GaborSzakacs

A művészi önkifejezés netovábbja

2017. október 02. - gaborszakacs

A tűzben született kollekció. Talán így lehetne érzékletesen jellemezni Gareth Pugh 2018-as tavaszi gyűjteményét. A brit divat fenegyereke a tőle megszokott vadságot, meghökkentést és határozott ábrázolásmódot alkalmazta vadonatúj lookbookjában. Látványos ruhái, ketrecszerű formái és oszlopokra emlékeztető köpenyei túlmutatnak a hordhatóságon, ám ez a kollekció művészi színvonalán csak emelni tud. Vörösek és feketék a pokol legmélyebb bugyraiban teremtett mítoszban.

1_120.jpg

Már javában dübörög az őszi divathét, szebbnél szebb kollekciók, elképesztő megoldások bukkantak fel New York, London, Milánó és Párizs kifutóin. Ám vannak olyan divattervezők, akik a hatalmas felhajtást elkerülve inkább egy mindent elsöprő lookbookkal állnak elő. Gareth Pugh sem rendezett menő bemutatót, nem kiáltotta világgá, hogy megérkezett a 2018-as ready-to-wear gyűjteménye, mégis talán az ő munkássága suhintott oda a legnagyobbat a divatszakmának. Meghökkentő fotósorozatában a fény és a sötétség játékával, a pokol tüzében született viseletek tökéletes leképezésével találkozhatunk. Az izzó vulkánok forró lávafolyamának felszínre törését és megszilárdulását a szabad levegőn, a kohók folyékony fémeinek metamorfózisát, a haragosan tomboló lángtengerek erejét idézte meg ebben a rejtélyes és igencsak avantgard sorozatban. Pugh a vörös kirobbanó energiáit és a fekete dominanciáját a modern vágási és gyártási technológiák segítségével roppant kifinomult érzékenységgel használta fel. Alkotásai futurisztikus hangulatot árasztanak, szoborszerű kabátjai és oszlopokra emlékeztető ruhái, köpenyei a határozottságot ábrázolják, fémes, polírozott jumpsuitjai pedig egy elgondolkodtató jövőbe sodornak bennünket. Pugh kreativitása határtalan, a tűzoltók hőtartó ruhájától kezdve a mazochista fetish cuccokon át az építészi megoldások felhasználásáig terjed a merítése. Fénylő műanyagok, megcsillanó fémes ívek, gyűrött hatású fóliák, merev anyagok sorakoznak a tervezői asztalán, amiből kemény munkával ámulatba ejtő műalkotások jöttek létre. Nem véletlen, hogy Gareth Pugh már 14 évesen az angol Nemzeti Ifjúsági Színház jelmeztervezője lett, Rick Owensnél töltött gyakornoki évei után egyenesen a párizsi divathéten találta magát. Egyedülálló és kreatív, extrém stílusa könnyen felismerhető. A saját maga által teremtett mitikus világot pedig szépen lassan felépíti. Kétség sem férhet hozzá, hogy Gareth Pugh egy modern, önkifejező művész.

"Én azt mondanám, ebben a mai világban kell egy kis bolondság ahhoz, hogy az ember normális maradjon." (Gábor Zsa Zsa)

Gareth Pugh tavaszi kollekciója tarolt a londoni divathéten

25_11.jpg

A design és modern technológia találkozása

Photos: Gareth Pugh Spring 2018 Ready-to-Wear Lookbook

Ha tetszett, kövess, lájkolj a Facebookon is: https://www.facebook.com/gaborszakacsblog

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr4912870734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása