GaborSzakacs

A 2023-as Met-gála lélegzetelállító ruhakölteményei

2023. május 02. - gaborszakacs

Minden év májusának első hétfője a divatról szól a New York-i Metropolitan Múzeumban. Ilyenkor a világhírű színészek, zenészek, modellek, divattervezők, politikusok, üzletemberek és közéleti személyiségek összegyűlnek az intézmény Museum of Costume Art részlegének - hivatalosan The Anna Wintour Costume Center -  nagyszabású gáláján. A 2023-as esemény idén május 1-jén került megrendezésre, ezúttal a „Karl Lagerfeld: A Line of Beauty” tematikájára és a hozzá kapcsolódó nagyszerű kiállításra épült. A hírességek különleges, egyedi, izgalmas és sokszor meghökkentő ruhakölteményekben jelentek meg a Karl Lagerfeld divattervező munkássága előtt tisztelgő est - ezúttal nem vörös, hanem - fehér szőnyegén. Pillants be Te is a divat első számú ünnepére, a divatvilág Super Bowl-jára!

jeremy_pope_s_balmain_look_its_oversized_train_featuring_an_image_of_karl_s_famous_profile.jpg

vo090118_designer_karl01.jpg

Ezt a képet a világhírű fotós, Annie Leibovitz készítette a Vogue számára Karl Lagerfeldről, az ő kedvenc macskájáról és a zsúfolt íróasztaláról. Az elkapott pillanat sokat elárul a divattervező munkabírásáról és zsenialitásáról.

karl.jpg

Karl Lagerfeld 1933-2019

Már hagyomány a GaborSzakacs Blogon, hogy a Met-gála összefoglalóját mindig ugyanazzal a felvezetéssel kezdem, ez idén sem lesz másképpen. Sajnos még mindig nagyon sok ember egyszerű, komolytalan és felesleges dolognak tartja a divatot, pedig igen jelentős helyet foglal el a világ vezető iparágazatai között, a benne lévő óriási pénzmozgás miatt a gazdaság egyik meghatározó szereplője. A könnyű, női téma - óh, hogy ez mennyire elavult és sztereotip gondolkodás - valójában dollármilliókat forgató gépezet, amely mögött kemény munka, rengeteg művészi érték és persze lehetőség rejtőzik.

A divat a szavak nélküli kommunikáció elsődleges eszköze, így minden emberhez eljuthat. A megjelenésünkkel, a hétköznapi és alkalmi öltözködési szokásainkkal kifejezzük az érzelmeinket, az ízlésünket, emellett megmutatjuk a világról alkotott nézeteinket és még a társadalomban elfoglalt helyünkről is árulkodik. Néha túloz, néha mellébeszél, sokszor álcázza a valóságot. A többi művészeti ágazattal szoros kapcsolatban áll, a hosszú munkaórával elkészült, kézzel gyártott, egyedi darabokat műtárgyaknak is tekinthetjük. Sajnos a divat még mindig egy sokadrangú dolognak kikiáltott művészeti ág, a New York-i Metropolitan Múzeumban is csak az alagsorban kapott helyet ez a szekció. Hogy a divat egy elfogadott, teljes értékű, igazán értékes szegmens lehessen, az amerikai Vogue főszerkesztője, Anna Wintour minden év május első hétfőjén jótékonysági gálát szervez a divatvilág ikonikus alakjai - tervezők, modellek, szerkesztők, írók, fotósok -, számos ismert és kedvelt közéleti személyiség, politikus és híresség számára, hogy adományokat gyűjtsön a múzeum javára. Ez a rangos esemény egy vörös szőnyeges bevonulással kiemelt tematikus estély, amelyen egy - nemzetközi szinten meghatározó fashion designer munkássága vagy egy bizonyos témakör köré felépített - kiállítás ünnepélyes megnyitója történik. 

A divat ünnepének nevezett 2023-as Met-gála is a New York-i Metropolitan Museum of Art számára szervezett adománygyűjtési est volt. A rendezvényre olyan sztárokat, fiatal művészeket és feltörekvő tehetségeket hívtak meg, akik sokat tehetnek a kortárs divatiparért. A The Anna Wintour Costume Center 2023. május 5-én nyíló kiállítása a hamburgi születésű, Párizsban alkotó divattervező, Karl Lagerfeld életét és gazdag pályafutását dolgozza fel, ez a tárlat a „Karl Lagerfeld: A Line of Beauty” címet viseli.

A Costume Institute a 2023-as kiállítást a divat leghiperaktívabb és legtermékenyebb ötletgazdája, Karl Lagerfeld örökségének szentelte. Lagerfeld köztudottan nagy munkabírású, roppant nyitott, olvasott művész volt, aki több évtizedes divattervezői munkássága mellett a Balmain, a Patou, a Chloé, a Fendi, a Chanel és a saját neve alatt futó márkák kreatív igazgatójaként dolgozott. Kiváló jelmeztervezőként, divatfotósként és egyetemi előadóként tartották számon, vagyis egy modern kori polihisztor. Legendáját az ikonikus megjelenése, a keményített gallérja, a lófarokba fogott haja, a napszemüvege, a bőrkesztyűje, az ékszerei és a fekete egyenruhái csak erősítették. 

A „Karl Lagerfeld: A Line of Beauty” című tárlat Andrew Bolton, a Costume Institute felelős kurátora, Wendy Yu és Lagerfeld régi munkatársa, Amanda Harlech, a kiállítás kreatív tanácsadója közel 150 szettben meséli el a tervező karrierjét.

Karl Lagerfeld egyébként rendszeres résztvevője volt a The Metropolitan Museum of Art Costume Institute eseményeinek, az 1991-es, a 2005-ös és a 2011-es kiállítás megszervezésében is részt vett. Nagylelkűen, odaadással dolgozott ezeken az anyagokon, de maga a tárlat mindig érdektelen volt számára. Sokszor hangoztatta: „A divat nem művészet – a divat az utcához tartozik, a női testhez, a férfi testhez.”

Most az egész divatvilág Karl Lagerfeld előtt szeretne tisztelegni, így az idei Met-gála öltözködési kódja csupán ennyi: „Karl tiszteletére”.

met_gala.jpg

A hagyományos nagyszabású eseményektől eltérően nem vörös, hanem fehér szőnyeg borította a Met-gála ikonikus lépcsősorát és a múzeum belső terét. A meghívottak pedig csupa Lagerfeldre jellemző jegyekkel ellátott ruhakölteményekben érkeztek: mindenütt gyöngysorok, tweedek, fekete-fehér szettek, rengeteg összeállításon megjelent a Chanel-kamélia, az összefonódó CC-logó, az éles és határozott szabásvonalak, a francia elegancia és persze a művészi nagyvonalúság.

Az amerikai Vogue főszerkesztője, a Condé Nast kiadóvállalat művészeti igazgatója a jól bevált hagyományokhoz ragaszkodva, ezúttal is egy pompás Chanel haute couture darabban jött el a Met-gálára, ez a kreáció egyébként a patinás francia divatház 2023-as tavaszi kollekciójának egyik meghatározó szettje. Nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy Anna Wintour megjelenésében soha nem lehet csalódni!

anna_wintour_chanel_spring_2023_couture2.jpg

 nicole_kidman_chanel_dress_from_her_2004_chanel_no_5_commercial.jpg

Az Oscar-díjas színésznő, Nicole Kidman azt a Chanel couture ruhát viselte a 2023-as Met-gálán, amelyet 2004-ben a Chanel N°5 reklámjában is láthattunk rajta. Igazán megindító percek voltak ezek a Metropolitan Múzeum bejáratánál.

Megható pillanatokból nem volt hiány a sztársereg érkezése során. A Netflixen futó POSE című sorozatból ismert Jeremy Pope színész a grandiózus palástjával Lagerfeld ikonikus portréját rajzolta fel a végtelenbe nyúló lépcsősorra. Ez az alkotás - szerepel az összefoglaló borítóképén - a Balmain-ház és a tervező, Olivier Rousteing munkáját dicséri:

jeremy_pope.jpg

glenn_close_in_erdem.jpg

Királynői megjelenésével az esemény egyik WOW-élményét okozta Glenn Close. A Oscar-díjra jelölt, Golden Globe- és Emmy-díjas amerikai színésznő szürke Erdem oszlopruhájához egy fodros, színben harmonizáló uszállyá szélesedő palástot társított. A Lagerfeld-hatást erősítve keményített gallért és mandzsettákat, illetve egy tekintélyt parancsoló nyakéket kapott a művésznő. Szerintem senki sem hiszi el neki, hogy már 76 éves, ezúttal is csodásan festett.

És ha már a drámai hatásnál vagyunk, akkor nem mehetünk el szó nélkül Rita Ora lenyűgöző sziluettje mellett sem. Az énekesnő ruházata nem sokat takart, ám a kacsú alakját körülölelő fekete textília és annak finom csipkedíszítései igazán emlékezetes élményt nyújtottak. A kreáció egyébként Prabal Gurung divattervező Lagerfeld-inspirációja.

ritaora_stuns_on_the_2023_metgala_red_carpet_in_prabalgurung.jpg

Kérlek benneteket, hogy bocsássátok meg nekem, amiért egyszerűen nem tudok Jennifer Lopez red carpet megjelenéseiről elfogultság nélkül nyilatkozni. Merészen dekoltált Ralph Lauren estélyi ruhája, fecskefarokként elterülő uszálya és a képzőművészeti alkotásnak beillő kalapja egyszerűen tökéletes összehatást nyújtott. Kitűnő példa arra, hogy egy nő 50 felett igenis lehet bombaformában (basszus, felénk nem így néznek ki az 53 évesek, vajon hogyan csinálja?). Egyszerűen imádom!jennifer_lopez_in_ralph_lauren2_1.jpg

ashley_graham_stuns_in_custom_nina_ricci_by_harris_reed.jpg

A világ első számú plus size modellje, Ashley Graham egy pink-fekete szoborszerű Nina Ricci by Harris Reed sziluettben jelent meg. Az éles kontrasztok, a határozott szabásvonalak, a mértani pontosság és a kifinomult elegancia mind-mind Karl Lagerfeld alkotói pályáját idézte meg. Igazi telitalálat ez a homokóra forma, Graham remekül nézett ki benne.

grace_elizabeth_pays_homage_to_karl_lagerfeld_in_christopher_john_rogers.jpg

Grace Elizabeth Pays viselte ezt az élénk pink, csíkos Christopher John Rogers ruhát, amelyet a designer Karl Lagerfeld tiszteletére készített. Klasszikus és nőies, játékos és mégis átgondolt. Ránézel és jó kedved lesz. Kell ennél több?

Lagerfeld ikonikus fekete-fehér megjelenése alapján alakította ki a Valentino tervezője, PierPaolo Piccioli Florence Pugh színésznő sziluettjét. A designer maga kísérte el a fehér szőnyegen a hatalmas tollas fejdíszt és merészen dekoltált, drámai hatású ruhát viselő művészt az idei Met-gálára. A lépcsősor mellett szorgalmasan dolgozó fotósok és az utcán összesereglett rajongók is valódi HŰHA-élményben részesültek a páros láttán, ezt hangos üdvrivalgással is tudtukra, tudtunkra adták.

pier_paolo_piccioli_and_florence_pugh_in_valentino.jpg

penelope_cruz_chanel_spring_1988_haute_couture.jpg

Penélope Cruz a legmélyebb tisztelettel adózott Karl Lagerfeld emléke előtt, ugyanis az Oscar-díjas színésznő a Chanel 1988-as tavaszi haute couture kollekciójából választott egy vintage darabot. A ruha kidolgozása, díszítése, a vállakra és a karokra leomló, fátyolszerű csuklyája klasszikus és elegáns, ünnepi megjelenést kölcsönöz a viselőjének. Minden kétséget kizáróan ez egy gyönyörű darab.

Az esemény társelnökeként kapott meghívott Dua Lipa. A háromszoros Grammy-díjas koszovói-albán származású angol énekesnő egy hercegnő fazonú, ívelt dekoltázsú, ujjatlan Chanel couture ruhában jelent meg, ez a francia divatház 1992-es őszi kollekciójának egyik legszebb darabja volt. A nemzetközi sajtó külön kiemelte Dua Lipa nyakláncát és a benne lévő hatalmas drágaköveket, a nyakék a gála talán legdrágább ékszere volt. 

dua_lipa_chanel_fall_1992_couture.jpg

A fenti művészekhez hasonlóan, Gisele Bündchen is egy vintage Chanel couture kreációban érkezett a gálára. A brazil szupermodell ruhája a 2007-es tavaszi kollekció egyik meghatározó alkotása volt. Az ujjatlan oszlopruha és a gazdag tolldíszítéssel ellátott köpeny lenyűgöző és nagyon jól áll Gisele Bündchennek.

gisele_bundchen_in_chanel_spring_2007_couture.jpg

olivia_wilde_walks_the_met_gala_carpet_in_a_reinterpretation_of_karl_lagerfeld_s_iconic_spring_1983_robe_violon_dress_for_chloe.jpg

A csodaszép Olivia Wilde egy hegedű formájú vintage ruhában jelent meg a Met-gálán. Ezt a darabot Karl Lagerfeld kreatív igazgatóként az 1983-as tavaszi kollekciójában vitte kifutóra a Chloé bemutatóján. Igazán jó választásnak bizonyult, hiszen kiemeli a színésznő kifogástalan alakját. Nagyon elegáns.

carla_bruni_spring_rtw_2001.jpg

Carla Bruni a klasszikus értelemben vett szupermodellek időszakában lett világszerte ismert. Karrierjét többek között annak köszönheti, hogy Lagerfeld is lehetőséget adott neki. Tisztelete jeleként a designer 2001-es tavaszi ready-to-wear kollekciójának légiesen könnyed, szupernőies szabásvonalú, fekete-fehér ruhában jelent meg a kiállítás megnyitóján. Meg kell hagyni, a modellnek ma is kifogástalan alakja van, kifejezetten jól áll rajta ez a kreáció. Bravó!

naomi_campbell_spring_2010_couture_collection_for_chanel.jpg

A kortalan és időtlen elegancia nagykövete Naomi Campbell. A fekete-fehér biztonsági zónán átlépve egy látványos pink-ezüst ruhára esett a szupermodell választása. A 2010-es tavaszi Chanel couture kollekció egyik jellegzetes darabja ez az alkotás, Naomi pedig istenien néz ki benne.

sydney_sweeney_in_miu_miu.jpg

Vannak ruhák, amelyekre ránézel és tudod: "igen, ez az!" Sydney Sweeney egy púderszínű, sellő fazonú Miu Miu dresszben lépett a fotósok elé az idei Met-gálán. A díszítése, a rajta lévő fekete szalag jókor van jó időben. Gyönyörködjünk az összképben!

Margot Robbie színésznő egészen meghatotta a Vogue riporterét, amikor elárulta neki, hogy az általa viselt aszimmetrikus vállú, szív alakú dekoltázzsal és míderrel ellátott istennőruhát 1993-ban Cindy Crawford hordta a Chanel kifutóján az őszi couture kollekció bemutatóján. Ez a harminc éves ruhaköltemény ma is friss, modern és szexi. Margot Robbie alkatához tökéletesen illik, nagyon tetszik!

margot_robbie_cindy_crawford_wore_in_the_chanel_fall_1993_couture_show.jpg

A formavilág és a koncepció hasonló, de a korszak már más a következő három híresség esetén. Gigi Hadid modell egy sokat sejtető, míderes, szuperkönnyű Givenchy ruhában érkezett, ez a darab Matthew M. Williams kreativitását dicséri. Kendall Jenner egy flitteres body-t készíttetett Marc Jacobs műhelyében, ennek ujjai uszályként a földet söprik. Fűzős platform csizmája igazán maivá és dögössé teszi az összképet. Jessica Chastain színésznő szőke hajjal, ujjatlan, szív alakú dekoltázzsal ellátott, habkönnyű fekete Gucci estélyiben érkezett. Szexi és izgalmas ez a sziluett, igazán Lagerfeld-utóízű, nekem kifejezetten tetszik.

A fekete-fehér vonalon idézte meg a világhírű divattervező szellemiségét sok-sok híresség. Kerry Washington egy kétrészes, sellő fazonú Michael Kors csipkeruhában és egy férfias zakóban tette tiszteletét. A szettje egyszerre volt kemény és távolságtartó, na meg szexi és buja. Anitta egy rafinált vonalvezetésű, a test vonalát kiemelő Marc Jacobs ruhát választott, amelyhez hosszú fehér kesztyűt húzott. Igazán különleges és izgalmas választás ez az amúgy kifejezetten lazán öltözködő énekesnőtől. Billie Eilish viszont a különcségével hívta fel magára a figyelmet. A népszerű énekesnő egy fűzővel és csipkével díszített, punk-gót Simone Rocha sziluettben érkezett. Az összkép elég darkra sikerült, a Wednesday című Netflix sorozat következő évadában akár szerepet is kaphatna ezzel a megjelenésével.

Gömbölyödő pocakkal, egy nyomott mintás, Chanel-hangulatú Loewe by Jonathan Anderson kreációban kapták lencsevégre Karlie Kloss modellt. Jenna Ortega, a fent említett sorozat címszereplője viszont a művészi Lagerfeld-megközelítés mellett tette le a voksát. Kusza vonalvezetésű szettjében különleges textúrákat társított a ruha tervezője, Thom Brown. Az extravagáns amerikai előadó, Cardi B ezúttal egy fekete-fehér sütibaba hatását keltette a hatalmas kaméliákból összeállított, harangszoknyás Chenpeng Studio sziluettjében. Sajnos a látvány rovására ment a megjelenés, ugyanis nehézséget okozott a meredek lépcsősor leküzdése.

Emily Blunt fekete-fehér csipkével, hatalmas masnival és látványos ékszerekkel ellátott Michael Kors ruhája kifejezetten a koncepcióhoz igazodik, Kors ügyesen megugrotta a dresszkóddal felállított feladatot. Vanessa Hudgens amerikai színésznő szintén Michael Korsban lépdelt a fotósok kamerája előtt, ám az ő sziluettje sokkal légiesebb és könnyebb volt, mint Blunté. Hudgens magabiztosnak és szexinek tűnt ebben a kreációban. A friss Oscar-díjas Michelle Yeoh színésznő az erős kontrasztokkal játszott, imádnivaló a Karl Lagerfeld ruhájának hatalmas ujjrésze. Wow!

lily_collins_in_vera_wang_1.jpg

Az Emily Párizsban című sorozat színésznője, Lily Collins egy újragondolt, mégis roppant érdekes, fűzős Vera Wang ruhában jelent meg. A formavilág Jean Paul Gaultier Madonnának tervezett csúcsos melltartóját juttatja eszembe, viszont a merészség és visszafogottság játéka új szintre emeli a hanyag fűző jelenlétét. A ruha csodás, mert Vera Wang istenien bánik a drámai vonalakkal és a volument adó tüllrétegekkel. Nekem ez bejön.

kristen_stewart_wearing_a_look_from_chanel_s_resort_2017_collection.jpg

Kristen Stewart megjelenése egyszerre nagyon férfias és roppant nőies. Szettjét a Chanel 2017-es resort kollekciójából választotta. A kortalan színésznő bozontos haja és naturális sminkje kifejezetten lazává, fiatalossá teszi az összképet. A coolsága miatt tetszik. 

cara_delevingne_in_karl_lagerfeld2.jpg

Cara loves Karl! Ezzel a mottóval vágott neki az estének Cara Delevingne, aki Karl Lagerfeld egyik kedvenc modellje volt. A designer szerette fotózni, kapcsolatuk mély és baráti volt, Cara még egy közös kollekciót is piacra dobott Lagerfelddel. A Met-gálára egy szexi, mélyen kivágott ingruhát és egy combcsizma hatású nadrágot(?) választott a Karl Lagerfeld márkától. A divattervezőt idéző hajszín, a szemrevaló ékszerek és a fekete bőrkesztyű mind-mind a tisztelet jeleként sorakoztak fel.

marion_cotillard_in_chanel.jpg

Marion Cotillard a Chanel arcaként Chanelben. Kifejezetten izgalmas, hogy a jó kislány image helyett most egy vadóc Mariont láthatunk. Vagány, szexi és friss!

amber_valletta_in_karl_lagerfeld.jpg

Amber Valletta modell is egyenesen a Karl Lagerfeld divatháztól rendelt egy meglepően sokat mutató, merészen kivágott estélyit. A legyező alak és a fröcskölt hatású fekete-fehér díszítés nem kifejezetten a designer világát mutatja be, ám valamiért mégis szépen illeszkedik a Lagerfeld gazdag képzeletvilágát bemutató ruhák sorába. Érdekes, bevállalós és szexi, van benne valami HŰHA-faktor.

janelle_monae_inthom_browne.jpg

Janelle Monáe és az ő Thom Browne szettje. Formák, anyagok, textúrák, rétegek, mennyi játék és mennyi lehetőség egy helyen. Minden eleme nagyon kreatív és nagyon átgondolt. Kövezzetek meg, én ezt nagyon bírom!

anne_hathaway_in_versace.jpg

Akárhogyan is nézzük, Anne Hathaway nem az a bevállalós fashionista maca, aki a kortárs divatban szupermenőnek számítana. Ám a mostani Versace szettjével elég sokat lépett előre ezen a listán, ugyanis megláthattuk egy új arcát. A Chanel-féle tweed és a Versace-féle kapcsok ügyesen keveredtek, az egész olyan, mintha már láttuk volna valahol. Mert láttuk 1994-ben fekete-arany kombinációban és Elizabeth Hurley viselte. Erre mondják azt, hogy a történelem ismétli önmagát?

ava_max_in_christian_siriano.jpg

Ava Max egy igazi vörös szőnyeges dresszben érkezett a Met-gálára. Ez a szett Lagerfeld a Chanelnél töltött éveit szimbolizálja. A kifinomult francia eleganciát, a nőies vonalakat és az aprólékos kézi díszítéseket egyesít egy esküvői ruhára emlékeztető alkotásban. A dicséret mindezért Christian Siriano divattervezőt illeti. Kitűnően lehozta azt a művészi szemléletmódot, amelyet Karl Lagerfeld az élete utolsó szakaszában is hitt és vallott. BRAVÓ!

A tavalyi botránya után idén már nem mert kockáztatni Kim Kardashian. Mint ismeretes, az amerikai híresség a 2022-es Met-gálán abban az ikonikus aranyszínű ruhában jelent meg, amelyben Marilyn Monroe az amerikai elnöknek énekelte a "Happy Birthday, Mr. President!" című köszöntőt. Az egész divatvilág, a művészet-és divattörténészek felháborodásukat fejezték ki amiatt, hogy Kardashian a meglehetősen másfajta testalkatával tönkretette ezt a divattörténeti mérföldkőnek számító műtárgyat. Idén egy Chanel-ihletésű Schiaparelli by Daniel Roseberry melltartós-fűzős-gyöngyös alkotásban lépett a nagyközönség elé. A hivatalos sajtóanyag szerint 50.000 darab gyöngy és 16.000 darab kristály borította a sztár testét a Met-gálán. A sokat mutató szettet a felhőszerű köpennyel ellensúlyozta Roseberry.

kim_kardashian_pulled_all_the_stops_for_her_met_gala_look_this_year_collaborating_with_schiaparelli_s_daniel_roseberry_to_create_a_glamorous_gown_with_over_50_000_freshwater_pearls_and_16_000_crystals.jpg

Az idei gála vicces, kedves és megható pillanatai közé tartozott, amikor Karl Lagerfeld kedvenc macskája, Choupette alakját idézték meg a meghívottak. Choupette-ről tudni kell, hogy Lagerfeld a vagyonának nagy részét ráhagyta, emiatt a divattervező rokonai és más örökösei felháborodtak, de nem volt mit tenni, ha így végrendelkezett. A hűséges társat, Choupette-et idézte meg Doja Cat. A népszerű előadó arcát maszkmesterek cicásra változtatták, a körömépítők macskakarmokat varázsoltak neki. Az átváltozóművész ruháját az Oscar de la Renta készítette el. A végeredmény ELKÉPESZTŐ!

doja_cat_debuts_at_the_met_gala_in_choupette_drag_oscar_de_la_renta.jpg

És Choupette szó szerint megjelent a Met-gálán. Jared Leto keltette életre egy macskajelmezben, amelyet később levett a színész-énekes és egy formabontóan elegáns, kézzel díszített, különféle fekete textúrákat felvonultató, köpenyes szettben folytatta az ünneplést. Nagyon bírtam ezt a performansz jellegű műsort, kifejezetten tiszteletteljes. Úgy hiszem, ezt Karl Lagerfeld értékelte volna.

Aztán eljött a Met-gála sokkoló pillanata, amikor Lil Nas X egy szál tangában, testét ezüstszínűre festve, több ezer gyönggyel és kristállyal díszítve, szintén Choupette macskavilágát elevenítette meg. Ez a megjelenés valósággal sokkolta a fotósokat és a vendégeket, ám az amerikai rapper imádta a szinte teljesen meztelen megbotránkoztatást. Később már jókedvűen szelfiztek vele a sztárok és az Instagramon sztoriban osztották meg a közös képeket. A célját elérte, mindenki róla beszélt. 

lil_nas_x2.jpg

lil_nas_x3.jpg

Persze, voltak olyan urak, akik nem egy tangában parádéztak a 2023-as Met-gálán. Conan Gray egyszerre idézte meg Coco Chanel gyermekkorának zárdai hangulatát, a Chanel-ház ikonikus fekete-fehér, gyöngyös tweed összeállításait és Karl Lagerfeld jellegzetes megjelenését. Gray szettjét a Balmain készítette el erre az eseményre:conan_gray_in_balmain.jpg

Bad Bunny fehér öltönyét és a grandiózus uszályát Simon Porte Jacquemus készítette, a Vogue szerkesztői ódákat zengtek erről a különleges alkotásról. Maluma egy szürke Boss szettben érkezett, a megjelenését egy hosszú rojtokkal ellátott sállal és méregdrága ékszerekkel tette emlékezetessé. Manu Rios ennél sokkal visszafogottabb és elegánsabb volt. Ruhájának ropogós részletei, izgalmas textúrái egy modern, mai Karl Lagerfeldet juttatnak eszünkbe. Robert Pattinson egy klasszikusabb vonal mellett tette le a voksát. A fekete Dior Men összeállításában azonban voltak apró rafinériák: a jobb lábán rakott szoknya fedte a nadrágját, a cipőjén pedig apró kristálydíszítés hozta vissza a Chanel-jelleget.

A többi hírességhez képest visszafogott eleganciával ünnepelt Eddie és Hannah Redmayne. Az Oscar-díjas színész és felesége az Alexander McQueentől választott ruhát a 2023-as Met-gálára. Kifejezetten tetszik ez a páros!

eddie_and_hannah_redmayne_wears_a_custom-made_alexandermcqueen.jpg

A Balmain kreatív igazgatója, Olivier Rousteing úgy festett a fehér szőnyegen, mintha egy Chanel katalógusból lépett volna elő. Csúcsos vállú tweed zakóját a jellegzetes Chanel-gyöngysorokkal dobta fel, a kezében pedig egy ismert, "Karl Who?" feliratú táskát tartott. Az összhatás egészen különleges:

balmain_s_creative_director_olivier_rousteing_wore_a_handbag_with_the_words_karl_who_sprayed_painted.jpg

A divattervezők a Met-gálára rendszerint a múzsáikkal vagy a divatházuk aktuális reklámarcával érkeztek.

Az Oscar-díjas színésznő, Ariana DeBose Joseph Altuzarra társaságában jelent meg, Devon Aoki modell Jeremy Scott oldalán, a Fendi kreatív igazgatója, Kim Jones pedig Kate és Lila Moss mellett pózolt a fotósok előtt. Marc Jacobs ezúttal Paris Hiltonnal, a Carolina Herrera designere, Wes Gordon Adut Akech modellel jött el a Met-gálára. Ízig-vérig Lagerfeldet idéző szettben mutatkozott Tommy Hilfiger a felesége, Dee oldalán.

Külön szót érdemel a Patou vezető tervezője, Guillaume Henry és múzsája, Allison Williams. A színésznő olyan kreációt viselt, amelyet 1959-ben maga Karl Lagerfeld tervezett a Patou számára. Ezek tudatában kifejezetten lélekemelő és megható volt a párost látni:

guillaume_henry_and_allison_williams_patou_1959_design_by_karl_lagerfeld.jpg

És persze eljöttek a divatvilág nagyágyúi is, akiknek a nevét hallva összerázkódunk. Ki-ki a saját művészetének, ízlésének, gondolatvilágának megfelelően emlékezett meg Karl Lagerfeldről. Jelen volt Diane von Fürstenberg, Donatella Versace, Stella McCartney, Tom Ford, Tory Burch, Vera Wang és Zac Posen is. Imádom, ahogyan más és más nyelven beszélik a divatot, ám a saját megjelenésükön átüt az egyéniségük és kirajzolódik a kifinomultságuk:

Korunk egyik legnagyobb sztárja, az éppen második gyermekét váró Rihanna is megérkezett a 2023-as Met-gálára. Az énekesnő köpenyszerű Valentino ruháját hatalmas fehér kaméliák díszítették. A kötelező megbotránkoztatás után lekerült a virágtakaró a fejéről és büszkén mutatta meg a növekvő pocakját a nagyvilágnak:

rihanna_valentino_couture_dress_made_of_silk_faille_cape_embellished_with_over_30_fabric_camellias_that_featured_500_petals_each.jpg

rihanna_1.jpg

Fotók: Alexander McQueen / AP / Getty Images / People / POPSUGAR / Vogue

Kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr7818115028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása