GaborSzakacs

A Viktor & Rolf tavaszi kollekciója elhagyta a valóságot

2023. április 28. - gaborszakacs

"Egy abszurd világban élünk" - ezt a kijelentést erősítette a 2023-as tavaszi couture kollekciójával a Viktor & Rolf. Az avantgarde művészi kivitelezéséről ismert Viktor Horsting és Rolf Snoeren holland tervezőpáros klasszikus fazonú ruhadarabokat mutatott be meghökkentően egyedi nézőpontból. A mesterien szabott, finom díszítésekkel ellátott kreációikat részben vagy teljes egészében elforgatva adták modelljeikre, így a mesés alkotások vicces hatást keltettek. Egy fricskát láthattunk a kortárs divat határtalanságáról vagy tényleg ez a valóságtól elszakadt, különös megjelenési forma lesz a jövő divatja?

400_22.jpg

A Viktor & Rolf mindig is a különös és roppant hatásos, magas művészi színvonalon kidolgozott couture ruhákról, na meg a rendkívül érdekes, performansznak beillő bemutatóiról volt ismert. Viktor Horsting és Rolf Snoeren holland tervezőpáros a 2023-as tavaszi kollekcióját a párizsi Intercontinental Hotel aranyozott báltermében mutatta be, ahol klasszikus szabásvonalú, hercegnő fazonú ruhakölteményeket vitt kifutóra. Persze, a meghökkentés ezúttal sem maradt el, hiszen a mesteri precizitással megalkotott, kézi díszítésekkel és pazar míderekkel ellátott kreációkat részben elforgatva vagy fejjel felfelé adták modelljeire. A szokatlan szögben bemutatott textilcsodák roppant vicces, komikus, már-már abszurd hatást keltettek. Mintha photoshopolási hiba következményei sorakoztak volna fel a díszes teremben, olyan furcsán hatottak a testen elforgatott ruhák. A modellek mosolytalan, humortalan arckifejezése pedig még inkább azt az érzést erősítette, hogy a tervezők teljesen komolyan gondolják mindazt, amit a nagyközönség elé küldtek. 

Valójában így is történt. A couture báliruhák sztereotípiáját abszurd nézőpontból mutatta be a Viktor & Rolf. Ahogy korunk filmes és zenei világa, politikai és geopolitikai helyzete, az emberek egymással fenntartott viszonya egészen különös, abszurd irányba mozdult el, úgy ez a tavaszi kollekció is ennek megfelelően - szó szerint - kifordult önmagából. A csillogás és szépség jelentősége átértékelődött, a klasszikus felépítésű ruhából egy oldalra borított cupcake lett. Bár a finom díszítések, a hímzések, a gyöngyözések, a kristályokkal kivarrt részletek a couture magas minőségéről árulkodnak, ezek a Hamupipőkék már egy eltorzított valóságban, a cukros pasztellszoknyába csomagolt online világban élnek. 

Snoeren és Horsting teljesen elszakadtak a valóságtól. Bár látványelemekben gazdag és szórakoztató gyűjtemény készült a Viktor & Rolf műhelyében, ám az üzenete igazán kemény korképet fest le a mai világról. Mintha a csattanós arculcsapás mesterkurzusán vennénk részt.

A Viktor & Rolf 2023-as tavaszi couture kollekció párizsi bemutatóját az alábbi videóban tudjátok megnézni:

Fotók: Filippo Fior / Gorunway.com / POPSUGAR / Vogue

Videó: Viktor & Rolf Haute Couture Spring Summer 2023 Full Show / FF Channel

Kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr2618091446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása