GaborSzakacs

Ha a Chanel velünk, ki ellenünk?

2017. december 31. - gaborszakacs

Hamburg nyüzsgő kikötőjének impozáns rendezvénycsarnokában mutatta be legújabb 2018-as pre-fall kollekcióját a Chanel. A patinás francia divatház kreatív vezetője a német város szülöttjeként sok év után hazatért, hogy gyűjteményével megidézze a II. világháború utáni letisztult, egyszerű öltözködést. A szigorú egyenruhák, a figyelemfelkeltő kalapok és a klasszikus Chanel jegyek - a tweedek, a gyöngyök és a monokróm szettek - egy különleges sorozatban keltek életre.

6_1.JPG

Az Elba folyó partján született 1933-ban Karl Lagerfeld. Az azóta óriási karriert befutott világhírű divattervező 2017 decemberében visszatért Hamburgba, hogy a város kikötője fölé magasodó Herzog & de Meuron Elbphilharmonie impozáns épületében - élő szimfonikus zenekar kíséretében - bemutassa a Chanel divatház Métiers d'Art néven futó kollekcióját. A 2018-as pre-fall gyűjtemény Lagerfeld legmélyebb tiszteletét és szeretetét fejezi ki szülővárosa iránt. A II. világháború szörnyű megpróbáltatásai, a korszak öltözködési stílusa, a szigor, a félelem és a tengerészeti motívumok mind-mind végigfutnak a sorozaton, amihez a patinás márka ikonikus és kifinomult jegyeit mesterien társította. Coco Chanel maga is átvészelte a háborús éveket, ennek lelki és anyagi hatására fordult az egyszerűbb anyagok használata felé, kivette a nők ruhatárából a fűzőt és a felesleges díszítéseket, letisztult szabásvonalakat kezdett alkalmazni. A puritánabb megjelenés mellett hangsúlyozta a nőiességet, imádta a gyöngyöket, a kalapokat, az apácaruhákra emlékeztető fekete-fehér szetteket. Ezen elemeket meghagyva építette fel kollekcióját Lagerfeld, aki Hamburg hajózási múltját, a kikötők éjszakai klubjainak pajzán hangulatát is belecsempészte feltűnő összeállításaiba. A horgonyok és vasmacskák, a kék-fehér csíkos textíliák és halászhálóként felbukkanó tüllök kiválóan működnek a finom kasmírok, a klasszikus tweedek és szexi combcsizmák mellett. A tengerészeti egyenruhák hűvös szigort, a merész kombinációk pedig nagyfokú szabadságot mutatnak, így a gyűjtemény egy mélyen tomboló feszültséget is felszínre hoz. Az idős tervező kevés díszítést és kiegészítőt használ, ám azok igencsak látványossá teszik a sziluetteket. Nem veti meg a briliánssal kirakott brossokat, a csillogó kristályokat, a jellegzetes Chanel-gyöngysorok Párizs eleganciáját idézik meg. Energikus és kozmopolita, tiszteli a múltat, de a jövőbe tekint, lenyűgöz és elvarázsolt. Ez a Chanel 2018-ban. Karl Lagerfeld ismét bebizonyította, hogy a divat kortól, nemtől, szexuális beállítottságtól, politikai és vallási nézetektől függetlenül összeköt minket. Mert a divat az életünk része és ott van mindenben, ami körülvesz bennünket. A múltunk, a jelenünk és a jövőnk.

"Az egyszerűség az igazi elegancia kulcsa."- Coco Chanel

Photos: Chanel / vogue.com 

Kövess, lájkolj a Facebookon is: https://www.facebook.com/gaborszakacsblog

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr3313513761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása