állt össze. Egyszerre erős és törékeny hatást kelt a 40 000 összekapcsolt apró kampóból készült kreáció. Ez a darab egyértelműen a kollekció csúcspontja. Tökéletesen bizonyítja és megerősíti, hogy Nicolas Di Felice egy igazi tehetség és helye van az haute couture világában is.

00011-jean-paul-gaultier-fall-2024-couture.jpg

00012-jean-paul-gaultier-fall-2024-couture.jpg

00013-jean-paul-gaultier-fall-2024-couture.jpg

00014-jean-paul-gaultier-fall-2024-couture.jpg

00015-jean-paul-gaultier-fall-2024-couture.jpg

00016-jean-paul-gaultier-fall-2024-couture.jpg

00017-jean-paul-gaultier-fall-2024-couture.jpg

00018-jean-paul-gaultier-fall-2024-couture.jpg

00019-jean-paul-gaultier-fall-2024-couture.jpg

00020-jean-paul-gaultier-fall-2024-couture.jpg

00021-jean-paul-gaultier-fall-2024-couture.jpg

00022-jean-paul-gaultier-fall-2024-couture.jpg

00023-jean-paul-gaultier-fall-2024-couture.jpg

00024-jean-paul-gaultier-fall-2024-couture.jpg

00025-jean-paul-gaultier-fall-2024-couture.jpg

00026-jean-paul-gaultier-fall-2024-couture.jpg

00027-jean-paul-gaultier-fall-2024-couture.jpg

00028-jean-paul-gaultier-fall-2024-couture.jpg

00029-jean-paul-gaultier-fall-2024-couture.jpg

00030-jean-paul-gaultier-fall-2024-couture.jpg

00031-jean-paul-gaultier-fall-2024-couture.jpg

00032-jean-paul-gaultier-fall-2024-couture.jpg

00033-jean-paul-gaultier-fall-2024-couture.jpg

Fotók: Jean Paul Gaultier Official / Tom de Peyret / Vogue

Kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr5918472893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása