GaborSzakacs

Balett és BDSM, avagy új dimenzió a divatban

2024. október 20. - gaborszakacs

Ludovic de Saint Sernin 2025-ös tavasz-nyári kollekciója lenyűgözően ötvözi a balett légies eleganciáját és a csábítás vibráló erejét. A brüsszeli születésű, Párizsban alkotó divattervező a nemi határokat átívelő és azokat újradefiniáló darabokkal hódít, merészen átírva a hagyományos divat szabályait. A gyűjteményt Pina Bausch táncművészeti minimalizmusa, Rudolf Nureyev szenvedélyes mozdulatai és Robert Mapplethorpe fotóművészeti provokációi ihlették. A finom szövetek a BDSM-esztétikát idéző részletekkel egymásnak feszülnek és a szoborszerű kreációkban izgalmas kettősséget alkotnak. A megjelenő szettek egyszerre ártatlanok és érzékiek, ezzel új megvilágításba helyezik a tánc és a divat kapcsolatát. Ebben a különleges univerzumban a mozdulatok és a ruhák egysége művészi dimenziókat ölt.

5_621.jpg

Ludovic de Saint Sernin 2025-ös tavasz-nyári kollekciója igazi mestermű, amely a balett világát és a divat érzékiségét ötvözi egy merész és provokatív gyűjteményben. A brüsszeli születésű, Párizsban alkotó tervező az l’ESAA Duperré-n végzett, majd több nagynevű divatháznál szerzett tapasztalatot, mielőtt 2017-ben elindította a saját márkáját. A nevével fémjelzett brand azóta a New Queer mozgalom egyik meghatározó szereplőjévé vált, stílusa pedig a szexualitás határainak folyamatos újragondolása révén nyert teret. Nem meglepő, ha olyan sztárok viselik az alkotásait, mint Kylie Jenner, Charli XCX, Dua Lipa, Sabrina Carpenter, Troye Sivan és Ashley Graham.

A közelmúltban a Vogue nyilvánosságra hozta a hírt, hogy Ludovic de Saint Sernin lesz a nyolcadik vendégtervező, aki elkészíti a Jean Paul Gaultier haute couture kollekcióját, amelyet 2025 januárjában mutatnak be a párizsi divathéten. Emiatt LdSS kihagyta a kifutós bemutatót ebben a szezonban, helyette egy Robert Mapplethorpe stílusát idéző fotósorozatban tárta a nagyközönség elé a 2025-ös tavaszi ready-to-wear darabjait.

Saint Sernin tervezési filozófiája mentes a hagyományos nemi szerepektől, alkotásai egy olyan világba vezetik a divatrajongókat, ahol az érzékiség minden formája ünnepelhető. Az új gyűjteményt a tánc, különösen a balett inspirálta, tisztelegve Pina Bausch és Rudolf Nureyev munkássága előtt. A tervező azonban nem csupán a balett elegáns mozdulataira támaszkodott, hanem a Fekete hattyú angyali-démoni feszültségét is megidézte, életre keltve egyfajta erotikus és kifinomult kettősséget. A lágy esésű szövetek és az átlátszó anyagok a mozgás könnyedségét testesítik meg, miközben a fűzőlyukakkal díszített ruhák egy csipetnyi BDSM-esztétikát hoznak el a kortárs viseletbe.

A sorozatban olyan szoborszerű ruhákat láthatunk, amelyeket szalagok és láthatatlan szálak tartanak össze, ezek minden bizonnyal a csodálatos Azzedine Alaïa cipzáros couture ruháinak modern átiratai. A kollekció egyik fő motívuma a testiség és a szobrászat közötti játékos feszültség, ahol a sziluettek egyszerre ártatlanok és szuperszexik. A férfi és a női összeállításokban is megjelennek a galléros ingek, az apró rövidnadrágok, a dekoltázson megcsomózott sifon blúzok, az átlátszó harisnyanadrágok, a kortalan ballonkabátok - elmosva a nemek közötti határokat, amelyek Ludovic de Saint Sernin munkásságát jellegzetessé teszik. 

Nem meglepő, hogy a designer a balettjelmezek világára szemet vetett. A kollekció bizonyos darabjai a táncos világ egyedi hangulatát idézik. Az LdSS és a híres Repetto együttműködéséből született balerinacipők különleges látványosságok a lookbook pazar fotóin. Az érzéki esztétika lenyűgöző kombinációját láthatjuk, ahol az erotika, a tánc és a divat egyesülése egy újfajta művészi kifejezést hoz létre.

Ludovic de Saint Sernin elképesztően izgalmas összeállításait látva világossá válik, hogy számára a divat több mint a ruhák megtervezése. Egy eszköz a test és a szexualitás kortárs értelmezésére. Egy olyan univerzum megteremtésére, ahol minden mozdulat és részlet egy új dimenziót nyit meg, egy különleges történetet mesél el.

Ludovic de Saint Sernin 2025-ös tavasz-nyári kollekciója a Paris Fashion Weeken mutatkozott be

22_331.jpg

23_306.jpg

24_276.jpg

25_248.jpg

26_214.jpg

27_194.jpg

28_167.jpg

29_152.jpg

30_141.jpg

31_113.jpg

32_100.jpg

33_88.jpg

34_77.jpg

35_74.jpg

36_65.jpg

37_54.jpg

38_50.jpg

39_44.jpg

40_41.jpg

41_36.jpg

42_36.jpg

Fotók: Ludovic de Saint Sernin Official / Vogue

Kövess a közösségi oldalakon is: a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr6218711484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása