GaborSzakacs

Tony Ward mandalái a párizsi divathéten

2020. január 28. - gaborszakacs

Az önmagukba visszatérő körívek, az izgalmas geometriai formák és a mandalák megnyugtató forgása inspirálta Tony Ward 2020-as tavaszi couture kollekcióját. A libanoni divattervező a tőle megszokott mérnöki precizitással alkotta meg az ámulatba ejtő ruhakölteményeit, amelyeket most első kézből láthattok a Paris Fashion Week helyszíni tudósításában itt a GaborSzakacs Blogon.

82896077_3275078465853936_17361099624022016_o.jpg

82778177_1140675349471166_5830999221985083392_o.jpg

Egy csodaszép Tony Ward meghívó várt a párizsi szálloda recepcióján. Ilyen stílusos és kedves invitálásra nem lehet nemet mondani!

A párizsi divathét haute couture kollekcióinak bemutatója a divatvilág legrangosabb eseménye, amelyre csak a kiválasztottak juthatnak el. Ebben az időszakban a szakma krémje, szerkesztők, írók, tervezők, kritikusok, stylistok, buyerek és befektetők özönlenek a francia fővárosba, hogy szemügyre vehessék az arra érdemes márkák ruhakölteményeit. Azon szerencsések egyike lehettem, aki a júliusi divathét után 2020 januárjában is részt vehetettem ezen a meghatározó rendezvényen.

A 2020-as tavaszi couture gyűjteményeket felvonultató héten a megszokott menetrend szerint - természetesen jókora késésekkel - egymást követték a vezető divatházak bemutatói. Miközben a Schiaparelli show-ja véget ért a Palais de Tokyo épületében, a Vogue munkatársai lélekszakadva rohantak Iris Van Herpen bemutatójára, addig én a Palais De La Découverte előkelő lépcsősorán sétáltam felfelé, hogy megcsodáljam Tony Ward legújabb darabjait. Az impozáns épület kitűnő választásnak bizonyult a libanoni tervező kollekciójához. A tágas csarnokot hatalmas oszlopok és egekbe szökő boltívek ölelték körül, a monumentális kupola, az aranyozott díszítések, a kerek ablakok templomi nyugalmat és meghittséget sugároztak. Egyszerűen hihetetlen, el sem kezdődött a bemutató, de az érzékszerveimet máris sokkolta, hogy ezt a tágas teret, a nagy belmagasságot is képes volt betölteni a vendégsereg bódító parfümillata. A meghívottak egy szabálytalan T-alakú kifutó mellett foglaltak helyet, egyesek kedélyesen csevegtek, mások izgatottan nyomkodták a telefonjaikat, a több tucatnyi fotós pedig szinte térdelőrajtban várta a kezdést a kifutó végén. A rendező utasítására egy pillanat alatt csend lett, fények kialudtak, a zene megszólalt, a kamerák felemelkedtek és a lépcsősor tetején megjelent az első Ward-modell.

Tony Ward 2020-as tavaszi kollekciója elkészítésekor a nyugalmat árasztó keleti motívumokból és a kiegyensúlyozott életet kutató filozófiákból inspirálódott. A mandalák önmagukba visszatérő körkörös formái, azok varázslatos színei, játékosságuk, hol lelassuló, hol felgyorsuló mozgásuk elevenedett meg. Ward az élet körforgását és annak szüntelenül lüktető energiáit képezte le a textíliák nyelvére. Nemcsak egy szemet gyönyörködtető látványvilág, hanem egy mély mondanivaló, egy igazi érték is született.

A test vonalát követő sziluettjeit és a lágyan ringó harangszoknyákat a legfinomabb szaténokból és taftokból, a könnyed palástok és a vízesésként leomló uszályok légies tüllből készültek. A kerek formák és a szabályos geometrikus alakzatok kézi hímzésekben keltek életre, a 3D-s applikációin és az aprólékosan kidolgozott virágmotívumain a mérnöki precizitás köszönt vissza. A sorozat érdekessége, hogy egyes kreációk részben újrahasznosított szövetekből készültek, ez a tervező környezettudatosságát és fenntartható divat iránt elkötelezettségét mutatja. Ward nemcsak a szabásvonalak kialakításában törekszik a tökéletességre, de a színeket is imádja. Palettája a klasszikus feketétől kiindulva a hófehéren, a szürkén és a krémes pasztelleken át a kanárisárga, a pink, a mentazöld és a mályva árnyalatokig terjed. Persze, egy modern couture kollekció lévén a hollywoodi csillogás sem maradhatott el, ezen a bemutatón a tökéletes WOW-élményért a milliónyi kristály volt a felelős.

Az indiai alapokon nyugvó, már-már pszichedelikus lüktetésű zene - Blastoyz Mandalája -  a mantrázás magával ragadó állapotát hozta vissza. Szinte transzállapotba taszítottak az ütemesen lépdelő modellek, a rengeteg körmotívum, a szálló textíliák és a vakító fények. Hirtelen melegem lett, a kezem megremegett, emlékek cikáztak a fejemben, a szabadság és a nyugalom érzése járta át a testemet, majd egy elégedett, békés, boldog mosoly ült ki az arcomra. Egy pillanatra zavarba jöttem. Mi történt velem? A képzelet szárnyán egy sikkes időutazáson vettem részt téren és időn át? Nem hittem volna, de az haute couture és Tony Ward művészete egy újabb csodát tárt fel előttem. Elképesztő energiák szabadultak fel a Palais De La Découverte csarnokában.

A show fináléjában egy mesés menyasszonyi ruha érkezett a kifutó lépcsősorának tetejére, a tengernyi puha textil valósággal körülölelt bennünket. Nem csoda, hogy a tervezőt kitörő tapsvihar fogadta, amikor a reflektorok fényébe megérkezett. Igen, így kell egy ízig-végig párizsi couture bemutatót tartani, az élmény egyedülálló és életre szóló! Köszönöm, hogy a részese lehettem!

A fekete elementális ereje, a pink és a mályva romantikája is felbukkant Tony Ward kifutóján

A Tony Ward Spring 2020 Couture kollekció igazán látványos darabjai

A béke, a nyugalom és szeretet textíliában életre kelt allegóriája a Paris Fashion Weeken

39_3.jpg

A Tony Ward Spring 2020 Couture show fináléjában egy grandiózus menyasszonyi ruha érkezett a kifutóra, a tervező valósággal megkoronázta a 38 darabból álló kollekcióját ezzel a mesés alkotással.

img_20200120_144239_907.jpg

img_20200120_142916_207.jpg

img_20200120_141225_724.jpg

A Tony Ward haute couture bemutató előtt a Palais De La Découverte lépcsőjén, majd a show után a rendezvénycsarnokban és a párizsi Champs-Élysées-n

Photos: GaborSzakacs Blog, Tony Ward

Megtalálsz a közösségi oldalakon is. Ha tetszett a bejegyzés, akkor lájkolj a Facebookon és kövess az Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr3315434044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása