GaborSzakacs

Ragyogó pillanatok Zuhair Murad párizsi divatbemutatóján

2024. július 15. - gaborszakacs

Kristályokkal és gyöngyökkel díszített estélyiket, kézi hímzéssel ellátott szetteket és szupernőies szabásvonalú nadrágos viseleteket vonultatott fel Zuhair Murad. Kedvenc libanoni divattervezőnk 2024-es ősz-téli couture kollekciója a "Lumineuses Cicatrices", azaz a "Ragyogó hegek" vagy a "Fénylő sebek" nevet kapta. A metaforikus cím mélyebb értelmet kölcsönöz a gyűjteménynek, utalva arra, hogy a múlt mély sérülései ellenére a Murad-ruhákat viselő nő egyre erősebbé válik. A különleges tematikájú divatbemutatóra meghívást kaptam én is, így Magyarországon kizárólag itt a GaborSzakacs Blogon olvashattok exkluzív helyszíni tudósítást a művész párizsi couture show-járól.

100_94.jpg

1400_2.jpg

Ez a kézzel írott, névre szóló Zuhair Murad meghívó várt a párizsi szállodában

Zuhair Murad meghívója a párizsi Hôtel Salomon de Rothschild-ba szólt, amely a francia főváros 8. kerületében található. Ez az épület a XIX. században épült és a híres Rothschild családhoz kapcsolódik. A neoklasszicista stílusú, nagyszabású és elegáns palotát Léon Ohnet építész tervei alapján 1873 és 1882 között építették Adèle von Rothschild számára, aki Salomon James de Rothschild özvegye volt. A belső tér gazdag díszítésekkel és művészeti alkotásokkal van tele. Az épület műemlékvédelem alatt áll, ami azt jelenti, hogy különleges figyelmet fordítanak a fenntartására és a megóvására. Jelenleg rendezvények, kiállítások és más kulturális események helyszíneként használják.

img_20240627_085540_614.jpg

A fotófal előtt. Szeretnék köszönetet mondani a Lavard Hungary-nek az alkalomhoz illő, kitűnően szabott, kiváló minőségű, fekete öltönyért és a Humanic Magyarországnak az extra könnyű kivitelű D.H.Pollak sötétkék bőrcipőért.

img_20240628_182736_057.jpg

Tavaly januárban Alexis Mabille haute couture bemutatóján tőlem két hellyel balra ült a világhírű fotós, Ellen Von Unwert. (Ha valaki nem ismerné, akkor pár fontos infó: Von Unwerth első figyelemre méltó munkája az volt, amikor 1989-ben először fényképezte Claudia Schiffert. Fotói ma már a Vogue-ban, a Vanity Fairben, az Interview-ban, a L'Uomo Vogue-ban, az I-D-ben és a Playboy-ban jelennek meg. Több kozmetikai reklámkampányban is dolgozott, emellett felbukkant az Emily Párizsban című Netflix sorozatban is.) Szóval egy ekkora művész mellett ülni elég menő, akkor nem mertem megszólítani. A mostani couture weeken Georges Chakra bemutatóján láttam őt újra, Zuhair Murad show-ja után végre összeszedtem minden bátorságomat, megszólítottam és készítettünk egy fotót. Ellen pedig nagyon kedves volt, jót beszélgettünk.

Egy elképesztően forró nyári délutánon rendezte meg Zuhair Murad a 2024-es őszi couture kollekció fashion show-ját a párizsi Hôtel Salomon de Rothschildben. A díszes termeket összenyitották az eseményre, így a világ minden pontjáról érkező meghívottak kényelmesen elférhettek a bemutatótérként szolgáló szalonokban. Bár a falakat és az oszlopokat hideg márvány borította, klímaberendezés híján a vendégek serényen legyezgették magukat a levegőtlen szobákban. Miután mindenki elfoglalta a helyét, a beszélgetés zaja hirtelen elült és a zene felcsendült. És engem megütött egy eddig ismeretlen érzés. Kilenc és fél év divatblogolás, öt évnyi couture week tapasztalattal a hátam mögött pillanatokon belül egy igazi bakancslistás élménnyel leszek gazdagabb. A Földön élő nyolcmilliárd ember közül annak az alig száz fős közösségnek a tagja lehetek, akik élőben ITT ÉS MOST láthatják Zuhair Murad legújabb couture kollekcióját. Mmmm, ez aztán a csodálatos flow-élmény!

1_zuhair_murad.jpg

A kifutón lassú léptekkel megjelent az első modell. A végtelenül hosszúnak tűnő lábai és a mesés ruházata minden tekintetet magára irányított. Szettjének milliónyi ezüstös fényű, apró gyöngy-és kristálydíszítése olyan kecsesen és ütemesen koccant össze, hogy a zene érzelmes és drámai taktusai eltörpültek mellette. Felemelő élmény volt.

A 2024-es ősz-téli couture kollekció a „Lumineuses Cicatrices” nevet kapta, ami magyarul a „Ragyogó hegek” vagy a „Fénylő sebek” jelentéssel bír. Zuhair Murad metaforikus címe arra utal, hogy a múlt mély sérülései, a múltból származó hegek ellenére a Murad-nő egyre erősebbé válik. Már az első look borsószemnyi gyöngyei is az apró emlékeket, a fájdalmas pillanatokat, egyben az örömkönnyeket szimbolizálják.

A világhírű libanoni designer nem az előző évad túldíszített csábítását folytatja ebben a gyűjteményben, hanem egy nyersebb és élesebb szépséget kívánt megidézni. Murad ezúttal a nő jelleméből inspirálódott és abból, hogy mit él meg a mindennapokban. „Néha derűs, néha érzelmes, néha kicsit őrült – de szenvedélyesen szereti az életét, és szeretné élvezni azt. Ez az a nő, akiről szeretnék beszélni ezzel a kollekcióval” – mondta.

A divattervező a legfinomabb textúrákat, a selymet, a sifont, a kreppet, a szatént, a hímzett tüllt, a bársonyt, a dzsörzét és a bőrt használta a téma kiemelésére. A színhasználat és a sok-sok tükröződés pedig csak fokozta a hangulatot. A fájdalmak hímzésekké alakultak, a hegek - a kristályokkal és az összetört tükrök szabálytalan esztétikájával - egy újraértelmezett szépségként keltek életre. Sorra jöttek a gyöngyökkel díszített nadrágkosztümök, a színátmenetes estélyik, az átlátszó tüllbe öntött arany és réz, na meg a gyöngyházfényű csillogás, majd a teljesen flitteres, fekete gyöngyös viseletek. A valódi izgalmat, a kollekció csúcspontjait egy tölcsérnyakú, szilánkokkal hímzett fekete kabát és egy vállpánt nélküli vörös ruha jelentette, amelyek egyszerre közvetítették a modern luxust, a rock and rollt és a lövedék okozta átütő durvaságot.

Imádtam az arányokat, a vállakat és a hátat hangsúlyozó különleges szabásvonalakat, a csillogó szegélyű aszimmetriákat, a fénylő hálókkal összekapcsolt hasítékokat, a színes kristályokkal kirakott meztelenruhákat, a fekete bársonyok arisztokratikusságát és a földet söprő uszályokat. Zuhair Murad a múltbeli megpróbáltatásokkal kapcsolatos töprengéseit egy jól átgondolt, egységes, valódi couture-részletekkel kivitelezett kollekcióba csomagolva hozta el a divathétre. A szemet gyönyörködtető viseletei igazolják, hogy magabiztos helye van a párizsi Haute Couture Week programjában.

Zuhair Murad Fall 2024 Couture kollekció a párizsi divathéten

11_zuhair_murad.jpg

12_zuhair_murad.jpg

13_zuhair_murad.jpg

14_zuhair_murad.jpg

15_zuhair_murad.jpg

16_zuhair_murad.jpg

17_zuhair_murad.jpg

18_zuhair_murad.jpg

19_zuhair_murad.jpg

20_zuhair_murad.jpg

21_zuhair_murad.jpg

22_zuhair_murad.jpg

23_zuhair_murad.jpg

24_zuhair_murad.jpg

25_zuhair_murad.jpg

26_zuhair_murad.jpg

27_zuhair_murad.jpg

28_zuhair_murad.jpg

29_zuhair_murad.jpg

30_zuhair_murad.jpg

31_zuhair_murad.jpg

32_zuhair_murad.jpg

33_zuhair_murad.jpg

34_zuhair_murad.jpg

35_zuhair_murad.jpg

36_zuhair_murad.jpg

37_zuhair_murad.jpg

38_zuhair_murad.jpg

39_zuhair_murad.jpg

40_zuhair_murad.jpg

41_zuhair_murad.jpg

42_zuhair_murad.jpg

43_zuhair_murad.jpg

44_zuhair_murad.jpg

45_zuhair_murad.jpg

46_zuhair_murad.jpg

Fotók: GaborSzakacs Blog / The Impression / Zuhair Murad Official

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr2618446645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása