GaborSzakacs

Az aranymetszés szabályai a párizsi divathéten

2024. február 15. - gaborszakacs

Golden Ratio, azaz Aranymetszés címmel mutatta be 2024-es tavasz-nyári couture kollekcióját Tony Ward. A világszerte ismert libanoni divattervező kifutóra vitte azt az arany-arányt, a lenyűgöző "isteni arányt", ami ötvözi a matematika vonzerejét a természet kecsességével, na meg a művészetben megtalálható esztétikai tökéletességgel. A Paris Fashion Week rangos eseményére meghívást kaptam én is, így egy exkluzív helyszíni beszámoló keretében tudom megmutatni nektek a magas minőségű, kézi díszítéssel készített alkotásokat.

tony_ward_100.jpg

tony_ward_200.jpg

Egy kézzel írott, névre szóló meghívó várt a párizsi szállodában. A blog rendszeres olvasói jól tudják, hogy 2020 januárjában, 2023 januárjában és 2023 júliusában már részt vettem a Tony Ward párizsi couture divatbemutatóján. Felemelő érzés, hogy személyesen a couturier-től kaptam meghívást az eseményre.

A kedvenc párizsi rendezvényhelyszínem, a Palais de Tokyo - a Szajna partján található kortárs művészetnek szentelt építészeti nevezetesség - adott helyet a Tony Ward Spring 2024 Couture kollekció bemutatójának. Hírességek, zenészek, színésznők, a nemzetközi divatsajtó munkatársai, stylistok, influencerek, üzletemberek és a márka hűséges vásárlói érkeztek ide a világ minden szegletéből, hogy újra személyesen átélhessék azt a varázslatot, amelyet a világhírű libanoni fashion designer közvetít a kifogástalan minőségben előállított, gyönyörű ruhakölteményein keresztül. 

Az impozáns bemutatótérbe belépve egy hatalmas installáció fogadott, amely arra engedett következtetni, hogy a kifutó eleje most a bejáratnál lesz, hiszen a fotósok a terem másik végében gyülekeztek. A mennyezetre felfüggesztett, kecses balett-táncosként lebegő, redőzött spirálok organikus formáin különleges fény-árnyék játékok alakultak ki. Imádtam, lenyűgöző volt! Ez az innovatív, felszabadult és merész nyitány előrevetített egy olyan élményt, ahol a couture hagyományos jegyei egybeolvadnak a tiszta, művészi kifejezéssel.

A háromsoros, párhuzamos ültetésű nézőtér első sorában(!!!) kaptam helyet közvetlenül a CoutureNotebook szerzője, Sonia Kolesnikov-Jessop mellett, aki kedves mosollyal és öleléssel fogadott a viszontlátás örömében. A front row-n ülni nemcsak menő dolog, hanem megtiszteltetés és szakmai felelősség is egyben. Ilyen illusztris társaságban meg különösen.

Golden Ratio, azaz Aranymetszés címmel mutatta be 2024-es tavasz-nyári couture kollekcióját Tony Ward. A világszerte ismert libanoni divattervező immáron 10. éve hozza el a párizsi divathétre a couture alkotásait, a mostani show méltó ünnepe volt a kerek jubileumnak. Ritkán látni olyan gyűjteményt, amely túlmutat a klasszikus értelemben vett divaton és magában foglalja az arany középutat. Azt az arany-arányt, ami ötvözi a matematika vonzerejét a természet kecsességével, na meg a művészetben megtalálható esztétikai tökéletességgel. A matematikusok, a művészek és az építészek évszázadok óta keresik-kutatják a lenyűgöző "isteni arányt", a vizuálisan tetszetős kompozíciók kulcsát. 

Ward kollekciójában az egyensúly és a szépség elve minden darabban visszhangzik. A kifutóra érkező modellek éteri lények, könnyedek, elegánsak, szinte suhannak. Minden egyes sziluettben felbukkannak az aranymetszés változatos megnyilvánulásai, mint pl. a kagylók formája, a faágak kanyarulatai, az emberi test és arc arányai. Ezek különböztetnek meg egymástól és mégis ezek egyesítenek bennünket. Csodálatos a filozófiája van ennek a ruhasorozatnak, mivel a teljes kollekció a geometriai precizitás és a természetes formák folyékonyságának mesteri keveréke, ehhez kapcsolódik Tony Ward couture-vizualitása, a matematika strukturált világa és a természet szerves formái. Az összkép nemcsak vizuálisan lenyűgöző, hanem intellektuálisan is vonzó. Gyönyörködtet és gondolkodásra csábítja a nézőjét, arra késztet, hogy megtaláld a divat, a művészet és a természeti világ közötti mélyebb összefüggéseket.

Csodaszép geometriai vonalak, változatos színpaletta vonult a kifutón. Imádnivalóak az arany, a buja zöld, a mély levendula és a feltűnő rúzsvörös árnyalatai. Szinte minden szetten megfigyelhető egy-egy háromdimenziós kivitelezési bravúr, különösen nagy kedvenceim a kézi kristály-és gyöngydíszítések, a 3D nyomtatással készült kövekkel (!) kirakott nyak-és dekoltázsrészek. És persze nem mehetünk el szó nélkül a valódi vörös szőnyeges élmények mellett sem, amelyek ezúttal Edward-korabeli ujjak, királynői köpenyek, áttetsző szövetek, szimmetrikus és aszimmetrikus ívek, drámaian magas hasítékok és formát ünneplő fűzők képében keltek életre. 

A 2024-es tavasz-nyári kollekció minden egyes darabja mögött a valódi elhivatottság és a szenvedély története rejtőzik. Tony Ward műhelyeiben hónapokig dolgoztak a szabászok, a modellezők, a díszítők, a hímzők, a ruhakészítők, hogy az egyes minták nemcsak az aranymetszést testesítsék meg, hanem a viselő lelkére is visszhangozzanak. Ez a kollekció tisztelgés a tökéletesség fáradhatatlan törekvése előtt, amely egyben a Tony Ward márka védjegye.

A fashion show fináléjában megérkezett a lélegzetelállító menyasszonyi ruha. Az egység és az új kezdetek időtlen szimbolikáját idézte meg, tökéletes befejezése volt ennek a gyűjteménynek. A mesteri couture kidolgozás megragadta a kollekció lényegét, az Aranymetszést. Akár egy textíliák nyelvén megírt óda a formák szépségről, olyan finomsággal és erővel hatott rám ez a természetből kiinduló ruhaalkotási művészet. 

 

A Tony Ward Spring 2024 Couture kollekció további szettjei a párizsi divathéten:

tony-ward-couture-ss24-front-21.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-22.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-23.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-24.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-25.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-26.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-27.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-28.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-29.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-30.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-31.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-32.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-33.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-34.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-35.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-36.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-37.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-38.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-39.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-40.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-41.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-42.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-43.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-44.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-45.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-46.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-47.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-48.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-49.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-50.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-51.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-52.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-53.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-54.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-55.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-56.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-57.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-58.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-59.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-60.jpg

tony-ward-couture-ss24-front-61.jpg

Fotók: GaborSzakacs Blog / Tony Ward Official

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr7418320995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása