GaborSzakacs

Amikor a Christian Dior kiterítette a lapjait

2021. március 23. - gaborszakacs

Bár lehet, hogy sokkal jövedelmezőbb lenne a kártyás szerencsejátékok irányába elmozdulni, ám a világ egyik legjelentősebb francia divatháza, a Christian Dior mégsem gondolkodik a profilváltáson. A kifinomult sziluettjeiről ismert márka 2021-es tavaszi haute couture kollekcióját az ősi tarot szimbólumrendszer ihlette. Sorsfordító jóslatokat, elképesztő energiákat és lebilincselő látványvilágot vonultat fel a kitűnően szabott ruhaköltemények társaságában. Mmm, micsoda színek és formák! A Dior ebben a szezonban a 19-re lapot húzott és nyert.

1_410.jpg

Amíg egy izgalmakkal teli pókerközvetítésen Korda György önmagán kívül üvölti a mikrofonba, hogy "Klárikám, megadja, ott a bubi!", addig a Christian Dior kreatív igazgatója a kártyák segítségével egy misztikus világot idéz meg. Maria Grazia Chiuri a tarot lapjaiból ihletet merítve a jóslás és a sorsfordító varázslatok tükrében készítette el a 2021-es tavaszi couture kollekcióját. Mindezt a pandémia okozta elszigeteltség idején tette, amikor az embereknek lehetőségük van egy kis befelé fordulásra, átértékelésre, tervezgetésre és persze akkor, amikor muszáj hinni a csodákban. 

A Dior legújabb haute couture gyűjteményével Maria Grazia Chiuri nem bízta a véletlenre a patinás márka sorsát. Matteo Garrone rendező segítségével egy különleges filmet forgatott az online divathétre. A fashion movie főszereplője egy lány, aki egy labirintusszerű kastélyban találkozik a tarot szimbolikus figuráival. Az igencsak furcsa alakok a belső utakat, a bennünk rejlő örömöket és félelmeket, na meg a sorsfordító döntéseket jelképezik. Az alkotás nagyszerű és időszerű tanítása, hogy az ismeretlen nem mindig ijesztő, csak más, mint az eddig megszokott. A rejtélyes karakterek sorában felbukkan többek között a főpapnő, a mértéktelenség, az igazságosság, a szerencse és a halál újraértelmezett figurája. A reneszánsz stílusjegyekben pompázó sziluettek rendkívül látványosak. Megjelennek a szorosra húzott fűzők, a magas derekú nadrágok, de láthatunk impozáns brokát köntöst és szuperkönnyű pliszé ruhákat is.

A gyönyörű textíliákba nemcsak a lelkivilágunk fénylő és sötét momentumait szőtte bele Maria Grazia Chiuri, hanem a középkori aranyozott olasz ikonográfiákat és a Dior-ház egykori mesés motívumait is. A nőiességet a lágy szabásvonalakkal hangsúlyozza, a felsorakozó sziluettjeiben megfigyelhető egyfajta francia arisztokratikusság. A modelleket évszázados misztikum lengi körbe, benne rengeteg hagyománnyal és szokással. A kollekciót bemutató kisfilm csúcspontja, amikor főhősnőnk egy tradicionális fürdőbe érkezik, a férfi és női identitások szimbolikus összeolvadásaként egy meztelen csókban megpecsételi a sorsát.

A Christian Dior Spring 2021 Couture kollekciója az online divathéten nagy sikert aratott

Fotók: Elina Kechicheva / Christian Dior / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor lájkolj a Facebookon ITT és kövess az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr716459606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása