GaborSzakacs

Anna Wintour szettjei a Met-gálák történetében

2020. május 06. - gaborszakacs

Egy élő divatlegenda. Egyesek istennőként tekintenek rá, mások pedig ki nem állhatják a páratlan szakmai sikerei, a hírhedt munkamorálja, az újításokra nyitott világnézete vagy éppen az öltözködési stílusa miatt. Az amerikai Vogue főszerkesztője, a Condé Nast csoport művészeti vezetője, Anna Wintour a kortárs divat megkerülhetetlen figurája. A Met-gála főszervezőjeként igazán nagy kihívás számára, hogy a koronavírus miatt a 2020-as eseményt és a kapcsolódó divatkiállítás megnyitóját el kellett halasztania. A vörös szőnyeges bevonulás elképesztő ruhakölteményei helyett a gála történetének Wintour-szettjeit hoztam el a következő összeállításban. A világ változik, Anna örök!

anna-wintour-met-gala.jpg

A nemzetközi sajtó rendszerint csak egy béna jelmezversenynek kiáltja ki a Met-gálát, ám minden év május első hétfője valójában a divat ünnepe a New York-i Metropolitan Múzeumban. Az 1948-ban indult kezdeményezést Eleanor Lambert amerikai újságíró hozta létre, amellyel a Vogue munkatársai a múzeum textilrészlegét segítve egy jótékonysági eseményen gyűlnek össze. A vörös szőnyeges bevonultást követően egy fejedelmi vacsorán vehetnek részt a vendégek, majd világhírű előadók műsora szórakoztatja őket, az estet minden alkalommal egy izgalmas tematikára felépített időszaki kiállítás megnyitója zárja. A Met-gálát a Vogue egykori főszerkesztője, Diana Vreeland tette széles körben ismertté azzal, hogy minden évben meghívott egy különleges tanácsadót, aki az aktuális kiállítás témaválasztásában és annak kialakításában segédkezett. A divatvilág jeles képviselői mellett meghívást kaptak színészek, zenészek, filmes szakemberek, az üzleti élet kiválóságai, politikusok és közéleti személyiségek. 1995-ben Anna Wintour, az amerikai Vogue főszerkesztője vette át az elnöki tisztséget. A keménykezű vezető hírében álló asszony a mai napig kiváló ötletekkel, szakmai kifinomultsággal és különleges társszervezőkkel terjeszti széles körben a divat művészi értékét. A Met-gála napjainkban az adott kiállítás témaköréhez szorosan kapcsolódó dresszkódot ír elő a meghívottak számára, ők pedig a kedvenc divattervezőik határtalan fantáziáját bizonyítva eleget tesznek ennek a kérésnek.

A "The First Monday in May" kezdeményezést - hasonló címmel dokumentumfilm is készült róla, na és az Ocean's 8 című mozifilm is erről a rendezvényről szól - a divatvilág Super Bowljaként is emlegetik. Egy méltatlanul elnyomott, a hétköznapi ember számára alantasnak hitt művészeti ág ünneplése a kortárs divat legnagyobbjaival. Akár bevallja, akár nem, minden tervező, blogger, divatíró, szerkesztő és kreatív szakember álma, hogy egyszer részt vehessen ezen a rangos esten és a befolyásos szakemberek társaságát élvezhesse. Mert szupermenő, szupersikkes és itt gyűlik össze a divatvilág krémje!

Sokak szerint a divat nem művészet. Egyszerű, komolytalan és felesleges dolognak tartják, pedig egy igazán különleges ágazat, ami mögött kemény munka és érték rejtőzik. A divat a szavak nélküli kommunikáció elsődleges eszköze, így minden emberhez eljuthat. A megjelenésünkkel, a hétköznapi és alkalmi öltözködési szokásainkkal kifejezzük az érzelmeinket, az ízlésünket, emellett megmutatjuk a világról alkotott nézeteinket és még a társadalomban elfoglalt helyünkről is árulkodik. Néha túloz, néha mellébeszél, sokszor ügyesen elfedi a valóságot. A többi művészeti ágazattal szoros kapcsolatban áll, a hosszú munkaórával elkészült, kézzel gyártott, egyedi darabokat műtárgyaknak is tekinthetjük. Sajnos a divat még mindig egy hitványnak hitt, értéktelennek gondolt terület, a New York-i Metropolitan Múzeumban is csak az alagsorban kapott helyet ez a szekció. Hogy a divat  - főleg az haute couture - egy elfogadott, teljes értékű, igazán értékes szegmens lehessen, Anna Wintour mindent megtesz, segítségül hívja a szakma kiválóságait, a kortárs művészeket, a népszerű színészeket, az énekeseket, na és a közösségi oldalak sztárjait, az influencereket.

A 2020-as gála a koronavírus miatt elmaradt, ám az About Time: Fashion and Duration című kiállítás - Anna Wintour tervei szerint - a világjárvány lecsengése után látogatható lesz. A vörös szőnyeges érkezés helyett idén Wintour eddigi szettjeit válogattam össze. Mert Anna nélkül nincsen Met-gála!

“Szeresd, amit csinálsz - ez a legfontosabb. Nem az számít, hogy menő vagy sem, a lényeg, hogy Te higgy benne!” - Anna Wintour

1988.jpg

1988- From Queen to Empress: Victorian Dress 1837–1877

Az amerikai Vogue nemrég kinevezett főszerkesztőjeként egy fekete-narancs koktélruhában tette tiszteletét a Met-gálán Anna Wintour 1988-ban. Megjelenése vagány, lüktető és élettel teli.

1989.jpg

1989 - The Age of Napoleon: Costume from Revolution to Empire, 1789–1815

Az 1989-es eseményre már egy aranyló flitterekkel díszített kétrészes szettben érkezett. A Napoleon-kor kiállítástematikához kitűnően passzolt az outfitje, itt már sejteni lehetett, hogy egyszer ő lesz a Vogue-birodalom császárnője.

1990.jpg

1990 - Théâtre de la Mode – Fashion Dolls: The Survival of Haute Couture

Anna Wintour Donna Karan divattervező oldalán érkezett 1990-ben a Met-gálára. Vörös és sárga kreációjában beragyogta a New York-i éjszakát. A merészen rövid ruhája láttatni engedte a formás lábait is. 

1993.jpg

1993 - Diana Vreeland: Immoderate Style

Az 1993-as esemény az egykori Vogue főszerkesztő, Diana Vreeland munkássága előtt tisztelgett. Wintour a korábbi évekhez képest egy visszafogott ruhában jelent meg a gálán. Két kísérője a kor legjelentősebb couture művésze, John Galliano és Oscar de la Renta volt.

1994.jpg

1994 - Orientalism: Visions of the East in Western dress

1994-ben szexi koktélruhában és feltűnő bundában lépdelt a Metropolitan Múzeum előcsarnoka felé. Az esemény társszervezői Pat Buckley, Oscar de la Renta és Bill Blass voltak.
1995.jpg

1995 - Haute Couture

Az 1995-ös Met-gála témája az haute couture volt. Ennek megfelelően az elnöki posztot betöltő Wintour egy roppant elegáns esélyiben érkezett, amelyhez kifinomult ékszereket és egy hosszú kesztyűt is húzott. Igazi couture minőség!

1996.jpg

1996 - Christian Dior

Mintha egy könnyed nyáresti koktélpartira érkezett volna, úgy vonult be a Met Múzeum épületébe Anna Wintour az 1996-os gálára. A tőle szokatlan szettben Christian Dior munkássága előtt tette tiszteletét. Az esemény megszervezését Elizabeth Tilberis, Marie-Chantal, Crown Princess of Greece és Helene David-Weill segítette.

1997.jpg

1997 - Gianni Versace

Gianni Versace munkássága előtt hajtott fejet a szakma az 1997-es Met-kiállítással. Szomorú tény, hogy éppen abban az évben hunyt el az olasz divattervező. Wintour egy fémes csillogású estélyiben, bordó prémgallérral díszített kabátban és a ma már ikonikusnak számító Chanel napszemüvegében érkezett.

1998.jpg

1998 - Cubism and Fashion

Anna Wintour, Miuccia Prada, Paula Cussi és Pia Getty közös munkája volt az 1998-as kiállítás, amely a "Kubizmus és divat" címet kapta. A fotón Anna Wintour Miuccia Pradát üdvözli. 

1999.jpg

1999 - Rock Style

Liz Hurley és Anna Wintour a "Rock Style" címre keresztelt eseményen 1999-ben. A Vogue nagyasszonya burgundi színű estélyiben és szőrmében jelent meg a gálán. A tárlat összeállításában ebben az évben Tommy Hilfiger és Aerin Lauder segítette a munkáját.

2001.jpg

2001 - Jacqueline Kennedy: The White House Years

A világhírű amerikai first lady, Jackie Kennedy stílusa inspirálta a 2001-es Met-estet. Anna ezúttal egy klasszikusan elegáns, test vonalát követő ruhakölteményben mutatta meg a hibátlan alakját. A szervezésben Christina és Lindsay Owen-Jones, Annette és Oscar de la Renta, Carolina Herrera álltak mellette.

2003.jpg

2003 - Goddess: The Classical Mode

A klasszikus elegancia égisze alatt hófehér tollkabátban és fénylő Dior estélyiben a 2003-as gálán. Tom Ford és Nicole Kidman a rendezvény fővédnökeiként kaptak szerepet. Érdekesség, hogy itt már a jellegzetes krémszínű Manolo Blahnik szandálban jelent meg, ami azóta is Wintour egyik védjegye.

2004.jpg

2004 - Dangerous Liaisons: Fashion and Furniture in the 18th Century

John Galliano izgalmas Dior kreációjában pózolt a kamerák kereszttüzében. A kristályokkal díszített ezüst kabát mellé aranyló estélyit választott a főszerkesztő.  

2005.jpg

2005 - The House of Chanel

Fehér selyemruhát és virágokkal díszített kabátkát húzott a Chanel-ház tiszteletére megrendezett 2005-ös partira. A méretes gyöngysor és az apró gyémántok ízlésesen kiegészítették a szettjét. Karl Lagerfeldet és Nicole Kidmant kérte fel ebben az évben szakértői segítőtársnak.

2006.jpg

2006 - AngloMania: Tradition and Transgression in British Fashion

John Galliano virágokkal hímzett ruhája mellé egy csodás kabátot húzott a 2006-os rendezvényre. Ízig-vérig Dior világ, Wintour megjelenése pedig királynői. Az estély egyébként Christopher Bailey és Sienna Miller segítő keze mellett jött létre.

2007.jpg

2007 - Poiret: King of Fashion

Anna Wintour a 2007-es tavaszi Chanel kollekció fődarabjában a Paul Poiret francia divattervező munkássága előtt tisztelgő estélyen. A tollakkal és flitterekkel kivarrt, grafikus mintákkal díszített fekete-ezüst ruha tökéletesen illett a tematikához. A Met-gála fővédnökei Cate Blanchett és Nicolas Ghesquière voltak. 

2008.jpg

2008 - Superheroes: Fashion and Fantasy

Az ezüstös fényű, futurisztikus elemekkel kreált Chanel ruhaköltemény a "Szuperhősök: Divat és fantázia" témakör meghatározó sziluettje lett a 2008-as esemény vörös szőnyegén. A szervezők ezúttal George Clooney és Julia Roberts színészeket és Giorgio Armani divattervezőt kérték fel a társelnöki pozícióra.

2009.jpg

2009 - The Model As Muse: Embodying Fashion

A 2009-es tavaszi Chanel couture kollekció fekete-fehér ruhájában jelent meg Wintour. Az inspriációt Kate Moss, Justin Timberlake és Marc Jacobs adták ebben az évben. 

2010.jpg

2010 - American Woman: Fashioning a National Identity

Egy nagyszerű kreáció, klasszikus vonalak és az elmaradhatalan bubifrizura a 2010-es Met-gálán. Wintour ruháját ezúttal is a Chanel-ház biztosította. A társszervezői pozíciót pedig Oprah Winfrey és Patrick Robinson látták el, a zártkörű partin pedig Lady Gaga lépett fel.

2011.jpg

2011 - Alexander McQueen: Savage Beauty

A 2010-ben elhunyt Alexander McQueen munkássága és tervezői nagysága előtt rótta le a tiszteletét a Metropolitan Múzeum textilrészlege. Wintour egy hosszú ujjú, flitteres, ombre ruhát választott az alkalomra. Senkit sem lepne meg a hír, ha azt mondanám, hogy a ruha tervezője a Chanel, ugye? A McQueen-kiállítás létrejöttét Colin Firth, Stella McCartney, François-Henri Pinault és Salma Hayek segítette. A sztárfellépő a Florence and the Machine volt.

2012.jpg

2012 - Schiaparelli and Prada: Impossible Conversations

Puha szőrmegallérban és egy test vonalát követő, méretes homármotívummal díszített Pradában érkezett Anna a 2012-es Met-gálára. A ruhakölteményét Elsa Schiaparelli 1937-es "Lobster" couture kreációja inspirálta. A tárlatot Carey Mulligan és Miuccia Prada szakértői munkájával felügyelte, a rendezvény fellépője Bruno Mars volt. 

2013.jpg

2013 - Punk: Chaos to Couture

Virágok és gyöngyök a Met vörös szőnyegén. A punk tematikára felépített eseményre a Vogue mindenható istennője Chanelt varratott. A társelnöki feladatra Rooney Mara, Lauren Santo Domingo, Riccardo Tisci és Beyoncé szegődött Wintour mellé.

2014_1.jpg

2014 - Charles James: Beyond Fashion

A 2014-ben egy virágszirmokkal borított, enyhén A-vonalú Chanel couture darabban ünnepelte a május első hétfőjét Anna Wintour. A kiállítás összeállításában segítői voltak: Bradley Cooper, Oscar de la Renta, Sarah Jessica Parker, Lizzie és Jonathan Tisch.

2015.jpg

2015 - China: Through the Looking Glass

A Kína ihlette tárlat megnyitóján egy puffos vállú, virágokkal kirakott narancsszínű Chanel haute couture kreációban mutatkozott. Jennifer Lawrence, Gong Li, Marissa Mayer és Wendi Murdoch asszisztáltak Wintour munkájához, a gála sztárfellépőjének ezúttal Rihannát hívták meg. 

2016.jpg

2016 - Manus x Machina: Fashion In An Age Of Technology

Horgolt Chanel csőruha, táncoló rojtok és megcsillanó kristályok jellemezték a 2016-os Wintour-sziluettet. Az óriási médiafelhajtással és sztárözönnel járó esemény munkálataiban Taylor Swift, Idris Elba, Jonathan Ive, Nicolas Ghesquière, Karl Lagerfeld, Miuccia Prada is részt vállalt. 

2017.jpg

2017 - Rei Kawakubo/Comme des Garçons: Art of the In-Between

Halványsárga és arany flitterek, fémszálas hímzések, tollak és a szokásos Chanel-hangulat uralta a divaikon megjelenését 2017-ben, amikor a Comme des Garçons insprálta textilművészet jutott főszerephez. Gisele Bündchen és Tom Brady, Pharrell Williams, Rei Kawakubo művészeti segédletével jött létre a kiállítás, a sztárfellépő ebben az évben Katy Perry.

2018_1.jpg

2018 - Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination

A katolikus egyház szimbólumai és építészeti stílusjegyei ihlették a 2018-as rendezvényt, így a dresszkód is ehhez igazodott. Wintour légies csipkeruhája különleges vállmegoldást kapott, a viselt vallási jelképeket és a nyakában lógó keresztet pedig drágakövekkel rakták ki. A Chanel ezúttal is kitűnő munkát végzett! A szakmai segítséget Amal Clooney, Rihanna, Donatella Versace, Christine és Stephen A. Schwarzman nyújtotta Annának, az esemény exkluzív műsorát pedig Madonna biztosította. 

2019.jpg

2019 - Camp: Notes on Fashion

Az őrült extravagancia jegyében, a 'camp' tematika alapján ünnepelték a divatot a 2019-es évben a Met-gálán. A formabontó megjelenéséről ismert Lady Gaga, Harry Styles, Serena Williams és Alessandro Michele szakmai segítsége mellett jött létre a páratlan tárlat a Metropolitan Múzeumban. A megnyitó ünnepségre Wintour választása egy 3D-s virágokkal kivarrt Chanel rózsaszín ruhára esett, amelyet egy strucctollas ombre kabáttal tett feledhetetlenné. Nem ért senkit sem meglepetésként, hogy a Vogue az Oscar-, Golden Globe-, Emmy- és Grammy-díjas Chert kérte fel a vendégek szórakoztatására erre az estére.

00020-040_nocrop.jpg

2020 - About Time: Fashion and Duration

Minden híresség és divatrajongó epekedve várja a 2020-as gálát és a kapcsolódó kiállítást is. Az esemény fővédnökei közé várható Meryl Streep, Emma Stone, Lin-Manuel Miranda, Nicolas Ghesquiere is. Szerintem nem árulok el nagy titkot, hogy Anna Wintour ezúttal is egy Chanel couture ruhakölteményben fog majd pompázni a vörös szőnyegen. Na, de hát úriember biztosra nem fogad!

“Hiszek a csapatmunkában. Szeretem, ha azok, akikkel dolgozom, szabadon követhetik a saját megérzéseiket. Az emberek jobban dolgoznak, ha érzik, hogy megbiznak bennük.” - Anna Wintour

Photos: Harper's Bazaar / Instagram / Mario Testino / Vogue

Megtalálsz a közösségi oldalakon is, lájkolj a Facebookon és kövess az Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr6415659118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása