GaborSzakacs

A múlt és jövő energiái a Balmain kifutóján

2018. november 03. - gaborszakacs

A fejlett ókori társadalmak öltözködési szokásainak és a modern nagyvárosi elegancia lélegzetelállító vívmányainak találkozásából született a Balmain 2019-es tavaszi kollekciója. A neves francia divatház Olivier Rousteing tervező vezetésével egy roppant egységes és izgalmas ready-to-wear gyűjteménnyel állt elő, amelynek különleges darabjait az egyiptomi piramisok, a hieroglif írásjelek és Cleopátra időtlen szépsége inspirált. Meghökkentés és lenyűgözés a magas szabászati minőség égisze alatt.1_235.jpg

Amikor reggelente munkába indul Olivier Rousteing, az autójában ülve gyakran elgondolkodik azon, hogy valójában mennyire szerencsés, mivel Párizs értékes építészeti csodáit látva érkezhet meg a Balmain főhadiszállására. Útközben elhalad a Louvre impozáns épülete és annak ikonikus üvegpiramisa, na meg a Concorde tér 3000 éves egyiptomi obeliszkje mellett. Az inspiráló környezet hatására úgy döntött, hogy a Balmain 2019-es tavaszi kollekcióját az ókori egyiptomi értékek köré építi fel. Az őszi divathéten bemutatott ready-to-wear darabjaiban az előkelő francia eleganciát és luxust a letűnt korok felbecsülhetetlen szellemi örökségével hozta közös nevezőre.

Nincs olyan ember, akit ne érintene meg Egyiptom gazdag kultúrája és történelmi hagyatéka, akár a gizai piramisok között sétálgat a sivatag forró homokjában, akár Luxor lenyűgöző építményeit bámulja vagy éppen a Király völgyének sírjait fedezi fel. Pár hónapja végre élőben tapasztaltam meg ezeket a építészeti csodákat és gyűjtöttem be a több ezeréves energiákat, így teljes mértékben átérzem Olivier Rousteing Egyiptom iránti lelkesedését és ihletettségét. Látni a karnaki templom udvarán a párizsi Concorde téren álló hatalmas oszlop párját, a színes hieroglifákkal megfestett - a sivatagi hegyek mélyébe futó - sírkamrák falait, illetve a homoktengerben elnyúló Szfinx kecses testét mind-mind olyan vizuális élmény, amit az élete során mindenkinek legalább egyszer meg kell tapasztania.

Rousteing az ókori viseletek szimbólumait, öltözködési és temetkezési hagyományait, illetve a korszak ikonikus jelnyelvét is felhasználta a legújabb kreációinak elkészítésekor. A kollekció stabil alapjának Cleopatra páratlan szépségét szemelte ki, amire a piramisok tűpontos geometriáját építette fel. A Nílus völgyében álló templomok ég felé törő oszlopainak kecses íveit a kifinomult nőiességgel hozta párhuzamban, a szarkofágok hieroglifáinak gazdag formavilágával pedig megkoronázta a művét. Mindezt a francia divat nyelvén egy ultramodern és feltűnő sorozatban tette feledhetetlenné.

Fémes fantáziák, libbenő nadrágok, nyomott minták és látványos ékszerek bukkantak fel a kifutón egy-egy szetten belül. A Balmain-hatás érdekében Rousteing a derék- és vállrészeket feltűnő övekkel hangsúlyozta, az aszimmetrikus szabásvonalakkal a magabiztosság érzését és a tomboló női energiákat fokozta. A fekete és fehér organzák kiválóan működtek a múmiák gyolcsaira hajazó muszlinszalagokkal, a Vörös-tenger kék hullámaiban megmártózó halványkék textíliák a sivatag színeit megvillantó kelmék pedig a hamisítatlan észak-afrikai életérzést elevenítették fel. A geometikus formák futurista hatása, az ezüstben fürdő - római harcosokat megidéző - mellvértek és a pompás kristálydíszítések mind-mind a magasfokú szabászat, azaz a couture jelleget erősítik. Rousteing kemény és határozott, játékos és hagyománytisztelő, ugyanakkor nőies és szuperszexi darabjai olyan egységes hangulatot árasztanak, hogy azt a legnevesebb divatiskolákban kellene tanítani világszerte. Magával ragad és elvarázsol, átlépi a tér és idő határait, egyszerűen zseniális!

 

Jellegzetes ókori egyiptomi stílusjegyek, modern szabásvonalak, különleges vágási és hajtogatási technikák a Balmain kifutóján

A Balmain 2019-es tavaszi kollekciója ámulatba ejtette a szakmát és a márka rajongóit is

Photos: Monica Feudi / Indigital.tv

Ha tetszett a bejegyzés, akkor lájkolj a Facebookon és kövess az Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr9814312607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása