GaborSzakacs

Amikor Ollókezű Edward szabja ki a ruháidat...

2024. március 26. - gaborszakacs

A Johnny Depp főszereplésével 1990-ben bemutatott amerikai mozifilm címszereplője, Ollókezű Edward is készíthette volna azt a couture kollekciót, amelyet a Viktor & Rolf kifutóra vitt a párizsi divathéten. Az avantgarde művészi kivitelezéséről ismert Viktor Horsting és Rolf Snoeren holland tervezőpáros "Viktor & Rolf Scissorhands" című koncepciója egy drámai színpadi előadás képeit idézte meg, amelyben egyesült az innováció, a tiszteletlenség, a punk hozzáállás, az haute couture minőség és a konvenciók megtagadása.200_67.jpg

Viktor Horsting és Rolf Snoeren, a Viktor & Rolf kreatív alkotópárosa egy igencsak merész, kissé pofátlan és tiszteletlennek tűnő kollekcióval lepte meg a párizsi divathét résztvevőit. A holland fashion designerek 2024-es tavasz-nyári couture gyűjteménye a "Viktor & Rolf Scissorhands" címet kapta, ezzel finoman utalva az 1990-ben bemutatott amerikai fantasy főhősére, Ollókezű Edward figurájára és munkásságára. Ez egy egyedülálló ruhasorozat a fashion weeken, hiszen megkérdőjelezi a hagyományos sziluettek kereteit és formavilágát, egyben újraértelmezi a szépséghez kapcsolódó fogalomrendszerünket. Horsting és Snoeren a határok feszegetésével és a punk attitűddel egy új szintre emelték a saját márkájukat és a párizsi couture felhozatalát is.

A 2024-es tavasz-nyári alkotások hozzák a összetéveszthetetlenül Viktor & Rolf-megjelenést. A felsorakozó darabok cseppet sem egyszerűek. A váratlan kivágások, a szabálytalan formák, a befejezetlen hatás a konvenciókhoz való ragaszkodás megtagadásának egyértelmű bizonyítéka. Így a klasszikus sziluetteket avantgarde műalkotásokká változtatták.

A látszat ellenére a kollekció kifogástalan szetteket hozott. Már a nyitányban egy impozáns szatén hercegnői kabátot láthattunk, majd sorra jöttek a lépcsőztesen kialakított, fodros ruhák, az élesen szabott öltönyök, aztán az éterien könnyed estélyik. A tervezők játékos megoldása, hogy szabálytalan formákat vágtak bele a mérnöki precizitással kialakított sziluettekbe, ezzel láttatni engedték a struktúrákat. Pár ollócsattintás után láthatóvá váltak a fűzők ívei, a szoknyák merevítései, a rétegek szerkezete. Az egyes ruhák evolúciója vizuális látvány volt, a fodrokból szoborszerű bolerók lettek, az öltönyök miniruhákká alakultak, a tüllruhák pedig szürreális módon dacoltak a gravitációval. 

A "Viktor & Rolf Scissorhands" című couture koncepció egyszerre szellemesen színpadias és drámai, meghökkentő és mégis elegáns.  A kézzel kidolgozott részletek, az aprólékos kivitelezés, a grandiózus fodrok és masnik, az izgalmas anyaghasználat lenyűgöző dimenziót adott a kollekciónak. A Viktor & Rolf ismét megmutatta, hogy képes zökkenőmentesen egyesíteni az innovációt, a tiszteletlenséget és a punk hozzáállást, megerősítve a designerek szerepét az haute couture értékteremtő világában.

11_548.jpg

12_538.jpg

13_535.jpg

14_531.jpg

15_508.jpg

16_483.jpg

17_467.jpg

18_438.jpg

19_408.jpg

20_384.jpg

21_336.jpg

22_311.jpg

23_287.jpg

24_257.jpg

25_230.jpg

26_196.jpg

27_176.jpg

28_150.jpg

Fotók: Daniele Oberrauch / Gorunway.com / Vogue

Kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr5818363365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása