GaborSzakacs

Jean Paul Gaultier extravagáns divatbemutatója

2022. december 23. - gaborszakacs

„Ez a show egy nyílt levél Jean Paulnak, egy nyílt szerelmes levél” - így fogalmazott Olivier Rousteing, amikor kifutóra vitte a Gaultier-ház számára készített 2022-es ősz-téli kollekcióját. A világhírű francia divattervező, Jean Paul Gaultier immáron harmadik alkalommal kért fel egy ismert fashion designert, hogy alkossa meg a következő szezon couture gyűjteményét. A vendégművész ezúttal nem okozott csalódást, hiszen egy valódi retrospektív ruhasorozatot állított össze, amelyben Gaultier pályájának kiemelkedő alkotásait idézte meg. Madonna csúcsos melltartója, breton halászpulóverek, a Le Male illat életre kelt üvege, fűzők és sok más jellegzetesen merész kreáció vonult fel. A következő összeállításban elhoztam ez év leglátványosabb és egyben legextrémebb bemutatóját egyenesen a párizsi divathétről. 400_18.jpg

100_54.jpg

A Jean Paul Gaultier Fall 2022 Couture bemutató helyszíne a márka párizsi központja volt

Immáron harmadik alkalommal kért fel egy ismert divattervezőt Jean Paul Gaultier, hogy készítse el a márkája soron következő couture kollekcióját. A választás ezúttal a Balmain kreatív igazgatójára, Olivier Rousteing-ra esett, aki büszkén és örömmel elvállalta ezt a nagyszerű feladatot. A bemutató előtt négy hónappal a Gaultier-ház párizsi főhadiszállásán találkozott a két divatikon, hogy megbeszéljék a részleteket, ekkor Rousteing bizalmasan így  fogalmazott: „Te vagy az inspirációm. És annyi határt áttörtél velem gyerekként.” Majd hozzátette, hogy „Jean Paul írt egy divatkönyvet, sok fejezettel... És meg kell értened, hogy Jean Paul melyik fejezete áll közelebb hozzád, és hogy milyen érzelmek érdekelnek jobban."

A Jean Paul Gaultier 2023-as ősz-téli couture gyűjteménye egy őszinte tisztelgés lett a ház névadója előtt. Rousteing férfiruhákkal nyitotta meg a bemutatóját, amelyeket JPG 1994-es tetovált kollekciója ihletett. A korát megelőzve, ez a sokszínűséget és a szólásszabadságot ünneplő sorozat volt. A határok áttörése a nyílt és szókimondó kifejezésmóddal, amelyben már akkor nem voltak bináris elemek és nem voltak nemek. Bizony, Jean Paul volt az első, aki rálépett erre a jövőbe mutató útra. 

„Ez a show egy nyílt levél Jean Paulnak, egy nyílt szerelmes levél” – nyilatkozta a Vogue-nak Olivier Rousteing. Csupa-csupa olyan jellegzetes elemet sorakoztatott fel, amelyek a Gaultier márkát ismertté és felismerhetővé tették. A kifutóra érkeztek a Madonna által viselt, ikonikusnak számító csúcsos melltartók, majd a fedetlen keblek hatását imitáló, bimbómentes összeállítások. És persze felbukkantak a Le Male parfüm üvegének formavilágában életre kelt lenyűgöző kreációk, a szoros fűzők, a különleges technikákkal előállított szalagos sziluettek, az újrahasznosított farmerek, a breton halászpulóverek és a platform lábbelik. Mély meghajlás Gaultier couture művészete előtt az a ruhadarab, amely egy varrónői mérőszalagból készült, egy szív alakú tűpárnás míderből és gyűszűkkel ellátott kesztyűből állt. Csodálatos drapériákat és tollakat láthattunk, izgalmas és a formabontó megoldások közül szót érdemel a breton pulóver (imádom, mert annyira francia és annyira JPG) újraértelmezése, az alkalmi ruhává átalakított darab egy úgynevezett Watteau-háttá, majd uszállyá terebélyesedik. Lenyűgöző!

Rousteing természetesen nemcsak egy divattörténeti áttekintést, egy retrospektív ruhasorozatot tett le az asztalra Gaultier teljes életpályájáról, hanem a saját személyiségét is beleépítette az egyes szettekbe. Öröm volt látni azokat a szabászati megoldásokat, merevítéseket és díszítési technikákat, amelyek O.R. couture és ready-to-wear munkáiban korábban már megjelentek. A párizsi bemutató érdekessége, hogy Jean Paul Gaultier számára is meglepetés volt a kollekció, az első sorban ülve csodálta meg a kifutóra érkező sziluetteket. A fashion show utáni interjúkban mesésnek és fantasztikusnak nevezte az extravagáns couture alkotásokat.

A közelmúltban bejelentette a Gaultier-ház, hogy a 2023-as tavaszi couture kollekció meghívott tervezője Haider Ackermann lesz. Izgatottan várom ezt a roppant izgalmasnak ígérkező kollaborációt. 

00033-jean-paul-gaultier-fall-2022-couture-credit-gorunway.jpg

"Ha túl sok ruhája van, ne dobja el, használja fel újra! Adieu a vadonatújnak, bonjour az újjávarázsolt réginek!" - Jean Paul Gaultier

"Nyisd ki a szemed, és szépséget találsz ott is, ahol nem is várnád!" - Jean Paul Gaultier

35_27.jpg

Fotók: Alessandro Viero / Isidore Montag / Gorunway.com / The New York Times / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr5018005202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása