GaborSzakacs

A természet csodái vs. futurista divat

2018. május 17. - gaborszakacs

A természet szépségének leképezése, a legmodernebb előállítási technológiák felé való nyitottság és a képzőművészetek iránti rajongás metszéspontjában született meg Iris van Herpen 2018-as tavaszi kollekciója. A holland származású haute couture tervezőnő legújabb gyűjteményében a sziklaszirtek csipkéit, a tengerek fodrozódását és a fák évszakonként váltakozó formavilágát kelti életre a textíliák nyelvén. Jelmezszerű munkáit a végtelen fantázia és az egész testet körülölelő tetoválás-hatás jellemzi.

14_171.jpg

Az emberi fantázia határtalanságáról és a kézműves technikák elképesztő fejlődéséről tesz tanúbizonyságot Iris van Herpen legújabb kollekciója. A mindössze 33 éves tervezőnő évek óta a természet szépségét, annak egyedi színeit és formáit tanulmányozva készíti el az aktuális haute couture gyűjteményét. Visszatérő ihletforrása a tengerek fodrozódása és a bennük rejtőző lenyűgöző élővilág, emellett gyakran inspirálódik az ég felé törő sziklaszirtek kőcsipkéiből és a fák törzsének egyedi mintáiból. Ami egy hétköznapi embernek szinte elképzelhetetlen mértékű munka, az Iris van Herpen számára egy újabb művészi kihívás.

A "Ludi Nature" névre keresztelt 2018-as tavaszi sorozata a játékos és egyben innovatív darabok bemutatására helyezi a hangsúlyt. A test szépségét kivételes könnyedségű textíliákkal, hullámzó fodrokkal és finoman rezgő díszítésekkel emelte ki. Mintha a modern kori Vénusz születését élnénk át a hőre kötő tüllök, a lézerrel vágott bőrök és a perforált minták sűrűjében. Háromdimenziós nyomatai kiválóan illeszkednek a tetoválásokra emlékeztető rajzolatok mellé, a fekete-fehér váltakozását, a meztelenség-felruházottság ellentéttel pedig a jin és yang egyensúlyára utal. Mintha egy sci-fi mozifilm jelmezei sétálnának felénk, amiben a designer elhozza nekünk a technológiai forradalmi újításait és a természet egyszerűségében rejlő szabályos szabálytalanságokat. Vajon a következő Iris van Herpen kollekció már 3D-s nyomtatóval készül? Az emberi kézügyesség nélkül, a klasszikus szabászati eljárások kizárásával is megszülethetnek a jövő szezonális kollekciói? A tökéletességre való törekvés során teljesen személytelenné válik a divat? Nem tudhatjuk. Az biztos, hogy a fantázia, a nyitottság és az innováció még sok meglepetést okozhat a következő években New York, London, Párizs és Milánó kifutóin.11_178.jpg

Iris van Herpen 2018-as tavaszi haute couture ruhái

Photos: Yannis Vlamos / Indigital.tv / Vogue

Kövess, lájkolj a Facebookon is: https://www.facebook.com/gaborszakacsblog

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr3313954036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása