GaborSzakacs

A Himalája hívó hangjai Guo Pei kollekciójában

2020. március 02. - gaborszakacs

Bár a divat, a stílus és a képzőművészet különböző fogalmak, ám a legmagasabb szinteken mégiscsak találkozhatnak. Az haute couture teret és lehetőséget enged annak, hogy a divattervezők a legmerészebb gondolataikat, álmaikat és határtalan fantáziájukat leképezzék a textíliák nyelvére. A kínai couture kiemelkedő művészeként Guo Pei a párizsi divathéten mutatta be az új kollekcióját, amelynek inspirációját a Himalája hófödte csúcsai és végtelen nyugalma adták. A lélek és a képzelet szabad szárnyalása egyenesen a Paris Fashion Weekről csak itt a GaborSzakacs Blogon.

82936366_2522803428044585_7132107758412759040_n.jpg

Mindig hatalmas öröm és megtiszteltetés, amikor egy világhírű divattervező méltónak tartja egy magyar divatíró, divatblogger munkásságát arra, hogy meghívja a soron következő bemutatójára. Így történhetett meg, hogy a kínai divatipar legbefolyásosabb asszonya és haute couture művésze egy díszes meghívót küldött nekem, egyúttal meginvitált a Paris Fashion Weekre. Mindig is csodáltam Guo Pei munkásságát, mivel ruháiban életre kelti mindazt a történelmi múltat, amit országa megélt, a felhasznált szimbólumai, a szabászati formái és a kivételesen gazdag díszítési technikái pedig egyedülállóak a kortárs divatban. Bemutatóin a jelmezszerű kreációi külön-külön történetet mesélnek el, látványvilága egyszerre hagyománytisztelő és tabudöntögető.

A párizsi couture hét utolsó estéjén a Palais de Tokyoban - Párizs felkapott kortárs művészeti szentélyében - rendezte meg Guo Pei a 2020-as tavaszi kollekció bemutatóját. A Szajna partján fekvő épület már a kezdés előtt fél órával zsúfolásig megtelt a világ minden tájáról összesereglett vendégekkel, közöttük több nemzetközi divatszakemberrel, francia és távol-keleti közéleti személyiségekkel, törzsvásárlókkal. A kék fénnyel megvilágított bemutatótérben kétszer három sorban foglaltak helyet a meghívottak, az elkanyarodó kifutó végében pedig a havas hegycsúcsok egyértelműen jelezték, hogy a meghívón szereplő "Himalaya"-életérzés perceken belül életre kelhet. Az elegáns kavalkádban ezúttal sajnos nem bukkant fel sem Anna Wintour, sem Suzy Menkes, ugyanis ők Jean Paul Gaultier utolsó kifutós show-jára voltak hivatalosak. A Vogue-ot Hamish Bowles divatíró és -szerkesztő képviselte, akit a legnagyobb meglepetésemre éppen velem szemben ültettek le a kifutó másik oldalán. A szokásos módon - néhány perc késéssel - kezdetét vette az esemény. A fények kialudtak, a fotósok pedig startra készen várták az első modell érkezését.

Aki ismeri Guo Pei művészetét, az pontosan tudja, hogy egy divatbemutató nála nem csupán egy unalmas ruhaparádé, hanem egy jól átgondolt koncepcióra felépített előadás, amiben a felvonuló ruhák kiemelt szerepet kapnak. A divathét vendégei között ülve izgatottan vártam életem első Guo Pei show-ját. Az életre szóló élmény természetesen nem maradt el! A Palais de Tokyo sötét terében a kifutó felett lélegzetállító hóesés kezdődött, ami pillanatok alatt beborította az érkező modelleknek kijelölt utat. A jellegzetes tibeti-kínai zeneszó kíséretében fokozatosan felgyúltak a fények, lassú léptekkel megérkezett az első modell. Ruhája egy hópelyhekkel és jégvirágokkal borított félvállas köpeny telis-tele aprólékos hímzésekkel és gyöngyözésekkel, lábbelije a hegyi utak terepviszonyainak megfelelő volt. Arcán és haján a jeges szél ereje, a havas tájak zord nyomai látszottak. Minden egyes lépésénél kínai csengettyűszót hallhattunk, ettől igazán autentikus, magával ragadó és ámulatba ejtő látvány tárult elénk.

Tavaszi couture kollekcióként hirdette meg a divathét programja a kínai tervező munkáit, a tematika mégis a sokszor kegyetlen tél és a békés, csendbe burkolt hegyvidék ellentétjére épült. És ez senkit sem zavart. A fantázia szárnyalása, a végtelen kreativitás és a magas művészi kidolgozás legyőzte az elvárásokat. Guo Pei "Himalaya" kollekciójával egy olyan világot idézett meg, amely a többségünk számára elérhetetlen. A Nepál és Tibet határán meghúzódó Himalája az emberiség misztikus, elképesztő méretű és kevesek által meghódított vidéke. Ahol a természet ereje, az elképzelhetetlen magasság, az örök tél és a magány uralkodik. A rejtélyes helyet az istenek otthonának, a nyugalom és a szabad lélek szent templomaként tartják számon. A tisztaság és a béke szimbólumaként megjelenített hófehér tájban egyedülálló kreációkat vonultatott fel Guo Pei, az ég felé törő fejdíszekkel a félelem nélküli magasságot, a nehéz anyagokkal a hegyek tömegét és merevségét, a kézi díszítésekkel pedig a téli táj szemet gyönyörködtető szépségét tárta fel előttünk.

A buddhista szellemiség és az ősi kínai kultúra belengte a bemutatóteret. A hagyományos életkör felbukkanása, a havasi lótuszok - fantasztikus gyógyító erőt tulajdonítanak neki - finomsága és a pazar hímzések mind-mind egy megismételhetetlen pillanatot teremtettek, a valóság pár pillanatra megszűnt akkor és ott a Palais de Tokyo falai között. A gazdagság és szépség páratlan együttállása mellett Pei megidézte a császári paloták drapériáit és a tibeti viseletek jellegzetes formáit, az aranyszállal szőtt vastag brokátok, a csőujjú köpenyek és a tollakkal díszített gallérok földöntúli erővel hatottak. Hagyományos kínai köszöntőket hímzett a szövetekre, az elegánsan táncoló rojtok, a 3D-s hógömbök és virágmotívumok pedig feledhetetlenné tették az összképet. 

Az extravagáns gyűjtemény elkészítésekor a designer antik és modern anyagokat egyaránt használt, a könnyed organzák és fényes sifonok - ezek adták a textúrákat - mellett a ritka japán obi-szövetek a kortalanságot és a múlt értékeit szimbolizálták. Érdekesség, hogy Guo Pei több mint száz régi japán kimonó övét vásárolta fel, ezeket apró négyzetekre vágta, majd beépítette az egyes darabokba. A végeredmény az újrahasznosítás és fenntarthatóság égisze alatt megszületett reményteli, békés és roppant izgalmas jövőképet mutat. Egy csendre, értékekre és kiegyensúlyozottságra vágyakozó téli varázslat a lüktetően gyors világunkban.

A Guo Pei Spring 2020 Couture kollekció záró ruhakölteménye minden képzeletet felülmúlt. A csodálatos fejdísz, a tekintélyt parancsoló uszály és a részletgazdag kidolgozás minden milliméterén magán viselte a tervező kézjegyét. Valódi műremek!

22_124.jpg

23_106.jpg

A káprázatos show fináléjéban megérkezett a világhírű designer, Guo Pei is, aki hatalmas mosollyal fogadta a tapsot és a gratulációkat.

Kitűnő kézi kidolgozások, aprólékos hímzések, különleges szabászati megoldások, pazar anyaghasználat és egyedi ékszerek Guo Pei ruhakölteményein. Minden apró részletnek jelentősége van, kitűnő munka!

20200122_224341.jpg

Egy autentikus ruhát választottam az eseményre, ezzel is kifejezve a tiszteletemet és nagyrabecsületésemet Guo Pei személye és munkássága iránt. Boldog és büszke vagyok, hogy részt vehettem a bemutatón!

img-f782914ba02576d66c2fc1a07f784d04-v.jpg

Photos: Filippo Fior / Gorunway.com / Guo Pei / GaborSzakacs Blog

Megtalálsz a közösségi oldalakon is. Ha tetszett a bejegyzés, akkor lájkolj a Facebookon és kövess az Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr4215462578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása