GaborSzakacs

A párizsi divathét ellenállhatatlan kollekciói

2018. március 26. - gaborszakacs

A fények, a szerelem és a divat fővárosa szezonról szezonra megmagyarázhatatlan vonzerővel csábít el bennünket. A párizsi divathét az haute couture és a ready-to-wear ruhadarabok szempontjából is a legbefolyásosabb esemény. Az újdonságokra éhes szakemberek, szerkesztők, bloggerek, buyerek és fashionisták az elmúlt héten összegyűltek, hogy megcsodálják az ismert márkák 2018-as őszi gyűjteményeit. A következő összeállításban egy izgalmas barangolásra invitállak benneteket a stílusos francia megjelenés igencsak látványos rengetegében.

12_164.jpg

Kaia Gerber a Valentino 2018-as őszi kollekciójának kifutóján

Valentino őszi színkavalkádja

Pierpaolo Piccioli egy olyan mesés sorozatot vitt kifutóra a Paris Fashion Week keretein belül, amelyre a haute couture bélyegzőt is kérdés nélkül rányomhatnánk. Könnyed és légies kreációi a 2018-as őszi ruhatárak első számú kedvencei lehetnek. Hogy miért? Mert roppant színesek, mintásak, nőiesek és első ránézésre üvölt róluk, hogy ezek bizony kényelmesek is. Romantikus ívekkel és fodrokkal dolgozik, ha kell dekoltázst mutat, ha kell, akkor diszkréten eltakarja a test kevésbé előnyös részeit. Nagy hangsúlyt fektet a vállakra, az A-vonallal pedig nyújtja az alakot. Tény, hogy nem minden nőnek előnyös a földet söprő ruhahossz, de akinek jól áll, az ebben a szezonban nyugodtan válasszon minimalista, virágmintás vagy akár drámaian szabott darabokat. A Valentino őszi kollekciójával Pierpaolo Piccioli bebizonyította, hogy felesleges díszítések nélkül is lehetünk kifinomultan elegánsak és stílusosak.

Kozmopolita romantika Giambattista Valli kifutóján

Giambattista Valli ruháit leginkább a vörös szőnyeges eseményekről és Amal Clooney nagyszerű ruhatárából ismerhetjük. A 2018-as őszi gyűjteményét a visszafogott romantika, a geometrikus minták és a könnyed vonalak jellemzik. Olaszország magával ragadó hangulatát egy cseppnyi távol keleti hangulattal megfűszerezte, hozzáadta Párizs sikkes megjelenését, a végeredmény pedig egy hordható és igencsak szentimentális kollekció lett. Ragaszkodik a jól bevált hosszúságokhoz, a viktoriánus nyakrészekhez és a vízesésként leomló fodrokhoz, amelyeket ezúttal széles övekkel, mélybe szaladó nyakláncokkal, mongol flip-flopokkal és különleges kézitáskákkal egészített ki. Előnyben részesíti a földszíneket, de nem idegenkedik az élénkebb árnyalatoktól sem. Érdekesség, hogy Valli őszi ready-to-wear kollekciója kerüli a felhajtást és a drámai megjelenést, ám ezek nélkül is képes volt emlékezetes darabokat alkotni. Engem meggyőzött. És titeket?

Olivier Rousteing metálfényű hadserege

Egy bombasztikus kollekcióval rukkolt elő az őszi szezonra a Balmain kreatív vezetője, Olivier Rousteing. A diszkókorszak és az 1980-as évek metálban fürdő darabjait szedte elő a szekrény mélyéről, leporolta őket és a 2018-as elvárásoknak megfelelően kifutóra vitte. Elképesztő, hogy sok évtized után is döbbenetes látványt tud nyújtani egy-egy ezüstös pliszé szoknya, egy hologramos felső vagy egy fémszálakkal átszőtt pulóver. Egyszerűen nem tudod levenni róluk a szemedet, őrület! Rousteing nem bízta a véletlenre a hangulatkeltést, így bemutatóján a korszak - Yazoo, Kim Wilde és A-HA - legnagyobb slágereit bömböltette, így a felsorakozó darabok igazán dinamikus-nosztalgikus-futurisztikus érzéssel töltötték meg a show résztvevőinek szívét-lelkét. Az elképesztő tér-és időutazást a geometrikus mintákkal, a Balmain-feliratokkal teleaggatott, keresztezett pántokból összeállított felsőkkel és az áttetsző nadrágos szettekkel csak fokozta. A fekete-fehér-ezüst tengelyről lelépve némi királykéket, kanárisárgát, narancsos és aranyló árnyalatot is felvillantott, a nőies vonalakkal pedig egy kis élettel töltötte meg a kissé hideg-rideg utcai víziót. A Balmain ebben a szezonban sem okozott csalódást, ám az újdonság varázsa a látványos elemekre való koncentrálás közben elveszett. Valahol félúton napjaink Párizsa és a 2050-es évek fashionista metropoliszai között.

Szigorú szabályok Saint Laurent színpadán

Ki ne ismerné Yves Saint Laurent ikonikus stílusát, karakteres szettjeit, világrengető újításait? A Saint Laurent divatház vezető tervezője, Anthony Vaccarello a zseniális tervező karizmatikus egyéniségét és egyedi látásmódját idézte meg a 2018-as őszi ready-to-wear darabjaiban. Az éjszakai Párizs titokzatos homályából felbukkanó stílusos, ám roppant szigorú és magabiztos kézzel összeállított szetteket vonultatott fel. A végtelenül hosszú lábakat villantó gyűjtemény nagy része fekete sortokból, hangsúlyos dzsekikből és széles karimájú kalapokból állt össze. A '80-as évek rocksztárjainak sokak által irigyelt megjelenése a sorozat közepén a dívák világába csapott át. A bakancsok, a bőrcsizmák és a szegecselt váll-lapok után a test vonalát szorosan követő, különleges dekoltázsokat mutató ruhaköltemények bukkantak fel. A roppant feszes, szoros, minden milliméterében tökéletes kreációk YSL oly jellegzetes ízlésvilágát hozták vissza. Vaccarello a show végére kiválóan oldotta a távolságtartóan komor-komoly érzéseket, a virágos zakók és a tarka sortok pedig a magabiztos nőiesség és a laza luxus megtestesítői is lehetnek a következő szezonban. A Saint Laurent-ház menetrendszerűen gondoskodik róla, hogy minden évszakban megbabonázzon bennünket a fények, a szerelem és a divat fővárosa, Párizs.

Photos: Kim WestonArnold / Monica Feudi / Yannis Vlamos / Indigital

Ha tetszett, kövess, lájkolj a Facebookon is: https://www.facebook.com/gaborszakacsblog

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr1313748368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása