GaborSzakacs

A 2022-es Met-gála pompás ruhakölteményei

2022. május 03. - gaborszakacs

Minden év májusának első hétfője a divatról szól a New York-i Metropolitan Múzeumban. Ilyenkor a világhírű színészek, zenészek, modellek, divattervezők, politikusok, üzletemberek és közéleti személyiségek összegyűlnek az intézmény Museum of Costume Art részlegének - hivatalosan The Anna Wintour Costume Center -  nagyszabású gáláján. A 2022-es esemény idén május 2-án került megrendezésre, ezúttal az “In America: An Anthology of Fashion” tematikájára és a hozzá kapcsolódó nagyszerű kiállításra épült. A hírességek különleges, egyedi, izgalmas és sokszor meghökkentő ruhakölteményekben jelentek meg az est vörös szőnyegén. Pillants be Te is a divat első számú ünnepére, a divatvilág Super Bowl-jára!

blake_lively_in_versace_1.jpg

Blake Lively színésznő az esemény egyik védnökeként kapott meghívást. Elképesztő Versace ruháját New York City ikonikus épületei, a felhőkarcolók számtalan ablaka, a Hudson folyó és az Atlanti-óceán kéksége ihlették.

Minden évben így kezdem a Met-gála összefoglalóját, ezért idén is így teszem: sajnos még mindig nagyon sok ember egyszerű, komolytalan és felesleges dolognak tartja a divatot, pedig egy igazán különleges művészeti ágazat, amely mögött kemény munka és rengeteg érték rejtőzik. A divat a szavak nélküli kommunikáció elsődleges eszköze, így minden emberhez eljuthat. A megjelenésünkkel, a hétköznapi és alkalmi öltözködési szokásainkkal kifejezzük az érzelmeinket, az ízlésünket, emellett megmutatjuk a világról alkotott nézeteinket és még a társadalomban elfoglalt helyünkről is árulkodik. Néha túloz, néha mellébeszél, sokszor álcázza a valóságot. A többi művészeti ágazattal szoros kapcsolatban áll, a hosszú munkaórával elkészült, kézzel gyártott, egyedi darabokat műtárgyaknak is tekinthetjük. Sajnos a divat még mindig egy sokadrangú dolognak kikiáltott művészeti ág, a New York-i Metropolitan Múzeumban is csak az alagsorban kapott helyet ez a szekció. Hogy a divat egy elfogadott, teljes értékű, igazán értékes szegmens lehessen, az amerikai Vogue főszerkesztője, Anna Wintour minden év május első hétfőjén jótékonysági gálát szervez a divatvilág ikonikus alakjai - tervezők, modellek, szerkesztők, írók, fotósok -, számos ismert és kedvelt közéleti személyiség, politikus és híresség számára, hogy adományokat gyűjtsön a múzeum javára. Ez a rangos esemény egy vörös szőnyeges bevonulással kiemelt tematikus estély, amelyen egy kiválasztott designer vagy egy bizonyos témakör köré rendezett kiállítás ünnepélyes megnyitója történik. 

A divat ünnepének nevezett 2022-es Met-gála is a New York-i Metropolitan Museum of Art számára szervezett adománygyűjtési est volt. A rendezvényre olyan sztárokat, fiatal művészeket és feltörekvő tehetségeket hívtak meg, akik sokat tehetnek a pandémia után újraértelmezett divatiparért. A The Anna Wintour Costume Center első kétrészes kiállítása az amerikai divat témakörére épült. Az első rész: “In America: A Lexicon of Fashion” 2021. szeptember 18-án nyílt meg, az „In America: An Anthology of Fashion” 2022. május 5 -től tekinthető meg, a két tárlat párhuzamosan 2022. szeptember 5 -ig tart nyitva.

Az amerikai Vogue főszerkesztője, a Condé Nast kiadóvállalat művészeti igazgatója a jól bevált hagyományokhoz ragaszkodva, ezúttal is egy pompás Chanel couture darabban jött el a Met-gálára. Nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy Anna Wintour megjelenésében soha nem lehet csalódni!

anna_wintour_in_chanel.jpg

A kiállítás a 13 korabeli teremben - a Vogue szavaival élve - "az énekeletlen hősöket és az amerikai stílus kevésbé elbűvölő értékeit magasztalja". Anélkül, hogy ragaszkodna olyan nyilvánvaló érintkezési pontokhoz, mint a Levi’s farmer vagy a Nike tornacipő, az „Anthology” azokat a névtelen kezeket, szíveket és elméket mutatja be, amelyek formálták a ma alapvetően amerikai stílusnak nevezett megjelenést. A Lexicon egy átfogóbb, az amerikai divat múltjára és jelenére fókuszál. A korabeli stílusban és bútorokkal berendezett szobák nagyon bensőségesnek tűnnek, ezért a bemutatott ruhák is bensőségesebb hangulatot árasztanak, ám ez a tárlat nem egy átfogó felmérés az amerikai divatról.

A gála vörös szőnyeges bevonulása előtt a legnagyobb sztárokkal és divattervezőkkel készítettek interjút az esemény házigazdái. A gyönyörű Vanessa Hudgens, aki egy sejtelmes fekete Moschino estélyiben és Jimmy Choo cipőben pompázott, La La Anthony amerikai televíziós híresség - a gálán egy LaQuan Smith kreációt viselt -  és a Vogue ikonikus divatírója és szerkesztője, a Ralph Lauren szettben megjelenő Hamish Bowles.

Bár a vörös szőnyeges bevonulás fő attrakciójaként utoljára érkezett az amerikai híresség, Kim Kardashian, ám most engedjétek meg, hogy az összefoglaló elején írjak róla. Az egykori reality show sztárja, ma már üzletasszony és divatikon kiszőkített hajjal jelent meg az idei Met-gálán. Teljesen elképedtem, amikor meghallottam, hogy azt a ruhát szerezte meg, amelyben 1962-ben Marilyn Monroe a "Happy Birthday, Mr. President"-et énekelte Kennedy elnök születésnapi ünnepségén. A ruha mai árfolyamon állítólag 5 millió dollárt ért és Kardashian 7 kg-ot fogyott annak érdekében, hogy felvehesse ezt az ikonikus kreációt. Meg kell jegyezni, hogy roppant nehézkes volt számára a járás és a lépcsőzés, ugyanis ez a csillogó sziluett egyik oldalán sincs hasítékkal ellátva, így a sérülések elkerülése érdekében nagyon óvatosan mozgott benne a sztár.

kim_kardashian.jpg

Az idei Met-gála talán legnépszerűbb tervezője Thom Browne lett, ugyanis több híresség is a különc amerikai designer meglepő kreációiban jelent meg. Kourtney Kardashian és férje, Travis Barker igazán izgalmas, befejezetlen hatású ruhadarabokban érkezett, Lizzo pedig egy hímzett köpeny alá rejtette a szoros fűzőjét. Az amerikai énekes-rapper hatalmas körmöket és egy fuvolát hozott kiegészítőnek a vörös szőnyegre. Jordan Roth divatikon egy kisebb performanszot mutatott be, amikor grandiózus Thom Browne kabátját kigombolta, majd lecsúsztatta a testén, hogy szoknyaként viselje a továbbiakban. A 70. születésnapját ünneplő Christine Baranski színésznőtől meglepő választás a szigorú hatású Thom Browne öltözet, de meg kell hagyni, hogy a titokzatos hatás ellenére mégis nagyszerűen festett benne.

alicia_keys_in_ralph_lauren.jpg

Az amerikai divat tematikájába tökéletesen illeszkedő sziluettben érkezett Alicia Keys. A csillogó Ralph Lauren oszlopruhájához méretes palástot kapott a tervezőjétől, aki a hatás érdekében apró kristályokból kirakta New York City látképét erre a királynői kiegészítőre. A hatás lenyűgöző!

Számomra felfoghatatlan, hogy Gwen Stefani már elmúlt 52 éves. Egy neonzöld kétrészes Vera Wang ruhában pózolt a fotósok vakuinak kereszttüzében. Tökéletes alakját kiemelték a derékrészen elhelyezett csodás virágok. Nézzétek csak:

gwen_stefani_in_vera_wang.jpg

Az egykori amerikai elnök felesége, a majd elnökjelölt Hillary Clinton is tiszteletét tette a nagyszabású rendezvényen. Burgundi árnyalatú ruháját Joseph Altuzarra tervezte. Különlegessége, hogy a szegélyekre az amerikai történelem jelentős nőalakjainak nevét hímezte fel a designer, ezzel kifejezve tiszteletét a nagyszerű elődök előtt.

hillary_clinton_in_joseph_altuzarra.jpg

A Szex és New York és az És egyszer csak... című sorozatok Carrie Bradshaw-ját megformáló Sarah Jessica Parker fekete-fehér Christopher John Rogers nagyestélyiben és Philip Tracey kalapban mutatta meg, hogy ő bizony soha nem megy ki a divatból.

sarah_jessica_parker_in_christopher_john_rogers.jpg

Az egyik személyes kedvencem idén a Bridgerton című Netflix sorozat Penelope Featheringtonját és Lady Whistledownját alakító ír színésznő Nicola Coughlan, aki a tollakkal díszített pink-fekete Richard Quinn ruhakölteményben ragyogott.

nicola_coughlan_in_richard_quinn.jpg

Aztán megérkeztek a dark istennők, akiket a Burberry by Riccardo Tisci öltözetett fel az 2022-es gálára. Régóta tudjuk, hogy Naomi Campbell egy koszos zsákban is mesésen festene. Így nem meglepő, hogy az egyszerű szabásvonalú, kristályokkal díszített ruhája ezúttal is telitalálatnak bizonyult, nem beszélve a különleges arcékszereiről. Bella Hadid modell már a vagányabb, dominaszerű oldalról érkezett, szexi fűzőjéhez mintás harisnyát és csipkével díszített tüllszoknyát kapott. Hatalmas poénnak szánta a méretes keblek kipakolását Nicki Minaj, ám szégyenkezve takarta el a ruhájából kibuggyanó melleit. Pedig kevesebb dekoltázzsal ez a szett igazán remek is lehetett volna. Volna.

...éééés menetrend szerint megérkezett a Gucci-szekció is a Met-gálára. Az olasz márka vezető tervezője, Alessandro Michele ezúttal is a legjobb barátjával, Jared Letoval jelent meg. Egypetéjű ikrek hatását keltve nagy feltűnést okoztak a vörös szőnyegen, a sokkot Dakota Johnson gyöngyökkel és rojtokkal díszített szuperszexi kezeslábasa tudta csak enyhíteni. A hangulatot fokozta az időutazó hatását keltő, fűzős ruhában pózoló Billie Eilish, valódi esztétikai élményt a csodás Jessica Chastain csillogó ruhája nyújtotta.

A Gucci után megkaptunk csomagban a másik nagy olasz márka, a Versace életérzését is. Gigi Hadid modell döbbenetes látványt nyújtott az óriási kabátjában, bár a 2019-es gálán Cardi B egy erősen hasonló szettben nyűgözte le a vendégsereget. Cardi B egyébként az idei eseményre Donatella Versacéval érkezett. A harsány rapper egy aranyláncokból összeállított, szupernőies kreációt húzott magára, ezzel is kiemelve tökéletes homokóra alakját. Emily Ratajkowski modell szintén láncos megoldásban gondolkodott, ám az ő testéből sokkal többet láthattunk, ami nem is baj, mert szülés után újra nagyszerű formában van.  A Versace ékköve mégis Lily James színésznő lett, a gyöngyökből álló ruhakölteménye Hollywood aranykorát idézte meg.

A legtöbb híresség egyedül jelent meg a vörös szőnyeges eseményen, de voltak olyanok is, akik családtagjukkal, párjukkal vagy kedvenc divattervezőjükkel érkeztek. Az Oscar-díjas színész Adrien Brody a mindig elegáns divattervező kedvesével, Georgina Chapmannel vonult be. A Marchesa kreatív igazgatója egy ejtett vállú, lépcsőzetes fodrokkal ellátott bordó estélyiben partizott. A világ leggazdagabb embere, Elon Musk édesanyját, Maye Muskot kísérte. A modellként dolgozó Maye csodás bársonyruhájához többsoros gyöngyöt választott, a szettjét a szandáljával harmonizáló Dior táskával tette emlékezetessé. A divattervezők sorát gazdagította Michael Kors, partnere ezen az esten Sigourney Weaver. Az Oscar-díjas színésznő kortalanságát tükrözi, hogy testhez simuló flitteres ruhája kifogástalanul állt rajta. A Moschino kreatív igazgatója, Jeremy Scott szintén flitteres oszlopruhába bújtatta a Pose című sorozat sztárját, MJ Rodriguezt. A kedvenc kalaptervezőm, Stephen Jones ezúttal nem egy hamvas Dior-múzsával, hanem a Vanity Fair nagysikerű írójával, Amy Fine Collins-szal állta a fotósok vakuvillanását.

A Met-gála az a csodás esemény, ahova néha-néha olyan sztárok is ellátogatnak, akik nem túl gyakran tűnnek fel a társasági életben. A jeles divaikonok közül New Yorkba érkezett a legendás modell, Kate Moss. Egyszerű bársony kabátruhája roppant elegáns hatást kölcsönzött viselőjének. Aztán jött a rock fenegyereke, Lenny Kravitz, aki egy ultravagány csipkefelsőt, szoros fűzőt és bőrnadrágot választott erre a kivételes alkalomra. Amíg Shawn Mendes modern kis hercegnek öltözött, addig az amerikai divat nagyágyúja, Tom Ford a tőle megszokott visszafogott eleganciával bizonyította be, hogy a hatodik x után is bármelyik férfi lehet stílusos.

Úgy tartja a mondás, hogy az igazán fontos alkalmakon a feketével és fehérrel nem tudunk mellényúlni, mert az egyszerűségük kortalan eleganciát kölcsönöz a viselőjének. Ezen elven haladva dönthetett úgy néhány híresség, hogy fehérben ünnepli a divatot. A különleges szépség, Winnie Harlow egy fodros szegélyű köpennyel kiegészített extravagáns Iris van Herpen haute couture darabban pózolt a vörös szőnyegen. Az Oscar-díjas színésznő, Julianne Moore viszont igazán sikkes volt a hosszú kesztyűvel és ezüstös fényű táskával ellátott Tom Ford ruhában. Alexa Chung szintén visszafogott hatást keltett Christian Sirianoban. Óriási turbánnal és monogramos Louis Vuitton táskával kiegészített csipkés-fodros ruhakölteményre esett a választása Cynthia Erivo színésznőnek. Ahogyan a milliárdos topmodell, Kylie Jenner is mesés Off-White fodrokkal, na meg fátylas sapkával égett be az emlékezetünkben.

"Megláttam, mondom "Úrrristeen!" / Ki ez a lá-áány? Ki ez a lá-áány? / Azt mondom: "Úrrristeen!" - ez a VALMAR dal jutott eszembe, amikor megláttam Cara Delevingne szoborszerű és aranyló felsőtestét. Minden kétséget kizáróan képtelenség a tökéletesen szabott Dior nadrágos szettjére vagy a nyakláncaira koncentrálni. Igazán bevállalós, WOW!

cara_delevingne_in_dior_1.jpg

A különcök és feltűnési viszketegségben szenvedő sztárok sora folytatódott. Kendall Jenner modell egy grandiózus Prada estélyiben érkezett, a hatalmas fodrokat alig bírták elrendezni a segítői, hogy a lépcsősoron kifogástalanul mutasson ez a fekete költemény. Karlie Kloss modell viszont a démoni szépséget keltette életre éjfekete Givenchy ruhájával. Nem úgy, mint a laza és könnyed eleganciát felvonultató Katy Perry, aki csipkével és finom tüllel készült Oscar de la Renta ruhája minden szemet vonzott. Akárcsak a csodás Kaia Gerber az ezüstös fényű Alexander McQueenben. A párizsi divathét nemzetközi fashion iconja, Fredrik Robertsson különc megjelenése és Iris van Herpen haute couture darabja mindenki emlékezetébe pillanatok alatt beégett. A kortárs film élő legendája, Glenn Close egy elképesztő fukszia színben pompázó Valentinoban és hatalmas mosollyal érkezett a Met-gálára. Meglepően izgalmas a nadrágos sziluetthez alkalmazott hímzett köpeny, nekem nagyon tetszik, igazán jól áll a művésznőnek. Chloe Bailey egy aranyló Area alkotásban szinte beragyogta a Metropolitan Museum lépcsőjét.

Fotók: CNN / Getty Images / Metropolitan Museum of Art / People / Vogue

Még több divatért, stílusért kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr5717822413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása