GaborSzakacs

Különleges utazás a fáraók korából a párizsi divathétre

2020. október 16. - gaborszakacs

Amikor idén januárban Zuhair Murad bemutatta a 2020-as tavaszi kollekcióját, álmunkban sem mertünk arra gondolni, hogy a világ hamarosan a feje tetejére áll. Az egyik legsikeresebb libanoni divattervező legutóbbi haute couture ruhakölteményeit az ókori Egyiptom és annak gazdag történelmi hagyatéka ihlette. Nőies szabásvonalaiban visszaköszönnek egy lenyűgöző korszak istenségei, öltözködési szokásai és elképesztő motívumai. Íme, az év legizgalmasabb utazása a piramisok és a fáraók földjéről egyenesen a párizsi divathétre!

300_2.jpg

500_2.jpg

Zuhair Murad maga is ellátogatott a felbecsülhetetlen értékű egyiptomi emlékek közé. A lenyűgöző ókori kultúra teljesen elvarázsolta a divattervezőt. 

Ha valaki azt mondja nekem a januári Paris Fashion Week idején, hogy az haute couture az év további részében csak online formában lesz elérhető, akkor egészen biztos, felháborodva kikértem volna magamnak ezt az állítást. Ám sajnos így lett. A világ pillanatok alatt megváltozott. A régi értékek elröppentek és már csak néhány dolog maradt a fontossági sorrend élén, ez pedig az egészség, a család és az emberi kapcsolatok. Minden más parkolópályára került, így a divat is. Ezt a hatalmas változást nemcsak a magyar divattervezők, hanem a nemzetközi divatházak is megérezték. Az üzletek forgalma zuhanórepülésbe kezdett. Amíg egyes márkák a fennmaradásuk érdekében létszámot csökkentettek, addig mások a következő szezonra már nem mutattak be új kollekciót. Szükség volt a szemléletváltásra, a piac újraszerveződése miatt az igényfelmérésre és az új utak keresésére.

Az év elején felbukkant koronavírus-járvány hatalmas pénzügyi válságot okozott, ennek hatására a divatvilág teljesen átrendeződött, az augusztusi bejrúti robbanás pedig - szó szerint - alapjaiban megrengette Zuhair Murad divatházát. Ám az élet nem állt le. Murad a napokban adta ki a munkásságát összefoglaló könyvét és gőzerővel dolgozik a 2021-es ruhadarabjain.

Zuhair Murad legutóbbi haute couture kollekciója egy valódi kulturális sokk, ami az ókori történelem gazdag hagyatéka és a kifinomult párizsi ízlés közös nevezőjén találkozott. A kedvenc libanoni tervezőnk a Nílus mentén kialakult több évezredes kultúra szimbólumait és összetett hitrendszerét használta fel a 2020-as tavasz-nyári kollekciója megalkotásakor. A gizai piramisok formái, az ókori luxori szobrászat monumentális alkotásai mellett a Királyok Völgyében feltárt Tutanhamon fáraó sírjának elemei is megidéződtek a párizsi divathét kifutóján. napisten és Bastet macska-istennő ikonikus külseje, a lótusznyomatok, a színes hieroglifák és a múmiák inspirálta rétegződések mind-mind megjelentek. Minden csupa arany és csillogás volt! Egy elegáns és lenyűgöző átirata egy olyan kornak, amely a mai napig még nagyon sok titkot rejteget előttünk. 

Tagadhatatlan, hogy Zuhair Murad pazar ruhakölteményei a hatalom és szépség jegyében készültek. „Az élet és a divat gazdag, de a nők is erősek voltak, talán még erősebbek is, mint a férfiak. A hatalom és a szépség keveréke összefoglalja a Zuhair Murad-nőt." - mondta a tervező, miután a gyűjtemény megalkotása előtt körbeutazta Egyiptomot. Az élményei alapján pedig létrehozta „Egyiptom modern királynőjét.” A nőt, aki egyszerre visszafogott és magabiztos, merész és ravasz. Ruháin pedig több ezer flitter csillog, a mesés ókori szimbólumrendszerek aranyozott hímzéseken kelnek életre. A jellegzetes antik jegyek mellett persze megjelennek a modern istennők is, akik a vörös szőnyegre kívánkozó, földet söprő szettekben pompáznak. Élénk sifonok, fénylő selymek és könnyed organzák sorakoznak pazar ékszerekkel és fejdíszekkel kiegészítve a mai kor magas elvárásait szem előtt tartva. Szépség, esztétikum és magasfokú szabászat a kortárs divat első számú templomából, a Zuhair Murad-házból egyenesen a párizsi divathétről.

Az ókori egyiptomi kultúra inspirálta Zuhair Murad legutóbbi haute couture gyűjteményét

Zuhair Murad mesés haute couture kollekciója

29_39.jpg

Photos: Filippo Fior / Gorunway.com / Vogue / Zuhair Murad

Még több divattartalomért kattints a közösségi oldalakra, lájkolj a Facebookon ITT és kövess az Instagamon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr515617824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása