GaborSzakacs

A velencei álom Zuhair Murad módra

2022. január 03. - gaborszakacs

A velencei Canale Grande paloták csillárjainak fényeit és csillogását idézte meg legújabb kollekciójában Zuhair Murad. Kedvenc libanoni tervezőnk 2021-es ősz-téli haute couture darabjai a mór történelmi hagyományokat, a modern luxust és az időtlen gazdagságot hivatottak bemutatni. Mert a mögöttünk álló két év után „a nők ma arra vágynak, hogy a fényben legyenek”...

26_103.jpg

A pusztító bejrúti robbanás után Zuhair Murad megrendezte az első kifutós bemutatóját. A libanoni tervező majdnem teljes archívuma megsemmisült 2020 augusztusában, 20 év munkája pillanatok alatt odaveszett. Az elképzelhetetlen veszteség után beütött a világot sújtó koronavírus-járvány, de őt az sem törte meg, most újra itt van, visszatért, derűs mosollyal alkot.

A párizsi divathéten bemutatott 2021-es ősz-téli haute couture ruhakölteményeivel új célt, új reményt adott munkatársainak, a vevőinek és persze önmagának is. Ez egy fizikai és lelki értelemben vett teljes megújulás, mivel az ügyfelei kitartottak mellette a nehéz hónapokban is. Valósággal követelték a világhírű designertől, hogy hozzon létre valami újat, mert újra szépnek akarnak mutatkozni a több hónapos karantén és bezártság után. Murad pedig a ruháin keresztül visszaadta vevőinek a luxus és az elegancia érzését.

A kendőzetlen pompában úszó haute couture kollekció inspirációja Velencéből ered. A patinás város történelmi múltja, sokszínűsége és a gyarmati időkre visszanyúló közel-keleti esztétika mély összefonódásai, na meg a sok szenvedés - inváziók, járványok, pusztítások - utáni felemelkedések párhuzama vezérelte Muradot. És persze az álarcos farsangi bálok is, amelyek látványvilága a mai napig több millió turistát vonz a városba.

Zuhair Murad párizsi bemutatója élő közönség előtt zajlott. A pazar ruhaköltemények egy bűntudatmentes, merészen csillogó, örömteli jövőt festettek meg. A vörös szőnyeges gálákra készített kreációkat aprólékos kézi hímzések, aranyban és ezüstben megcsillanó rojtok díszítették. A velencei paloták impozáns csillárjainak fényei keltek életre. Felhőszerű köpenyek, strasszokkal kirakott dresszek, csillogó kristályokban úszó karcsú sziluettek követték egymást a kifutón. A koronavírus-járvány után mintha az orvosi szájmaszkokra és gumikesztyűkre ráunt fashion designer a luxussal lázadna és a régi életünket visszakövetelné. A szemeket pompás-díszes maszkokkal keretezte, a kézfejeket pedig vízesésként leomló, kristályokkal és gyöngyökkel teleszórt könnyed textíliákkal fedte be. Mindehhez a smaragd, rubin és zafír gyönyörű tónusai egyfajta élénk lendültet, szemet gyönyörködtető látványt kölcsönöznek. 

„A nők ma arra vágynak, hogy a fényben legyenek” – mondta Zuhair Murad a Vogue-nak adott interjúban. „Színpadon akarnak lenni, azt akarják, hogy fény ragyogjon rájuk, mint a csillárok a Canale Grande palotájában.”

... és a végére engedjetek meg egy személyes élményt Zuhair Muraddal kapcsolatban. Óriási öröm számomra, hogy hosszú-hosszú várakozás után végre hozzám is megérkezett a kedvenc libanoni couture designerem könyve. A 2020-ban kiadott vaskos mű Murad mesés ruháit, elképesztő díszítési technikáit és mindenekelőtt a kortárs divatban nyújtott teljesítményét magasztalja. Ez a közel ötkilós - második kiadást is megért - remekmű egy díszes tokban érkezett. Kibontottam nézegettem, szagolgattam - mert az új könyv illata igazán különleges, semmihez sem hasonlítható -, lapozgattam és csak csendben gyönyörködtem benne. Közben csak arra tudtam gondolni, hogy Zuhair Murad micsoda kiváló művész és micsoda remek alkotásai vannak...

zm_book.jpg

Fotók: Zuhair Murad Fall 2021 Couture / Zuhair Murad Official / GaborSzakacs

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr8516798862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása