GaborSzakacs

Jeanne d’Arc páncélruhái a Balenciaga kifutóján

2023. augusztus 06. - gaborszakacs

A Balenciaga 2023-as őszi haute couture kollekciója egy elképesztően izgalmas hidat teremt a múlt és a jelen között, egyben tisztelettel adózik Cristóbal Balenciaga munkássága előtt. A patinás francia divatház kreatív igazgatója, Demna bemutatta a ruhakészítés örömét, azokat az építészeti és formatervezői jegyekkel rendelkező szabászati megoldásokat, amelyekkel - a korábbi évek botrányos kampányai után - be tud illeszkedni a kortárs divat meghatározó alakjai közé. Íme, a Balenciaga történetének 52. couture gyűjteménye, amely a klasszikus szabásvonalaktól a 3D nyomtatott páncélruhákig terjed.

200_50.jpg

"A ruhakészítés az én páncélom" - mondta a 2023-as őszi couture kollekcióról a Balenciaga tervezője, Demna, aki a felsorakozó alkotásait a modern Jeanne d’Arc harci felszereléséhez hasonlította, egyben utalt a saját maga köré húzott kemény páncélra is: „Talán nem égették volna el a máglyán, mert férfiruhát viselt, ha helyette ilyet visel” – jegyezte meg. "... egész életemben szenvedtem attól, amit viselek."

A gyűjtemény elképesztően izgalmas. Egyfajta hidat teremt a múlt és jelen között, egyben tisztelettel adózik Cristóbal Balenciaga haute couture munkássága előtt. Demna bemutatta a ruhakészítés örömét, azokat az építészeti és formatervezői jegyekkel rendelkező szabászati megoldásokat, amelyekkel - a botrányos kampányok helyett - be tud illeszkedni a kortárs divat meghatározó alakjai közé. Ez a Balenciaga történetének 52. couture kollekciója, a designer 3. alkalommal kapott meghívást a couture weekre.

A párizsi haute couture show-t Demna egy fekete bársony Cristóbal Balenciaga haute couture ruhával nyitotta meg. A duplasoros gyönggyel társított rendkívül elegáns szettet Danielle Slavik, Monsieur Balenciaga kedvenc modellje viselte. A sziluett történetéhez hozzátartozik, hogy Grace Kelly a 40. születésnapi partijára rendelt ebből a modellből, ám ő végül a feltűnően szép gyöngysor nélkül hordta.

Maria Callas csodálatos operaáriáira - felcsendült többek között a Casta Diva, az E strano!, az Un bel divedremo, a Habanera és az O mio babbino car - talált egymásra a tradíció és az innováció. Hatalmas vállú dzsekik, széles, tölcséres dekoltázsokkal ellátott, keskeny kabátruhák, fejjel lefelé fordított kabátok, figyelemfelkeltő öltönyök, szigorú fekete nyakkendők sorakoztak fel. A férfiruházat a kollekció nagy részét elfoglalta, annak ellenére, hogy a férfiruházat hagyományosan sosem játszott szerepet az haute couture-ben. Elképesztő farmeres (!!!) szettekben, kézzel festett, szőrzetet imitáló kabátokban, szélfútta hatású, merevített sálakban és nyújtott orrú cipőkben léptek kifutóra a modellek. Itt villant fel Demna és Balenciaga tervezői látásmódjának hasonlósága, ami egyben a különbözősége is, hiszen a gyönyörködtetésen túl egy furcsa, elgondolkodtató, jelmezszerű vizualitást hozott a gyűjteménybe.

A bemutató utolsó részében mégis visszatértünk a gyönyörű red carpet dress-ek világába. Isabelle Huppert francia filmcsillag - aki a Balenciaga hivatalos nagykövete - egy gótikus hatású, kristályokkal kirakott ruhában jelent meg a kifutón. Valódi drámai finálé következett. Roppant látványos volt a textíliák mozgásba lendülő hatásának érzékeltetése és a testet spirálisan körülölelő anyagok megjelenítése. A modern technológia és a kézműves hagyományok találkozását a merev, harang alakú csipkeruha, az Eva Herzigova által viselt kristálypáncél és a csillogó, krómozott, 3D-nyomtatott harangszoknyás páncélruha jelentette. A szobrászati műtárgynak beillő haute couture alkotások valóban napjaink Jeanne d’Arc-jait keltették életre. A kifinomult francia elegancián túl inkább reklámértéke van ezeknek a ruhakölteményeknek, hiszen a viselésük és a bennünk lévő mozgás igencsak nehézkes. De éppen ez a kis plusz hírverés jelenti Demna egyértelmű aláírását ebben a bámulatos gyűjteményben.

A Balenciaga 52. couture kollekcióját az alábbi videóban tudjátok megtekinteni:

... és jöjjön néhány személyes élmény - saját fotókkal - a párizsi Balenciaga bemutatóval kapcsolatban:

2023.jpg

A Balenciaga divatház központja a párizsi 10 Av. George V-en található. 1937. augusztus 5-én itt mutatta be legelső kollekcióját Cristóbal Balenciaga. Az impozáns épületben az ügyfelek fogadására alkalmas szobákat alakítottak ki, otthont kapott benne a couture részleg és még egy lakást is fenntartottak a világhírű designer részére.

Egy hosszútávú projekt részeként 2020-ban felújították a székházat, hogy tükrözze a Balenciaga eredeti belső tereit, amelyek a ház örökségének és hagyatékának megőrzését szolgálták. 2021-ben Demna - a jelenlegi művészeti igazgató - bemutatta az első Balenciaga couture kollekciót az újonnan megnyílt Salons de Couture-ben. 

„Úgy döntöttem, hogy a lehető legrészletesebben lemásolom az eredeti szalonokat" – mondta a divattervező.

A belső kialakítás a maga idejében is - a couture házhoz illően - semleges tónusokkal rendelkezett, a környékbeli lakásokra jellemző vonásokat lehetett felfedezni benne. A letisztult enteriőr célja, hogy a tér ne vonja el a figyelmet a kollekcióról. A 2021-es újranyitás alkalmával a ház eredeti törtfehér stukkó arabeszkjeit, a csikorgó parkettáját és a melegszürke szőnyegeit visszaállították a kezdeti állapotra, a végeredmény - minden kétséget kizáróan - időtlen, kifinomult eleganciát sugároz.

A divathét idején mindig a George V közelében szállok meg. Egyik délután jókora tömegre lettem figyelmes a neves sugárúton. Éppen a Balenciaga 2023-as őszi couture kollekció bemutatójáról jöttek ki a divatvilág ismert alakjai, a film-és zenevilág sztárjai, többek között Cardi BAlexis Stone, Eva Herzigova, Lou Doillon, Danielle Slavik, Anna Wintour, Suzy Menkes, Baz Luhrmann, Amber Valletta, Michelle Yeoh és Yseult. Ugye, mondanom sem kell, hogy a felbukkanásuk kisebb közlekedési káoszt okozott.

20230705_125219.jpg

Anna Wintour, Baz Luhrmann és Amber Valletta a Balenciaga bemutatója után a párizsi divathéten. A hírességek után feltűntek a márka extravagáns kinézetű modelljei is:

Fotók:  Balenciaga / Fashionista Magazine / GaborSzakacs Blog / Runway Magazine / RUSSH

Videó: Balenciaga 52nd Couture Collection / Balenciaga Official YouTube Channel

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr9618175069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása