GaborSzakacs

Játékos kifinomultság az Armani Privé tavaszi kollekciójában

2023. április 04. - gaborszakacs

Geometrikus mintázatokkal teli kollekciót mutatott a párizsi divathéten Giorgio Armani. A világhírű olasz divattervező a 2023-as tavaszi ruhadarabjait a csillogással beborított harlekin tematika alapján készítette el az Armani Privé néven futó couture márkája számára. A bohócok ihlette játékos formavilág ezúttal nem élénk színekben, hanem tompa árnyalatokban és roppant elegáns szabásvonalakban kelt életre. A kifutón fémes hímzések, fényes kristályok, flitteres ujjrészek, Pierrot-fodrok és bohém kalapok sorakoztak fel. Kell ennél vidámabb és sikkesebb megjelenés a tavaszi hónapokban?

200_43.jpg

Giorgio Armani talán az egyetlen divattervező, akiben megvan a kellő alázat, akaraterő és szakértelem, hogy egy teljes kollekciót egyetlen mintára építsen fel. Az olasz designer a 2023-as tavaszi szezonban a harlekin tematikát választotta a szuperelegáns couture darabokról ismert Armani Privé számára. A hagyományos bohócjelmezek ihlette sziluetteket az átlósan kockásra festett párizsi kifutón mutatta be, amellyel a végletekig fokozta a játékos ötletét. És mondanom sem kell, hogy a közönség imádta, amit látott. 

A klasszikus értelemben vett bohócjelmezek a szertelenséget, a túlzásokat és a vicces megjelenést erősítik fel. Ezek szinte mindig harsányak, rikítóan színesek, már-már tolakodóak, néha még félelmet is keltenek egyes emberekben. Armani a nevetségesség elemeit és a sallangot lebontotta, a jellegzetes harlekin minták grafikus formáit megtartotta és visszafogott árnyalatokban újrarajzolta, ehhez pedig sok-sok vizenyős zöldet, mályvát, halványkéket és aranyat használt. Az éles körvonalakat fémes szálakkal vagy csillogó flitterekkel töltötte ki, így az összhatás színes és bohém lett, az aprólékos kézi díszítésektől és a finom szabásvonalaktól viszont ízig-vérig Giorgio Armani.

Ahogyan a korábbi Armani Privé kollekciókban, úgy most is felsejlett az a különös érzés, amellyel a tervező a különféle tájak különböző kultúráiból érkező személyiségeit megszólítja. A játék és a humor, a klasszikus francia sikk és a modern elegancia furcsa, mégis ízléses elegyében láthattunk ázsiai ihletésű formákat, letisztult szabásvonalakat, gyémántmintás pizsamákra emlékeztető szetteket és persze méretes Pierrot-fodrokat. Imádnivalóak a hosszú, elegáns, oszlopszerű ruhák, a kanyargós ujjú flitteres estélyik, a sejtelmes dekoltázsok és a hatalmas textilvirágok.

A kollekcióhoz tartozó hivatalos sajtóanyag úgy határozta meg Armani finom stílusát, mint ruhadarabok „a velencei paloták rokokó belső tereivel és a fény pompájával”. Vagyis a designer a harlekint az évszázados velencei színházak történelmi gyökereihez visszanyúló commedia dell'Artével vegyítette némi pompával megfűszerezve. Érdekesség, hogy ez a sorozat meg-megvillantja az art deco jellegzetességeit, a jazzkorszak öltözködési stílusát, emellett visszaköszönnek az 1980-as évek flitterekkel kivarrt báli ruhái is. Mennyi szín és forma, mennyi izgalmas ötlet egy gyűjteményen belül! Kíváncsian várom, hogy a vörös szőnyeges gálákon és az elegáns koktélpartikon hány nő fog Armani csillogó harlekinnel díszített kreációiban pompázni.

“A stílus abban rejlik, hogy megtaláljuk az egyensúlyt három tényező közt: kik vagyunk, mi áll jól nekünk, és hová tartunk. Ezt az egyensúlyt tükrözze az öltözködésünk.” - Giorgio Armani

“Hiszek abban, hogy a ruháimnak hála az emberek jobb képet alkotnak magukról – ez pedig növeli az önbizalmukat és a boldogságukat.” - Giorgio Armani

100_65.jpg

Fotók: Filippo Fior / Gorunway.com / Vogue

Kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr2718077812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása