GaborSzakacs

A párizsi elegancia, amelyről mindannyian álmodozunk

2022. március 05. - gaborszakacs

Kortalan vonzerő, feszes elegancia, kifinomult és egyszerű szabásvonalak jellemzik a Saint Laurent 2022-es őszi ready-to-wear kollekcióját. A világhírű francia divatház az elmúlt héten mutatta be a következő szezonra szánt különleges darabjait, amelyekkel Anthony Vaccarello designer arra a kérdésre kereste a választ, hogy hogyan nézzenek ki ma a nők. A névadó Yves Saint Laurent széles vállú kabátjai, lenyűgöző ékszerei és maszkulin szmokingjai is felbukkantak a párizsi Eiffel-torony árnyékában megrendezett fashion show-n.

100_21.jpg

"Ez volt Anthony Vaccarello karrierjének legemlékezetesebb műsora" - írta Sarah Mower, a Vogue divatkritikusa a Saint Laurent 2022-es őszi ready-to-wear kollekció bemutatója után. A világhírű francia divatház vezető tervezője valóban egy lenyűgöző ruhasorozattal kápráztatta el a rajongóit. Keskeny, melankolikus szettjei, szigorú színhasználata, extramagas cipősarkai és izgalmas ékszerei a Paris Fashion Week legfényesebb ékkövévé tették a márkát.

Még 1982-ben – Anthony Vaccarello születésének évében – Yves Saint Laurent kijelentette: „Már nem a szenzáció és az innováció érdekel, hanem a stílusom tökéletessége.” Ez a fáradt és őszinte mondat pontosan leírta, hogy a designert már nem az újdonság és a feltűnés ereje vitte előre, hanem a saját egyéniségének, a saját stílusának megrajzolása és felismerhetővé tétele. Számtalan sikertelen kollekció, erőltetett próbálkozás és negatív kritikáik után a nemzetközi sajtót kitiltották YSL couture-előadásaitól. És akkor jött az áttörés, megjelent az időtlen és örök vonzerő Saint Laurent művészetében.

Ugyanezt a powert láthattuk Vaccarello új gyűjteményében a csillogó Eiffel-torony árnyékában egy meghitt, szőnyeggel borított szalonná alakított bemutatótérben. A hűvös esti szellő bele-belekapott a könnyed sifonokba és a selyemszoknyákba, de a jól szabott kabátok nem engedték, hogy a modellek elbizonytalanodjanak, erőteljesen, magabiztosan lépkedtek.

A párizsi időjárást pillanatok alatt elfeledtette velünk Yves Saint Laurent szellemisége, a klasszikus elegancia és a tökéletes stílus megjelenése. Anthony Vaccarello elképesztő esztétikai érzékenysége egyszerre volt egyszerű és elegáns, újszerű és látványos. Azt a fajta kifinomult francia stílust láthattuk, amelyről mindannyian álmodozunk. Egy felhajtott gallérú fekete kabát egy selyem estélyivel és egy áttetsző fekete harisnyával. Na meg a finom ívű szandál és az éjszakai napszemüveg. Ez a kép tökéletes ellentéte annak az óriási márkajelzésekkel és tolakodóan hivalkodó, mégis rettenetesen uniformizált utcaképnek, amelyről ma mindenki azt gondolja, hogy egyedi és sikkes. Pedig nem az, inkább figyelemfelkeltő zajongás, mint stílusos megjelenés.

Kifinomult, keskeny és kissé melankolikus sziluettek érkeztek a kifutóra, erőteljes ékszer- és szigorú színhasználat jellemezte őket. A vállak hangsúlyosak voltak. Maga Yves Saint Laurent is azon dolgozott az 1970-es években, hogy a vállvonalat tökéletesítse és inspirálja az 1980-as évek öltözködési szokásait, stílusát, ezzel beírta magát a divattörténelembe.

A modellek a kezeiket mélyen zsebre dugták. A szőrmék hamisítványok, az illúzió remekei. Felbukkant Saint Laurent 1961-ben megalkotott bőrkabátja, amelyet annak idején a Dior vezető tervezőjeként álmodott meg a nők számára, hogy ezzel üde színfoltot vigyen a párizsi utcaképbe. A színek a 2022-es őszi kollekcióban igencsak visszafogottak, főleg elefántcsont és fekete, némi barna meg méregzöld, a hatás kedvéért egy cseppnyi lilát is kaptunk. Aztán a show végén megjelentek az ikonikus fekete szmokingok és a feszes vonalú szmokingkabátok, ezekkel Vaccarello egyértelműen megkoronázta az estét. Egy szívből jövő hódolat és őszinte tisztelet kifejezése a nagy elődje felé. A klasszikus és szexi YSL vonalak maivá tétele Vaccarello saját stílusával, ezzel egy új korszakot nyitva a változás és egyben modern minimalizmus irányába.

A Saint Laurent márka fennállásának 60. évfordulója tiszteletére jelenleg hat párizsi múzeum rendez kiállítást, ahol Yves Saint Laurent couture darabjait megtekintheti a nagyközönség. A couturier francia kultúrában elfoglalt helyének szerepe érdekében ezek az intézmények összefogtak, hogy tisztelegjenek YSL zsenialitása előtt.

Saint Laurent Fall 2022 RTW kollekció a párizsi divathéten

Fotók: Alessandro Lucioni / Gorunway.com / Vogue

Kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr3517771232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása