GaborSzakacs

A felszín alatt rejlő érzelmek Tony Ward kollekciójában

2023. július 13. - gaborszakacs

A felszín alatt rejlő érzelmekre, a felszín alatt rejlő szépségre fókuszálva egy mélylélektani utazást mutatott be a 2023-as őszi couture kollekcióján keresztül Tony Ward. A világhírű libanoni divattervező „Under My Skin” tematikájú ruhasorozatát a párizsi Palais de Tokyo épületének tágas csarnokában vitte kifutóra. A divathét rangos eseményére meghívást kaptam én is, így első kézből, egy exkluzív helyszíni beszámoló keretében tudom megmutatni nektek ezeket a magas minőségű, csodálatos kézi díszítési technikákkal előállított textilművészeti alkotásokat.

600_10.jpg

100_72.jpg

A párizsi szállodában várt Tony Ward meghívója

Az egyik kedvenc párizsi rendezvényhelyszínem, a Palais de Tokyo, vagyis a Szajna partján található kortárs művészetnek szentelt építészeti nevezetesség adott helyet a Tony Ward Fall 2023 Couture kollekció bemutatójának. Hírességek, zenészek, színésznők, a nemzetközi divatsajtó munkatársai, stylistok, influencerek, üzletemberek és a márka hűséges vásárlói érkeztek ide a világ minden szegletéből, hogy újra személyesen átélhessék azt a varázslatot, amelyet a világhírű libanoni fashion designer közvetít a kifogástalan minőségben előállított, gyönyörű ruhakölteményein keresztül. 

Az impozáns bemutatótér ezúttal is láttatni engedte az indusztriális jellegét, vagyis a plafonon lévő csövek és vezetékek, illetve a betonoszlopok nem lettek eltakarva az eseményre kreált díszlettel. Az elkanyarodó U-alakú nézőtérre érve megpillantottam a nevemet a meghívott vendégek számára fenntartott szektor első sorában(!!!). A Front Row-n ülni nemcsak megtiszteltetés, hanem szakmai felelősség is, mellettem a francia és a libanoni PR-és marketingélet legjelentősebb figurái, na meg a kortárs divatírás nagyjai - többek között a CoutureNotebook szerzője, Sonia Kolesnikov-Jessop, róla hamarosan részletesebben írok egy következő blogbejegyzésben - foglaltak helyet.300_33.jpg

A bemutató előtt Fan Bingbing a fotófalnál. A kínai színésznő a 2023-as Oscar-gálán a designer egyik pompás ruhakölteményében vett részt. 

500_11.jpg

Bár az Oscarra még nem hívtak meg, a fal előtt magam is szívesen fotózkodtam.

A blog rendszeres olvasói jól tudják, hogy 2020 januárjában és 2023 januárjában már részt vettem a művész párizsi couture ruhákat felvonultató divatbemutatóján. Mégis felemelő pillanat, amikor személyesen gratulálhatok Tony Wardnak a legfrissebb kollekciójához és a remek fashion show-jához:

400_25.jpg

Tony Ward legújabb ruhasorozata ezúttal sem okozott csalódást. A 2023-as őszi couture gyűjtemény az "Under My Skin" fantázianevet kapta, amellyel a libanoni divattervező nem csupán a ki-kivillanó bőrfelületekre, hanem a felszín alatt rejlő emberi értékekre is utalt. A rejtélyes cím nekem a szépség és az innováció egyedülálló keverékét vetítette előre, a feltételezéseimet a kifutóra érkező ruhaköltemények gyorsan igazolták. Ragyogó és lebilincselő alkotásokat láthattam a Palais de Tokyo zsúfolásig megtelt nézőterén ezen a forró júliusi délutánon. 

Ward elbűvölő művészi, technológiai és fenntarthatósági elvek alapján összeállított bemutatója már az első szett megjelenésekor magával ragadta a közönséget. A kreáció a húszas évek stílusát idézte, ezzel Ward - in medias res jelleggel - a textúrákkal és a szövetekkel való játékát festette fel. A nyitóképben megjelenő egyedi, különleges anyagok és a designer építészeti stílusra emlékeztető formavilága remek előfutára volt az összesen 53 szettet felvonultató gyűjteménynek. Ward a couture határait feszegetve merész dizájnelemekkel, újrahasznosított darabokkal dolgozott, valamint a tudomány és a kézművesség fúziójával fedte fel a felszín alatt rejlő értékeket. 

Tony Ward szenvedélye nyilvánvaló volt. A kifutói látvány a folyékonyság és az átláthatóság birodalmába repítette a nézőket, ahol az egymásba fonódó rétegek elegáns harmóniában "tárták fel a bőrt" és ami alatta van. A szépséget, az érzékenységet, a kifinomultságot, a vágyakozást, a vadságot, a szenvedélyt, a tomboló energiákat, mindazt, ami igazán emberi, mindazt, ami bennünk rejlik. A nyakkivágások merészen mélyre süllyedtek, a drámai hatású volumenek, a terjedelmes eltakarások pedig némi titokzatossággal burkolták be viselőiket. A roppant gazdag színpaletta - a gesztenyebarna, a porcelánfehér, az éjfekete, a vanília, a tüzes narancs, az édes barack, az élénk kék, az erőteljes türkiz, az elegáns bordó és a rózsaszín árnyalataival - az emberi érzelmek sokrétűségét szimbolizálta. A puha bársony, a charmeuse, a taft, a libbenő muszlin mesés kézi hímzést és finom kristálydíszítést kapott, mindez a textúra és a mozgás magával ragadó fúziójában kelt életre.

A teljes kollekció olyan mély vonzerőt áraszt, hogy képesek legyünk elmélyülni az emberi lét lényegében. IMÁDOM!

Tony Ward ebben a szezonban nagy hangsúlyt fektetett a fenntarthatóságra. A TW Atelier új életet lehelt az újrahasznosított couture szövetekbe, kiemelve a tudatos divat fontosságát. Az etikus gyártási folyamatnál nem állt meg. Sőt! Együttműködött a látnoki képességekkel rendelkező, csúcstechnológiát alkalmazó építésszel és digitális alkotóval, Batoul Al-Rachdannal, hogy megalkossanak egy látványos 3D-s ruhát, amely biológiailag lebomló, növényi alapanyagokból készült. A művészet és a tudomány metszéspontjából egy úgynevezett filament ruha született. Mondanom sem kell, hogy ez a „nem is olyan kis" fekete ruha  ámulatba ejtette a közönséget. Ward bebizonyította, hogy az őszi gyűjteményre fordított fáradhatatlan kísérletezés az új technikákkal és a több mint 100 nap aprólékos, részletgazdag kézi díszítési munka nem volt hiábavaló. Emellett bebizonyította, hogy a couture divat lehet egyszerre élvonalbeli és környezetbarát.

A fináléban kifutóra érkező, vállpánt nélküli menyasszonyi ruha gazdag virágdíszítéssel ellátott míderből és lépcsőzetesen leomló, hímzett szoknyából állt. A sziluettet a gyöngy-és kristályszirmokból készült fejdísz és a végtelen hosszúságú, kézi hímzett fátyol tette emlékezetessé.

Mint minden Tony Ward kollekció, úgy a 2023-as őszi gyűjtemény is pazar, királyi, nőies és elbűvölő volt. A sokszínű emberi test szépségét, egységét és elfogadását sugározta. A textilművészeti alkotások és a felemelő esztétikai élmény a bőrömbe vésett egy roppant fontos emlékeztetőt: a felszín alatt rejlő szépségnek engedjünk utat, fogadjuk be és ünnepeljük azt! Köszönöm, hogy részese lehettem ennek az élménynek!

A Tony Ward Fall 2023 Couture kollekció további sziluettjeit az alábbi galériában tudjátok megtekinteni:

11_521.jpg

12_512.jpg

13_509.jpg

14_505.jpg

15_482.jpg

16_457.jpg

17_442.jpg

18_414.jpg

19_383.jpg

20_360.jpg

21_311.jpg

22_287.jpg

23_262.jpg

24_234.jpg

25_208.jpg

26_176.jpg

27_156.jpg

28_133.jpg

29_122.jpg

30_111.jpg

31_86.jpg

32_74.jpg

33_64.jpg

34_53.jpg

35_50.jpg

36_42.jpg

37_33.jpg

38_31.jpg

39_25.jpg

40_25.jpg

41_20.jpg

42_20.jpg

43_17.jpg

44_16.jpg

45_15.jpg

46_16.jpg

47_14.jpg

48_12.jpg

49_12.jpg

50_9.jpg

51_8.jpg

52_6.jpg

53_6.jpg

54_6.jpg

Fotók: Tony Ward / GaborSzakacs Blog

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr9718163690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása