GaborSzakacs

A 2018-as MET-gála elképesztő ruhakölteményei

2018. május 08. - gaborszakacs

Minden év májusának első hétfője a divatról szól a New York-i Metropolitan Múzeumban. Ilyenkor a világ minden tájáról ismert színészek, énekesek, modellek, divattervezők, politikusok és közéleti szereplők gyűlnek össze az intézmény Museum of Costume Art részlegének nagyszabású gáláján. A 2018-as esemény a “Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination” tematikájára és a hozzá kapcsolódó impozáns kiállításra épült. A hírességek pedig a katolicizmus inspirálta ruhakölteményekben jelentek meg az est vörös szőnyegén.

6_rita_ora_prada.jpg

Rita Ora énekesnő egy csodás Prada kreációban érkezett a gálára

anna_wintor_chanel.jpg

Az amerikai Vogue főszerkesztője, Anna Wintour egy ezüstösen csillogó Chanel ruhában jelent meg

A MET-gála Anna Wintour nélkül egyszerűen elképzelhetetlen. Az amerikai Vogue legendás főszerkesztője hívta életre azt az eseményt, amely a New York-i Metropolitan Museum of Costume Art megsegítésére jött létre. A legnagyobb sztárok és divatikonok kapnak meghívást a jótékonysági eseményre és az ahhoz szorosan kapcsolódó nagyszabású kiállítás megnyitójára. A szervezők évről évre egy adott tematika alapján építik fel a "1st Monday of May" estet. 2018-ban a Vatikánnal összefogva a “Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination” mottó alatt az elmúlt évtizedek olyan ikonikus haute couture ruhakölteményeit gyűjtötték össze, amelyek elkészítését a katolikus egyház szellemisége, Jézus és Szűz Mária személye, illetve a különféle vallási jelképek ihlették. A tárlatban helyet kapott többek között Rick Owens, Ann Demeulemeester, Lanvin, Viktor & Rolf, Thom Browne, Chanel, Yves Saint Laurent, Maria Grazia Chiuri, Pierpaolo Piccioli of Valentino, Riccardo Tisci, Thierry Mugler, Christian Lacroix, Dolce & Gabbana és Rodarte is. A megnyitón Timothy Dolan bíboros kiemelte, hogy "a kiállítás témája három dologról szól: az igazságról, a jóságról és a szépségről." Beszédében hangsúlyozta: az iskolák és egyetemek tanítják, hogy igazságosan éljünk, segítsük a szegényeket, cselekedjünk jót és szeressük egymást, ezért cserébe olyan művészeteket kaptunk ajándékba Istentől, mint a költészet, a zene, az irodalom és a divat. 

Az egyedülálló tárlat összeállításában Donatella Versace segítette Anna Wintourt. A világhírű olasz tervezőnő teljes erőbedobással készült a divatvilág talán legrangosabb eseményére, közösségi oldalait hetek óta a MET-gála előkészületeivel tette érdekesebbé. Munkája gyümölcsét - a végtelen dicséretáradatot - a hétfő esti vörös szőnyeges érkezésekor büszkén learatta. Megjelenése kifogástalan volt. Ruháját minden bizonnyal a barokk templomok mesés freskói és arannyal díszített stukkói inspirálták, így tökéletesen illett a rendezvény által meghirdetett dress code-hoz is.

1_donatella_versace_versace.jpg

Talán a nagyszerű művészeti szerepvállalása, talán a tehetsége előtti tiszteletből, a MET-gálára a legtöbb híresség Donatella Versace divatházának kreációiban érkezett. Rászolgált a tiszteletre és a megbecsülésre, ugyanis a sztársereg elképesztően sokszínű és érdekes darabokat kapott a Versace műhelyéből. A Vogue az egyik magasztaló cikkében hosszan taglalta, hogy Blake Lively arany hímzésekkel díszített bordó estélyi ruhája 600 munkaóra alatt készült el. Meg kell hagyni, hogy istenien állt a szépséges színésznőnek! Donatella egyik kedvenc modellje, Gigi Hadid egy csillogó Atelier Versace darabban pompázott, Mary J. Blige pedig egy ókori ihletésű, magasan sliccel kreációban mutatkozott. Cindy Crawford és Gisele Bündchen nem a dresszkód alapján választott, inkább a karcsú alakjuk kiemelését tartották szem előtt. Katy Perry Versace angyalaként érkezett az estélyre, kolosszális méretű szárnyai hatalmas feltűnést keltettek az extravaganciához szokott vendégsereg körében. Kim Kardashian egy aranyló olasz darabban vonult be, a népszerű énekesnő SZA pedig egy habkönnyű orgonalila tülltengerben ragadta meg a tekinteteket. A megmenőbb Versace-lány mégis a modern Jeanne d’Arc karakterét megidéző Zendaya lett. Elképesztően ötletes kreációja az est első számú stílusikonjává emelte.

Minden vendég másképp értelmezte a tematikus rendezvény öltözködési szabályait. Néhányan a vallási jelképeket a tisztaság, a szépség és az ártatlanság fogalmával összemosva, a letisztult és előkelő megjelenés mellett tették le a voksukat. Ők káprázatos fehérben érkeztek a Metropolitan Múzeumba. Szűz Mária mennyei glóriáját megidéző fejdísszel, egy vállpánt nélküli Tommy Hilfiger kreációban lépdelt Winnie Harlow modell, Uma Thurman egy fényes Gabriela Hearst darabban és keresztekkel telerakott nyaklánccal jelent meg. Amíg Hailey Baldwin Tommy Hilfigerben pózolt, addig Dakota Fanning egy görög istennő jelmezt választott Miu Miu szalonjából. A szűzies tisztaságot és áhítattal teli megjelenést Kate Bosworth hozta el mesés Oscar de la Renta ruhájával és csipkeszegélyes fátylával. Drámai és megindító egyszerre. Meg kell hagyni, hogy Laura Kim és Fernando Garcia ismét nagyszerű munkát végzett.

New York első számú stílusikonja, Sarah Jessica Parker sem hiányozhatott az eseményről. Talán ő volt az egyetlen, aki véresen komolyan vette, hogyan egy MET-gálára alkalomhoz illően kell megjelenni. Aranyban és vörösben úszó Dolce & Gabbana ruhakölteménye mellé egy oltárra emlékeztető fejdíszt választott. Palástja egyszerre mutatta be a barokk pompát és az egyházi vezetők díszes öltözékét. Akárki akármit mond, SJP egy divattörténeti csoda és az általa viselt darabok meghatározó mérföldkövei korunk viselettörténetének. Egyszerűen imádom!

3_sjp_dolce_gabbana.jpg

A Szex és New York című sorozat sztárjához hasonlóan sokan öltöttek aranyló estélyit a hétfői rendezvényre. A legszexisebb a Bradley Cooper oldalán érkező Irina Shayk. Tollakra hasonlító pliszében és tüllben fürdő uszályos sziluettje egyszerre könnyed és látványos, kihívó és tekintélyparancsoló. Irina mellett Rosie Huntington-Whiteley modell is egy aranyló darabra szavazott, az igencsak szűk fazonú Ralph Lauren ruhája a válláról leomló csipkefátyolban végződött. A glóriája pedig földöntúli megjelenést kölcsönzött neki. Naomi Watts egy arannyal hímzett Michael Korsban, Emilia Clarke egy uszályos fekete-arany Dolce & Gabbanában, Kerry Washington egy zárt Ralph Laurenben pózolt a fotósok milliónyi kamerája előtt. Ahogy tavaly is, úgy 2018-ban is kitett magáért Stella Maxwell, a Szűzanya képeivel díszített Moschino ruhája igazi kuriózum lett. A modellel ellentétben Amanda Seyfried napsárga Prada ruhakölteménye nemcsak eleganciával és fénnyel, de élettel is megtöltötte a vörös szőnyeget.

A vörös démonok mellett voltak olyan színésznők és énekesek, akik a feltűnést választották mottójuknak a gálára, így megjelenésük is igazán karakteresre, túlzóra, néhol sokkolóan extravagánsra sikerült. A bájos színésznő, Diane Kruger gyakran feszegeti a határait, ám az egyensúlyt nem mindig tudja a megjelenésében is átadni. Égszínkékben pompázó Prabal Gurung ruhája akár egy szeletke mennyország is lehetne, ám annak uszálya teljesen értelmezhetetlenné tette az összeállítását. Philip Treacy fátyla és fejdísze a távolságtartás és a titkolózás egyik szimbóluma is lehetne. A barokk túlzásokkal operált Alessandro Michele olasz tervező és két múzsája, Lana Del Rey és Jared Leto is. Mindhárman hímzett Gucciban pompáztak a vakuk villogó kereszttüzében. Amíg a friss Oscar-díjas Frances McDormand egy hatásos Valentino kreációban és fejdíszben produkálta magát a sajtó előtt, addig Rihanna női pápának öltözve jelent meg. Ezüstben fürdőző Maison Margiela kreációját John Galliano tervezte, táskája a közelmúltban elhunyt magyar származású Judith Leiber couture munkája. A harcos amazonok sorát Michelle Williams zárta, aki páncélra hajazó Louis Vuitton dresszben tündökölt. A romantika, a nőiesség és a feltűnés metszéspontjában kelt életre Amal Clooney összeállítása, Richard Quinn nadrágos-uszályos szettje igencsak jól mutatott a világhírű szívtipró feleségén. Ariana Grande ezúttal a római Sixtus-kápolna mennyezetfreskóját öltötte magára Vera Wang szalonjából, a csodás Salma Hayek pedig a Paradicsom egy meghitt jelenetét viselte Altuzarra ruháján.

A szavak elfogytak, amikor a legnagyobb dívák megérkeztek a MET vörös szőnyeggel borított lépcsősorához. A Madonna ezúttal mindent bedobott, hogy bebizonyítsa, ő még a 60-hoz közelítve is egy istennő. Ámulatba ejtő, dark-gót szettjét Jean Paul Gaultier tervezte. Cara Delevingne modell a gyóntatófülkék legsötétebb titkait és arcpirító bűneit rejtette el előlünk hálószerű Dior darabjával. Bella Hadid Gareth Pugh szalonjában akadt rá a karakteres fekete estélyire, aminek felső része latex, alsó része pedig hímzett selyem és csipke. A modell egyszerre démoni és arisztokratikus. Las Vegas első számú popsztárja, Jennifer Lopez egy kristályokkal kirakott Balmain ruhakölteményben mutatta meg mesés lábait és karcsú derekát. A kék-arany-fekete hármasa kifejezetten jól állt a latin szépségnek. Kim Kardashian anyukája, Kris Jenner ezúttal lélegzetelállítóan elegáns volt fekete Tommy Hilfiger ruhájában. Maga volt a dráma a különböző textúrájú textíliák harmóniájában. A dögös dark szekciót Lily Collins művészien extrém Givenchy sziluettje zárta.

A nőiesség és az elegancia minden társasági esemény hűséges kísérője. Bár az előírás szigorú szabályok közé terelte a MET-gálán megjelenő hírességek outfitjét, ám egyesek erre fittyet hányva a saját ízlésük szerint érkeztek a New York-i éjszakába. Az Oscar-díjas Emma Stone a vörös hajszínét kiemelő mélykék Louis Vuittonban mutatkozott. Aranyló rojtjai, szegecses szegélyei és szögletes kézitáskája tökéletes összhangban ragyogtak. Brooke Shields királykék eleganciájáról és Kate Upton méregzöldbe burkolt szépségéről Zac Posen gondoskodott. A klasszikus kis fekete ördögi szárnyakkal című összeállítást Kate Moss követte el, Saint Laurent by Anthony Vaccarello dressze évtizedeket fiatalított a szupermodellen. Miley Cyrus fekete Stella McCartneyban a pokol sellőjeként, Karlie Kloss Brandon Maxwell kreációjában az éjszaka királynőjének tűnt.

"A divat megérdemli a figyelmet. Látjuk, ahogy megérinti, megindítja az embereket. Mi mást remélhetünk a művészettől?" - Anna Wintour

Photos: Getty Images / Vanity Fair / Vogue 

Ha tetszett, kövess, lájkolj a Facebookon is: https://www.facebook.com/gaborszakacsblog

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr7213900426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása