GaborSzakacs

A Chanel nemcsak volt, hanem lesz!

2021. május 09. - gaborszakacs

A Chanelre jellemző tweedekkel és gyöngyökkel, na meg persze történelemi időutazással és divattörténeti felvillanásokkal rukkolt elő a következő szezonra a patinás francia divatház. A Virginie Viard kreatív igazgató vezetése alatt álló Chanel 2022-es resort kollekcióját a dél-franciaországi Les Baux-i Carrières de Lumières egykori kőbányájában mutatta be. De mit keres a kifinomult párizsi luxus egy kőfejtőben?

100_7.jpg

Az úgy történt, hogy Virginie Viard inspirációt keresett Provence-ban. És persze megtalálta. A gyönyörű dél-franciaországi régióban egy különleges helyszínre bukkant. Les Baux-de-Provence dombjai között a Les Baux-i Carrières de Lumières egykori kőbánya, ma fény-és hangjátékoknak otthont adó rendezvényközpont adott helyet a Chanel 2022-es resort kollekció bemutatójának. A helyet leginkább a hazánk nyugati csücskében található fertőrákosi kőfejtőhöz lehetne hasonlítani, aminek szintén elképesztő belső terei vannak és az akusztikája is csodálatos.

A fél művészvilág megfordult itt Provence-ban az elmúlt évszázadban. Többek között Jean Cocteau ismert művész, költő és filmrendező itt forgatta az Orpheus testamentuma című filmjét is, amelynek látványvilága a Chanel vezető tervezőjét teljesen magával ragadta. Modern, erős, friss, szemléletével a korát megelőző alkotás a 2022-es kollekció inspirációjául szolgált. Viard hamar rájött, hogy a monumentális kőbányában igazán hatásos lesz a bemutató és persze a Chanelre jellemző fekete-fehér sziluettek is jól fognak mutatni a hatalmas térben. A jordániai Petrára és az egyiptomi Luxorra emlékeztető Les Baux-i Carrières de Lumières teltházas haute couture Chanel show-nak is kitűnő választás lenne. Ám ezúttal vendégek nélkül mutatták be a következő szezon ruháit.

Bár a Chanel couture kollekció tele van fodrokkal és színekkel, a resort gyűjteményben Viard ezeket túl komolynak gondolta. A klasszikus Chanel-elemeket, a tweedet, az ikonikus kaméliát, a gyöngysorokat, a fekete-fehér kombinációkat egy cseppnyi punk hanyagsággal és az utcai viseletek világának lazaságával tette hordhatóvá. A párizsi Rue Cambon klasszikus eleganciája a különleges helyszínen teljesen új értelmet nyert. A kollekció egyszerre volt misztikus és modern, feszültségről árulkodó és nagyon lágy. 

A Karl Lagerfeld által új alapokra helyezett Chanel ma már szexi neccharisnyákat, láncos táskákat, cipzáras dzsekiket és rojtos ruhákat is felsorakoztat. A részletek leginkább a magas minőségről árulkodnak. A puha tweedek szegélyét, a kiskabátok mandzsettáit nagyon finoman dolgozták el, a horgolt és makramé miniruhák, a könnyed blúzok gyöngyözései mind-mind alapos kézimunkáról árulkodnak. Persze, megjelennek a nyomott minták, a rockos láncok és nyakörvek, illetve felbukkannak a Jean Cocteau film jelmezeit idéző drámai kreációk.

A 2022-es sorozatban a legfontosabb újítás a 100%-ban fenntartható tweedek használata, ami egy ilyen patinás divatházat, mint a Chanel, a környezettudatos és jövőbe tekintő márkák közé sorolja. Mert a Chanel nemcsak volt, hanem van és lesz!

És egy jótanács a végére: ha egyszer kőbányában jártok, akkor semmiképpen se vegyetek fel hosszú fekete Chanel ruhát vagy csizmát!

 A Chanel Resort 2022 kollekciót egy dél-franciaországi kőbányában mutatták be

Az örök Chanel

408669.jpeg

Fotók: Chanel Resort 2022 / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr1316524752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása