GaborSzakacs

A 2019-es MET-gála káprázatos ruhakölteményei

2019. május 07. - gaborszakacs

Minden év májusának első hétfője a divatról szól a New York-i Metropolitan Múzeumban. Ilyenkor a világ minden tájáról ismert színészek, zenészek, modellek, divattervezők, politikusok és közéleti személyiségek gyűlnek össze az intézmény Museum of Costume Art részlegének nagyszabású gáláján. A 2019-es esemény a “Camp: Notes on Fashion” tematikájára és a hozzá kapcsolódó izgalmas kiállításra épült. A hírességek pedig a legvadabb fantáziájuk inspirálta ruhakölteményekben jelentek meg az est vörös vagyis ezúttal pink szőnyegén. Pillants be a divatvilág Super Bowl-jára!

holding-met-gala-2019-lady-gaga-wagon.jpg

Lady Gaga egy mesés Brandon Maxwell kreációban érkezett az eseményre

Sokak szerint a divat nem művészet. Egyszerű, komolytalan és felesleges dolognak tartják, pedig egy igazán különleges ágazat, ami mögött kemény munka és érték rejtőzik. A divat a szavak nélküli kommunikáció elsődleges eszköze, így minden emberhez eljuthat. A megjelenésünkkel, a hétköznapi és alkalmi öltözködési szokásainkkal kifejezzük az érzelmeinket, az ízlésünket, emellett megmutatjuk a világról alkotott nézeteinket és még a társadalomban elfoglalt helyünkről is árulkodik. Néha túloz, néha mellébeszél, sokszor álcázza a valóságot. A többi művészeti ágazattal szoros kapcsolatban áll, a hosszú munkaórával elkészült, kézzel gyártott, egyedi darabokat műtárgyaknak is tekinthetjük. Sajnos a divat még mindig egy alantas dolog, egy nem túl magasan kvalifikált terület, a New York-i Metropolitan Múzeumban is csak az alagsorban kapott helyet ez a szekció. Hogy a divat egy elfogadott, teljes értékű, igazán értékes szegmens lehessen, az amerikai Vogue főszerkesztője, Anna Wintour minden év május első hétfőjén jótékonysági gálát szervez a divatvilág ikonikus alakjai - tervezők, modellek, szerkesztők, írók, fotósok -, számos ismert és kedvelt közéleti személyiség, politikus és híresség számára, hogy adományokat gyűjtsön a múzeum javára. Ez a rangos esemény egy vörös szőnyeges bevonulással kiemelt tematikus estély, amelyen egy kiválasztott designer vagy egy bizonyos témakör köré rendezett kiállítás ünnepélyes megnyitója történik. 

A 2019-es MET-gála a "Camp: Notes on Fashion" címet kapta. Hogy mi az a camp? Nem könnyű a válasz erre a kérdésre, még a divatírók és tervezők is nehezen tudják meghatározni. Egy olyan művészeti irányzat, amely önmagát definiálja. Egy túlzásokra és ellentmondásokra épülő, kétértelműséget hordozó önkifejezési forma. Nem áll távol tőle a megbotránkoztatás és a giccses vizualitás, ám semmiképpen sem ízléstelen. A The Washington Post szerint XIV. Lajos francia király Versailles-i előkelőségét, annak minden pompáját és polgárpukkasztó túláradását tekinthetjük a camp elődjének. A mai megfelelőjét az 1964-ben megjelent Susan Sontag esszé, a Notes on Camp írja le a legjobban. Ezt a művet és annak hangulatát vette át Anna Wintour és a Metropolitan Múzeum:

"A camp ízlés merész és szellemes hedonizmus formájában rakódik a jó ízlésreMegvidámítja a jó ízléstmely korábban a szakadatlan kielégületlenség kockázatával küzdött. Ez a vidámság jót tesz az emésztésnek."

Tehát érzelmes, visszanyúlik a múltba, tiszteli a hagyományokat, vágyakozik a stílusra, próbál arisztokratikus lenni, emiatt színpadias, kissé komolytalan és még a határokat is elmossa. A camp cseppet sem visszafogott, imádja a színeket, az egyedi formákat, a csillogást, a rojtokat, a mintákat és a tollakat. A különleges témakörhöz pedig Wintour igazán exkluzív gyűjteményt válogatott össze a világ minden táján alkotó divattervezőktől, így többek között New Yorkba hozta Vivienne Westwood, Giorgio Armani, Giambattista Valli, Marc Jacobs, Moschino, Gucci, Schiaparelli, Salvatore Ferragamo és Versace munkáit.

Hangulatképek és kiállított ruhák a New York-i Metropolitan Múzeum legújabb kiállításáról

001_8.jpg

A legrangosabb divatesemény 2019-es fővédnöke a Gucci kreatív igazgatója, Alessandro Michele lett, akivel Anna Wintour már hónapok óta szervezi a várva várt kiállítást. A világsztárokat felvonultató ünnepélyes megnyitó után - ebben az évben a műsorvezetői feladatokat Lady Gaga és Harry Styles látta el - a vendégek vacsoráztak, majd egy zártkörű partin kiengedték a fáradt gőzt. A meglepetésvendég ezúttal az Oscar-, Golden Globe-, Tony-, Emmy- és Grammy-díjas díva, Cher lépett fel. Ám a vörös szőnyeges bevonulás, ami idén rózsaszín szőnyeges lett, sokkal érdekesebbnek bizonyult.

anna_wintour_chanel2.jpg

Az amerikai Vogue neves főszerkesztője, a Condé Nast kiadóvállalat művészeti igazgatója a jól bevált hagyományokat követve egy szűk, virágos Chanel couture darabban érkezett. Szettjét egy elképesztő tollkabáttal tette izgalmassá. Nemhiába, Anna Wintour ízlésében nem lehet csalódni!

Ahogyan Lady Gagáéban sem! A különc stílusáról és extravagáns megjelenéséről is ismert énekesnő a gálán egy fukszia színű, uszályos Brandon Maxwell ruhakölteményben jelent meg. Az első vendégek között lépett a szőnyegre, így volt ideje egy negyedórás performanszban bemutatni mind a négy - igen négy - ruháját. Hatalmas Marc Jacobs beauty szempillái, a testhez álló fekete és magenta árnyalatú dresszei kiemelték az alakját, a minishow fináléjában pedig már csak egy sortot, melltartót és egy hatalmas talpú cipőt viselt. A közönség pedig üdvrivalgással fogadta a meglepetés produkciót.

A camp páratlan hangulatát, a feltűnően egyedi öltözködést a legnagyobb divatházak szolgáltatták a 2019-es MET-gálán is. A Gucci 2018-as őszi kollekció bizarr bemutatójának pillanatait idézte meg a földet söprő, piros köpenybe és kristályhámba öltözött Jared Leto, aki a saját fejének viaszmásával riogatta a fotósokat és az ismert filmes-zenész kollégáit. Szettje egyszerűségét a feltűnő kiegészítőkkel tette emlékezetessé. Ruhájának tervezője, Alessandro Michele ezúttal a tinibálvány Harry Styles társaságában érkezett. Áttetsző szettjeiken több volt a masni és a fodor, mint a barokk kor előkelőségein. Amíg a Gucci impozáns palástjával fedte el átlátszó ruhájából kikandikáló bájait Florence Welch, addig Dakota Johnson egy modern hercegnőt keltett életre. Ashley Graham modell  merészsége határtalannak bizonyult, formás idomai mindössze egy GG-mintás zakó takarta. Az est legnagyobb mémje azonban Katy Perry lett, aki szó szerint csillárnak öltözött. Moschino kreációjában a mozgás, a lépcsőzés és a fotósok előtti pózolás is nehéz feladatnak bizonyult. Bella Hadid modell viszont okosan választott az alkalomra ruhát szintén Jeremy Scott divatházából, méretes kristályokkal ékesített kreációja nemcsak kényelmes, hanem szuperszexi is volt. A dresszkódnak maximálisan megfelelt.

Ritkán látni sportcipőt egy rangos divateseményen, ám ezen az estén Serena Williams világklasszis teniszezőnő a camp jegyében a virágokkal díszített, hatalmas vállrésszel ellátott, kanárisárga Versace estélyi ruhájához egy kényelmes Nike-t húzott. Szupervagány, szuperlaza és nagyon menő döntés! Az isteni Jennifer Lopez már egy méretes sarkú szandált választott az ezüstös fényben tündöklő ruhakölteményéhez és gyöngyös parókájához. Kinézetével az 1920-as évek dögös mulatóit idézte meg, vőlegénye ezúttal egy pink zakóval dobta fel a formális viseletét. Maga Donatella Versace egy hímzett felsőrészű, halványzöld ruhában állt meg a vakuk kereszttüzében, Dua Lipa pedig az olasz tervezőnő barokk ihletésű darabjában mutatta meg hibátlan alakját. Amerika első számú híressége, Kim Kardashian egy gyöngyökkel borított Mugler miniben próbált megküzdeni a járás és a lépcsőzés feladatával, ebben férje, Kanye West segítette. A rappert ízekre szedte a Vogue és a Vanity Fair is, a két lap percek alatt kiderítette, hogy a dúsgazdag előadó egy 50 dolláros bomberdzsekivel tette tiszteletét a divatvilág legrangosabb eseményén. Bezzeg Kim féltestvérei, Kylie és Kendall Jenner lila és narancssárga tollakkal teletűzdelt, sellő fazonú Versace költeményben pózoltak. A camp look nem fogott ki Lupita Nyong’o Oscar-díjas színésznőn sem, szivárvány ihlette, feltűnő tollgallérja valósággal vonzotta a szemeket.

Pierpaolo Piccioli, a Valentino-ház vezető tervezője múzsáival vonult be az eseményre. Az irrizáló zöldbe öltözött Julianne Moore és a tündérkirálynőként ragyogó Joan Collins eleganciáját azonban pillanatok alatt elnyomta Naomi Campbell kisugárzása. Amikor a szupermodell a fotósok és újságírók célkeresztjébe került, a két színésznő a helyzetet kihasználva gyorsan elillant a rózsaszín szőnyegről. Naomi merész dekoltázst, csipkenadrágot és tollakkal ékesített uszályt kapott a Valentinótól erre a különleges alkalomra. Nem kérdés, beragyogta az estét!

A színes forgatagban valósággal sokkoló volt Cardi B burgundi árnyalatú paplanruhája. A rapper-énekesnő feltűnő volt, mint mindig. Az év divateseményére végre nem egy mélyen dekoltált kreációban vonult be, hanem egy magasan zárt Thom Browne darabban hódított. Igen, nagy a hasonlóság Rihanna 2015-ös Guo Pei ruhájával. Mindkét tervező a formákkal, a textúrákkal és a drámai megjelenéssel tette feledhetetlenné viselőik számára a MET-gálát. A RuPaul's Drag Race valóságshow-ból ismertté vált Aquaria egy rongyos hatású, mégis roppant izgalmas fekete Maison Margiela szettben tette tiszteletét a Metropolitan Múzeumban, ahogyan a népszerű Vogue divatszerkesztő, Hamish Bowles is. John Galliano elképesztően sokszínű és rafinált vágási technikákkal készült nadrágjához egy monumentális palástot választott Bowles. A vendégek nem bírtak betelni színkavalkádtól. Igen, ez is valódi camp style

Cara Delevingne modellnek esze ágában sem volt takargatni testét, csíkos Dior kezeslábasa és mókás fejfedője egy bohém cukorkagyáros édes pillanatait juttatják eszünkbe. Ezra Miller a meghökkentés és a polgárpukkasztás nagymestere, csíkos Burberry öltönyéhez kristályokból kirakott fűzőt és látványos arcfestést társított. A hatás nem maradt el, a vendégek nem bírták levenni a tekintetüket erről az extrém szettről. Diane Von Furstenberg Szabadság-szobornak, Janelle Monáe Christian Siriano összeállításában pedig rajzfilmfigurának öltözött. Monáe mókás kalapjai kiválóan helytálltak egész este. Csillogásba burkolózott a Mary Poppins visszatér című mozifilm színésznője, Emily Blunt, aki vibráló arany, míg Gigi Hadid szupermodell ezüst Michael Kors outfitjében igázta le az eseményt.

met-gala-2019-breakout-billy-porter-holding.jpg

A 2019-es Oscar-gálán mindenkit meglepett Billy Porter, amikor egy hatalmas szoknyában jelent meg több millió néző előtt, ám a MET-gálára ennél is nagyobb durranással készült. Hat izmos szolga egy gyaloghintón hozta a Metropolitan Múzeum lépcsőjéhez, ahol megmutatta az egyiptomi ihletésű, hatalmas szárnyakkal ellátott aranyruháját. Cleopatra nyomán elegáns fejdíszt és feltűnő sminket viselt. A szavak elfogytak. Csak a camp-érzés maradt!

jordan_roth_in_iris_van_herpen_1.jpg

Jordan Roth első ránézésre egy unalmas köpenyt választott a rangos divatünnepre, ám amikor a pink szőnyegen megfelelő nagyságú hely keletkezett a fel-alá vonuló hírességek után, akkor széttárta a karjait. Ekkor egy csodálatos operaház belső tere rajzolódott ki a méretes Iris Van Herpen ruhájából. Különleges, ötletes és egyedi megoldás.

jourdan_dunn_in_zac_posen.jpg

A romantikus megjelenést azonban Jourdan Dunn modell maxolta ki ezen a gálán. A természet szépsége és virágszirmok formái inspirálták a ruhakölteménye elkészítésében a nagy kertész hírében álló divattervezőt, Zac Posent. A naturalista műalkotás elemeit egyesével nyomták formára, a különleges titánhálóra illesztett elemek egy ámulatba ejtő sziluettet hoztak létre. Zac Posen újra bebizonyította, hogy szoborszerű ruháival kiemelkedően magas színvonalú művészetet képvisel a divatipar végtelen útvesztőjében.

Zac Posen határtalan tehetsége nem ért véget Jourdan Dunn egyedi formavilágú ruhájában, kedves barátnőjének, Katie Holmesnak is készített egy könnyed és roppant elegáns estélyit. A camp minden kritériumának megfelel, mivel figyelemfelkeltő, lázadó, bohém, lenyűgöz és maradandó élményt okoz. Visszafogott, ám igencsak mélyen dekoltált Saint Laurent ruhába bújt Demi Moore a MET-gála tiszteletére. A kortalan színésznő bámulatos alakja és kisugárzása az elmúlt években semmit sem kopott. Vajon hogyan csinálja? Talán úgy, mint a fekete-fehér Chanel klasszikusban mosolygó Penelopé Cruz. Az Oscar-díjas színésznő vonalait bármelyik húszéves megirigyelhetné. Laza, mégis elegáns, megkapóan üde és izgalmas összeállítást választott Lewis Hamilton is. Tommy Hilfiger öltönye a nagyvárosi elegancia, az op art és a dresszkódban elvárt camp jegyek háromszögében lépett a siker útjára. 

Az igazi dívák a 2019-es MET-gálára fémes csillogást választottak. Rita Ora mélyen dekoltált aranyló, Kate Moss pedig hideg ezüst Marc Jacobs lookban hódított. Igazán jól mutattak egymás mellett. Emily Ratajkowski megjelenését a gálán fellépő legenda, Cher korábbi Bob Mackie ruhája inspirálta. Peter Dundas kitűnő munkát végzett, igazán dögös és szexi lett a modell. Rosie Huntington-Whiteley egy romantikus Oscar de la Renta kreációban érkezett, ahogyan Celine Dion ezt a márkát választotta. A Grammy-díjas énekesnő vidáman ficánkoló rojtjait kitűnően kiegészítette Stephen Jones fejdíszével. Izgalom és erotika találkozott Constance Wu Marchesa ruhakölteményében. A kristályokkal és gyöngyökkel kivarrt leheletnyi textília páratlanul jól állt a színésznőnek. Ruhájának tervezője, Tom Ford társaságában vonult be a királynői eleganciával megjelenő Gemma Chan. Mintha egy sci-fi világ halhatatlan uralkodója érkezett volna a MET rózsaszín szőnyegére, annyira kifinomultnak és határozottnak tűnt csodás fejdíszében és milliónyi fényt szóró összeállításában. Stílusos, egyedi és merész, igazán camp!

Fotók: GQ / Harper's Bazaar / People / Vanity Fair / Vogue

Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor lájkolj a Facebookon és kövess az Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr9214811940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása