GaborSzakacs

Újragondolt férfiszettek a Saint Laurent bemutatóján

2023. március 03. - gaborszakacs

Hosszú, magas, vékony és elegáns. Ezekkel a jelzőkkel lehetne a legjobban bemutatni a Saint Laurent 2023-as őszi menswear kollekcióját. A világhírű francia márka férfiak számára készített ruhadarabjai ezúttal is hozzák a divatház ikonikus jegyeit, a letisztult, mégis hangsúlyos vonalvezetést és a jól ismert formavilágot. Anthony Vaccarello vezető tervező az első pillantásra egyszerűnek tűnő, folyékony és semleges szettjeivel valójában a szigorúságról, a precizitásról és a nemek újragondolásáról mesélt. Cseppet sem hangosan vagy alpári hangvételben, sokkal inkább ízlésesen, kifinomult francia eleganciával, amúgy Saint Laurent módra.200_38.jpg

Az egyetemes divattörténet kiemelkedő mérföldköveiként tartjuk számon azokat a divattervezőket, akik munkásságukkal jelentősen befolyásolták az adott kor ruhaviseletét, illetve nagy hatással voltak az utókor öltözködési szokásaira. A XX. század egyik legkiválóbb fashion designere Yves Saint Laurent volt. A francia alkotó művészi érzékenysége, nyitottsága és forradalmi szemlélete mindig is közel állt hozzám, nélküle a kortárs divat nem tartana ott, ahol most tart. A Saint Laurent márka jelenlegi kreatív igazgatója, Anthony Vaccarello, aki egyben YSL szellemi hagyatékának gondos ápolója, a mai kor elvárásainak és a vásárlói igényeknek megfelelően használja a ház névadójának jellegzetes formavilágát és stílusjegyeit.

Hosszú, magas, vékony és elegáns. Leginkább ezekkel a jelzőkkel lehet leírni a Saint Laurent 2023-as őszi menswear kollekcióját. A világhírű francia márka férfiak számára készített ruhadarabjai ezúttal is hozzák az YSL ikonikus jegyeit, a letisztult, mégis hangsúlyos vonalvezetését és a jól ismert formavilágát. Anthony Vaccarello pasicuccai végleg elsöpörték a ruhák nemiségét, ugyanis azokra a drámai sziluettekre építkezett, amelyek a korábbi szezonok női kollekcióiban már felbukkantak és ezeket most átültette a férfiruházatba. 

„Nagyon szeretném, ha szinte egy személy lennének” – mondta Vaccarello a Vogue-nak adott interjújában, majd hozzátette: „Tehát a nők lehetnek a férfiak, a férfiak pedig a nők. Semmi különbség. Egyre jobban szeretném őket egy szintre helyezni. Nincs különbség.”

A nemek közötti különbségek ledöntését, a férfiak és nők egy szintre helyezését tekinti a jövőbe mutató iránynak, ezért a modern Saint Laurent-eleganciát is erre az útra tereli Vaccarello. Ha belegondolunk, ma teljesen mást jelent az elegancia, mint Yves Saint Laurent korában. Mennyire más értelme van a sötét és keskeny kabátoknak, a fekete bőrnek és a bársonynak, a hatalmas masniknak, az övsálaknak, a selyemingeknek vagy éppen a szmokingoknak. Amíg az 1960-as és 1970-es években - a szexuális forradalom idején - Yves Saint Laurent a határozott, erős, magabiztos, önazonos nőideált definiálta a ruháin keresztül, addig Vaccarello a 2020-as években megfordította a folyamatot, a modern, új férfiképet keresi.

A 2023-as őszi menswear darabok a Saint Laurent-ház jellegzetes formavilágát sorakoztatják fel, variálhatóságuk végtelen játékot kínál a kreatívan öltözködő, magabiztos férfiak számára. A kifutón láthattunk magasabb sarkú lakkcipőket, áttetsző sifonblúzokat, drapírozott kapucnis felsőket, duplasoros kabátokat és jól szabott, szűkebb és szélesebb szárú nadrágokat. Az első pillantásra egyszerűnek tűnő, folyékony és semleges szettjeivel Vaccarello valójában a határozottságról, a szigorúságról, a precizitásról, az önazonosságról és az egyenlőségről mesélt. Vajon a kortárs divat tényleg a nemek újragondolását, a férfiak és nők közötti különbségek elmosását, a sziluettek leegyszerűsítését vette célba? Úgy gondolom, hogy ez már egy évek óta tartó folyamat, amit a több évezredes patriarchális társadalmi rendszerek, majd a másik végletbe csapó, hangos és sokszor verbálisan kasztráló feminizmus eredményezett. Mindenesetre ez a gyűjtemény egy igazi Saint Laurent "márkahangszerelés" volt a párizsi divathéten, amely a tervező számára is előrelépést jelent.

„A fekete az én menedékem. Olyan számomra, mint egy vonal a fehér lapon." - Yves Saint Laurent

Fotók: REUTERS / Benoit Tessier / Saint Laurent Official / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr2618060608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása