GaborSzakacs

Chanel időutazása a szupermodellek aranykorába

2022. január 17. - gaborszakacs

Lökdösődő fotósok, kattogó vakuk és pörgő-forgó modellek a Chanel bemutatóján. A világhírű francia márka a szupermodellek aranykorát idézte meg a 2022-es tavaszi ready-to-wear kollekció show-ján. Viszontláthattunk egy olyan korszakot, amikor kirobbanó egyéniségek léptek a kifutóra, akik mosolyogtak, kecsesen mozogtak és ténylegesen életre keltették a ruhákat. A Chanel ezúttal sem okozott csalódást, Virginie Viard tervező felsorakoztatta az elmúlt évtizedek ikonikus tweedjeit, táskáit és gyöngysorait. Újragondolva, amúgy 2022 stílusában. 

i.jpeg

Az 1990-es évek fordulóján, amikor valósággal berobbantak a divatvilágba a szupermodellek, a nemzetközi márkák kifutói örömmel és élettel teltek meg. Minden divatbemutató egy igazi látványosság és társasági esemény volt, ahol a kor jelentős személyiségei gyűltek össze, hogy megcsodálják a következő szezon öltözködési irányzatait és végre élőben láthassák Cindy-t, Evát, Naomit, Carlát, Claudiát, Lindát. Ezt a korszakot idézte meg a Chanel a 2022-es tavaszi ready-to-wear kollekció bemutatóján.

Kétségtelen, hogy Virginie Viard tervező tökéletesen hozta a '80-as évek végi, '90-es évek elejei hangulatot, amikor a tomboló zene helyett a villogó és kattogó vakuk hangja igencsak sokat hozzátett egy divatbemutató élményéhez. Mivel a Chanel bemutatók állandó helyszínét, a Grand Palais-t éppen felújítják, így a Les Invalides közelében egy ideiglenes térben mutatták be a tavaszi gyűjteményt.

A magasra megemelt, színpadszerű kifutó mellett seregnyi fotós gyűlt össze, hogy megörökítsék a show legjobb pillanatait. A modellek pedig hatalmas vigyorral az arcukon jöttek-mentek, pörögtek-forogtak, pózoltak, kikacsintottak a nézőkre. Az első sorban ülők pórul jártak - pedig ide helyet kapni mindig is presztízs volt - ugyanis csak a lökdösődő fotósok hátsóját és a modellek orrlyukát láthatták ebből a furcsa szögből. 

Micsoda energiák, micsoda régi-új formák! Viard ebben a szezonban a klasszikus elemeket a modern kor energiáival ötvözte. Így lehetséges, hogy az ikonikus N°5-ös parfüm formája ezúttal táskák és pénztárcák képében nyert új értelmet. De láthattunk kalózós-boszorkányos csizmákat, rövidnadrágokat, fürdőruhákat és sportmelltartókat is, amelyeket először 1993 tavaszán maga Karl Lagerfeld vitt a Chanel kifutójára. Fehérneműt tett ki felsőruházatként a nagyközönség elé? Ugye, mondanom sem kell, hogy annak idején hatalmas botrány lett belőle, amiért egy ilyen patinás-elegáns márka ennyire kivetkőzik magából. 

Virginie Viard rátett még egy lapáttal. Az akkor meghökkentő pink tweedet ma fényes pasztellben, csillogó szegéllyel mutatta be, a szettekhez pedig horgolt kiegészítőket és egészen apró táskákat társított. Saját újragondolt farmerjai jól működtek a fekete flitteres kardigánokkal és a jellegzetes CC-logóval ellátott gyöngysorokkal.

"Számomra akkor borzalmas volt, de most j’adore!"- mondta a designer.

Az 1960-as évek stílusát idéző pillangószárnyas nyomatok üde színfoltot hoznak a 2022-es tavaszba, a könnyed sifonok szépen felveszik a viselőik alakját, mozgás közben valósággal úsznak a textíliák a levegőben. Ez a Chanel kollekció egy újabb bájos, szívet melengető visszatekintés a múlt azon időszakába, amikor az életet és a boldogságot önfeledten ünnepelték az emberek, az igazi divatrajongók ezzel az érzéssel feltöltődve ma optimistán tekinthetnek egy szebb jövő felé.

A Chanel 2022-es tavaszi kollekciója

A kitűnő show után a finálé igazán ütősre sikerült

f_7.jpg

g_7.jpg

Fotók: Alessandro Lucioni / Gorunway.com / L'Officiel / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr916773536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása