GaborSzakacs

Mesés ruhaköltemények a 2021-es Oscar-gálán

2021. április 26. - gaborszakacs

Magyar idő szerint hétfő hajnali 2 óra után kiosztották a filmvilág legrangosabb kitüntetéseit, az Oscar-díjakat. A 93. alkalommal megrendezett esemény egy különleges helyszínen, az Union Station Los Angeles pályaudvar várócsarnokában kapott helyet. A gála ezúttal is vörös szőnyeges bevonulással kezdődött, ahová a sztárok a világhírű divatházak elképesztő ruhakölteményeiben érkeztek. A nyitány képes beszámolóját elsők között csodálhatjátok meg itt a GaborSzakacs blogon.

carey_mulligan_valentino_haute_couture.jpg

Carey Mulligan egy aranyló Valentino Haute Couture estélyiben érkezett a 93. Oscar-gálára

Bár a koronavírus az egész világot felforgatta az elmúlt egy évben, a filmszakma legtekintélyesebb díjkiosztóját, a Oscar-gálát mégis megrendezték. Igaz, a hagyományoktól eltérően idén nem a hollywoodi Dolby Theatre adott helyet az eseménynek. A szervezők a Oscar-jelöltek biztonsága érdekében a Los Angeles-i Union Station pályaudvar várócsarnokát alakították át a ceremóniához méltó helyszínné. Az épület jellegéből adódóan a show  inkább egy kellemes bisztró hangulatát idézte és nem egy előkelő gálaestét. A rendezvény alatt online kapcsolták többek között a hollywoodi Dolby Theatre-t, a londoni British Film Insitute-ot, Párizs, Berlint és Ausztráliát is.

A COVID-19 járvány miatt a Filmakadémia a WHO tanácsát kikérve több tucat epidemiológus segítségével kezdte el a szervezést. Szigorú szabályok közepette, a biztonságos távolságtartást figyelembe véve, a meghívottakat többször letesztelve indulhatott el a műsor. Érdekesség, hogy a szuperelegáns ruhában felvonuló sztárok maszkban érkeztek az Union Station udvarára, ahol egy kerti parti hangulatú fogadással várták őket. A külföldről Amerikába utazó jelöltek a gála előtt 10 napig karanténban várakoztak, illetve a Los Angeles-i lakosok is csak 5 nap karantén után jelenhettek meg a díjkiosztón. 

A hagyományos Oscar-rituálék 2021-ben elmaradtak. Nem hemzsegtek a hírességek, közéleti személyiségek, modellek és celebek a meghívottak között, kizárólag a nomináltak lehettek jelen, a pandémia miatt ők is csak 1 plusz főt hozhattak magukkal. Szórakoztató összekötésekkel tűzdelt műsorvezetés és élő zenés show nem volt, a vörös szőnyeges bevonulás alatt az Oscarra jelölt legjobb 5 betétdal elhangzott. Felvételről. 2021-ben a jelölteket köszöntő előzmény vacsora és a szupersikkes Vanity Fair After Party is elmaradt.

Viszont óriási reklámot kapott Hollywood új büszkesége. A világjárvány miatt a teljes nemzetközi filmipart kényszerleállás sújtotta, ám várhatóan 2021. szeptember 30-án végre megnyílik az Acedemy Museum, ami "a világ legnagyobb interaktív mozis élménye" lesz. Egy impozáns épületbe költözik a hollywoodi filmtörténet, a ritkaságokat és filmes relikviákat bemutató tárlat mellett az 5. emeleten tágas kilátóterasz és egy 1000 férőhelyes mozi is helyet kap a komplexumban.

Az Oscar-gála a divatrajongók számára igazi csemegének számít. A díjkiosztót megelőző vörös szőnyeges bevonulás 2021-ben kissé szerényebbre sikeredett, ám a felbukkanó ruhaköltemények a kortárs divat tökéletes leképezései. 

Amanda Seyfried a Mank című filmben nyújtott alakításáért a Legjobb női mellékszereplő díjára jelölték, ám sajnos aranyszobrot nem vihetett haza. Viszont a mélyen dekoltált, drámai volumenű Armani Privé ruhájával minden tekintetet magához vonzott. Mint Angela Bassett, aki szintén tűzpirosban érkezett, puffos ujjú, hatalmas masnival díszített sziluettjét az olasz Alberta Ferretti álmodta meg. A piros egy mélyebb árnyalatára szavazott az Oscar-díjas Reese Witherspoon is, az ő ruháját idén Christian Dior Haute Couture biztosította. Szintén Diorban, de egy jóval visszafogottabb és zártabb kiadásban érkezett a londoni helyszínre Olivia ColmanCeleste énekesnő egy piros-fekete Gucci összeállítást választott, a szigorú darab tekintélyt parancsoló megjelenést kölcsönzött neki. 

2021-ben a fekete nem volt akkora sláger a vörös szőnyegen, mint az elmúlt évben. Az egyik legkihívóbb estélyit Nicolette Robinsonon láthattuk, a lábvillantós kreációt Zuhair Murad tervezte. Nem úgy, mint a Legjobb betétdal előadójának jelölt olasz Laura Pausini énekesnő, aki igazán elegáns volt a klasszikus fazonú, vállpánt nélküli Valentinoban. A tavalyi év díjazottja, Laura Dern hatalmas tollszoknyával kombinált Oscar de la Rentát húzott a gálára. A ruhaköltemény gyönyörű volt, a színésznő mégis túl magasnak és esetlennek tűnt benne, nem illett hozzá.

A fehér sok-sok árnyalatával találkozhattunk hétfő éjjel a Los Angeles-i Union Station exkluzív filmes rendezvényén. Maria Bakalova bolgár színésznő egy hercegnő fazonú, mélyen dekoltált, légies Louis Vuittonban jelent meg. Ultraszexi és modern szettben pompázott Tiara Thomas amerikai énekesnő, nadrágos összeállítása Jovana Louis munkája. Szintén nadrágos outfitben érkezett Diane Warren, ám az ő Valentinoja inkább hasonlított egy kórházi dolgozó egyenruhájára, mint egy menő dalszerző vagány megjelenésére. Viola Davis is fehérben érkezett, sokat mutató Alexander McQueen ruhája ... maradjunk abban, hogy túl sokat mutatott, a Forevermark ékszerei viszont mesések voltak. Az is valami! A Legjobb női főszereplő díjára jelölt Vanessa Kirby Oscart ezúttal nem vitt haza, ám halvány púderrózsaszín Gucci ruhája minden bizonnyal sok elismerést begyűjtött az est folyamán.

Egy jókora Prince-utóérzettel és reményekkel telve lépdelt királykék Dundas szettjében H.E.R., aki végül bezsebelte a Legjobb eredeti betétdalért járó aranyszobrocskát. Megjelenése egyszerre meghökkentő és elgondolkodtató. Az Oscar-gála történetének legnagyobb vesztese, Glenn Close. Nyolcadik jelölése a Vidéki ballada az amerikai álomról című filmben nyújtott alakításáért sem ért a Filmakadémia szerint Oscart. A világhírű színésznő könnyedséggel fogadta, hogy a koreai Yuh-Jung Youn elhappolta előle a díjat. Az este folyamán még popóriszálós, twerkelős táncot is láthattunk tőle, ami sokkal izgalmasabb volt, amit a furcsa szabású Armani Privé ruhája. Nem úgy, mint a királynői megjelenésű Mia Neal, aki Legjobb smink, maszk és haj kategóriában kapott egy csillogó Oscart. A kristályokkal díszített ruhája nagyon feszes és elegáns megjelenést biztosított a viselőjének.

Margot Robbie gyönyörű volt, mint mindig. Egy keskeny vállpántos, oszlopszerű, virágos Chanel ruhába bújt a 2021-es Oscar tiszteletére. Az egyszerűségében rejlett a nagyszerűsége, nemde? Regina King viszont szürke angyalszárnyakat növesztett és úgy vonult végig a Union Station épületén, hogy megnyissa az idei gálát. A mélyen dekoltált babakék Louis Vuitton ruháján hosszanti ezüstcsíkok szaladtak a földig, a színésznő pedig láthatóan jó érezte magát ebben a párizsi darabban.

A legfurább frizura nagydíját idén Halle Berry nyerte. Értelmezhetetlen hajkoronájához szív alakú dekoltázst és hatalmas masnit választott könnyed lila textíliából, mindezt a vizuális élményt a Dolce and Gabbana követte el. Fotón nem mutat igazán jól, ám az élő közvetítésben lenyűgöző volt Marlee Matlin sziluettje, amelyet Vivienne Westwood tervezett. Az elegáns darab ujja a földig ért, előkelő uszályként fodrozódott Matlin után. Hollywood élő legendája, a 89 éves Rita Moreno ezúttal díjátadóként mehetett fel a színpadra. A színésznő egyébként azon kevesek egyike, aki Emmy-díjat, Grammy-díjat, Oscar-díjat és Tony-díjat is nyert. Monokróm és nőies szettje igazán illett az ezüstös frizurájához.

Persze, volt olyan híresség is, akit a napsugarak vagy éppen Hollywood aranykorának színei ihlettek meg, amikor kiválasztotta az év legjelentősebb eseményére a szettjét. Ariana De Bose inkább egy dögös zenei gálára öltözött fel a szinte mindenhol kivágott narancsárga Atelier Versacében, mint az Oscarral. A sziluett elég villantós, de meg kell hagyni, jól áll neki. A Billie Holiday-t alakító Andra Day Golden Globe-díjas színésznő is egy szoktalan ruhában tette tiszteletét a rangos eseményen. Az aranylóan szexi, csábító fehérneműnek is beillő kreációt Vera Wang követte el. Háááát, ez valahogy nem Oscar-kompatibilis, jól gondolom? Kövezzetek meg, de nekem Zendaya kanárisárga Valentino Haute Couture ruhakölteménye tetszett. Mai, modern, lendületes és a tökéletes megjelenés érdekében a sárga ruhához isteni sárga gyémántokat akasztottak a nyakába. 

Hol vannak már azok a klasszikus black tie estélyek, mint a régi szép időkben! Ma már mindenki azt vesz fel egy ilyen előkelő eseményre, amihez éppen csak kedve van, a szabály, hogy nincs szabály. És ez nemcsak a híres hölgyek, hanem az urak megjelenésén is meglátszik. Persze, öltönyt vagy szmokingot azért csak húztak a 2021-es Oscarra a jelöltek, de már nem olyan feszes eleganciában pompáztak, mint 50-60 évvel ezelőtt. A londoni helyszínen egy Saint Laurent összeállításban jelent meg LaKeith Stanfield. Első pillantásra nem is hiszi el az ember, hogy ő egy kezeslábasban, hovatovább egy munkásruha luxus verziójában jelent meg. Merész!

Mielőtt elgurulna a gyógyszerünk, itt van Riz Ahmed, az első muszlin színész, akit Oscarra jelöltek. A jóképű művész egy megfelelően szabott Prada öltönyben lépdelt a vörös szőnyegen. Csakúgy, mint a Diort viselő Jon Batiste. A Legjobb férfi mellékszereplő díjjal kitüntetett Daniel Kaluuya egy Bottega Veneta öltönyt húzott (színben passzoló felsővel, miért nem inggel?), ehhez pedig Cartier ékszereket választott. Az Oscar szobor testesebb kiadásaként érkezett Leslie Odom Jr., aranyló Brioni összeállítása egészen formabontóra sikerült a rengeteg fekete outfit árnyékában.

Igen, volt olyan, aki őt is túllicitálta, fukszia színű Versace öltényben akkor is észrevettük volna Colman Domingot, ha sötétben rendezik meg a gálát. Harsány és feltűnő, de valamiért mégis működött rajta. A 2021-es Oscar-díjkiosztó mélypontját a végére hagytam. Egyszerűen nem akartam hinni a szememnek, amikor megláttam, hogy Questlove, aki az est zenei felelőse volt, a kurtán furcsa ruházatához egy arany CROCS papucsot húzott. Tény, hogy a rendezvényt a Los Angeles-i Union Station várócsarnokában rendezték meg, de vonatra sem szállunk fel egy ilyen förtelemben, nemhogy az Oscar vörös szőnyegén ebben fotóztatjuk magunkat. Nem, ez nem vagány, inkább pofátlan és ízléstelen, sőt tiszteletlen!

Csak bízhatunk benne, hogy a 2022-es Oscar-gála újra visszatér a régi kerékvágásba a régi helyszínen és a régi szokásokkal. De addig még majdnem egy évet várnunk kell.

Fotók: Getty Images / Vanity Fair / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr8316512974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása