GaborSzakacs

5 nagyszerű kollekció a New York-i divathétről

2021. október 28. - gaborszakacs

A 2022-es tavaszi ready-to-wear kollekciókat felvonultató New York Fashion Week az egyenjogúságról, az esélyegyenlőségről, a kirobbanó nőiességről és a valódi girl power érzésről szólt. Az alábbi összeállításban elhoztam nektek az 5 legizgalmasabb divatbemutató ruháit, amelyek inspirációt adhatnak a következő szezon nagy gardróbfrissítéséhez.

nyfw_2022_rtw_2_1.jpg

1. A dadus, Barbie és a bölcsődei takaró

Évek óta őrült színeket és mintákat láthatunk a Moschino kifutóján. A 2022-es tavaszi szezonban sem változtatott a tematikán a márka kreatív igazgatója, Jeremy Scott. Bár a New York-i Bryant Parkban megrendezett fashion show-t elmosta az eső, ám a kifutón felvonuló szettek mindenért kárpótoltak bennünket. 

A meghökkentő összeállítások a The Nanny, azaz A dadus című tévésorozat bolondos főszereplőjét juttatják eszünkbe, aki rendszerint szuperszűk szoknyákban, élénk színű felsőkben és persze elképesztő hajkölteményekkel kápráztatta el a nézőket. És ha már dadus, akkor nem mehetünk el szó nélkül a steppelt szaténokra és puha tweedekre applikált állatkák, színes elefántok és zsiráfok mellett sem. Az ölelnivaló figurák a bölcsődék és óvodák felhőtlen korát idézik meg. Az elsöprően vidám, szórakoztató Barbie-sziluettek mellett a fenntartható tervezés jövőjét, a különféle modellekkel pedig a világ sokszínűségét hirdeti Jeremy Scott. Le a kalappal előtte!

2. Volumenek Carolina Herrera kifutóján

Fennállásának 40. évfordulóját ünnepli a Carolina Herrera divatház. A kerek évforduló kapcsán a márkára jellemző drámai ruhakölteményeket vitt kifutóra Wes Gordon tervező. A 2022-es tavaszi kollekció hozta a vállpánt nélküli hercegnős sziluetteket, a puffos ujjakat és a pompás taft szoknyákat. A Herrera-védjegyes darabok mellett feltűnt több szuperszexi koktélruha, na meg a szmoking újraértelmezése, ami ezúttal nem az Yves Saint Laurent-féle határozott vonalakat, sokkal inkább a magas derekú nadrággal kombinált romantikus hullámokat hivatott bemutatni. Láthatunk ultramini dresszeket és rövidnadrágos összeállításokat is, amelyeket korábban maga Carolina Herrera nem vitt kifutóra. Ez a modern, fiatalos vonal mégis illik az eleganciájáról elhíresült márkához. Gordon imádnivaló színeket használ, az élénk vöröstől a bájos rózsaszínen át a fekete-fehér klasszikus kombinációig változatos a felhozatal. A Vogue szerint Gordon és munkatársai hajlamosak túldíszíteni a szetteket, az oversize fülbevalókat és méretes övcsatokat én nem érzem túlzásnak. Ilyen volumenek mellé igenis kell még valami extra, ami végképp bevési az emlékezetünkbe ezeket a nagyszerű Carolina Herrera kreációkat.

3. Christian Siriano csodálatos nőideáljai

Christian Siriano igazi szupersztárnak számít a kortárs divatban. A Project Runway című amerikai televíziós tehetségkutató műsor győzteseként ismerte meg a világ, ma már a sokak által dédelgetett amerikai álmot éli meg. "Kisfiúként szerettem volna ruhákat készíteni és divattervező lenni” - mondta egy interjúban és hozzátette, hogy nagyon szerencsésnek érzi magát, amiért "ruhákat tervezhet sokféle nő számára".

A 2022-es tavaszi ready-to-wear kollekciójához a régi családi fotóalbum adott ihletet. Siriano olasz nagymamája előtt tiszteleg, aki egyben a gyűjteménye múzsája. Az itáliai gyökereiből jönnek az erőteljes színek, a gazdag anyaghasználat, a túláradó megjelenítés. Akárcsak a családi fotóalbumban felbukkanó többféle életkorú, alkatú és stílusú nőképek, olyan izgalmas a kifutóra küldött modellek sokszínűsége is. Magas és vékony, telt és formás hölgyek sorakoztak fel. Hogy milyen a Siriano-nő? Mindenféle!

A New York-i Gotham Hallban bemutatott tavaszi gyűjtemény a gazdagság és a minimalizmus közötti ellentétre épült. Egyszerre vonz és taszít, túlárad és elvesz. Képtelenség eldönteni, hogy Siriano egy ízig-vérig klasszikus gardróbot vagy egy kozmopolita nő szupermodern ruhatárát szeretné felvonultatni. Kedveli az aszimmetrikus vonalakat, a kétrészes szetteket, a tollakkal díszített sálakat, a gigantikus fodrokat, a csábító csipkét és a királynői köpenyeket. Talán első pillantásra nem túl egységes, talán túl sok is, amit el akar mondani a designer. De a világban sokféle nő él, akik kortól, hajszíntől, bőrszíntől és testalkattól függetlenül szeretnek öltözködni amellett a közös tulajdonságuk, hogy mindannyian CSODÁLATOSAK.

4. Vibráló színek és letisztult vonalak a Proenza Schouler bemutatóján

Lazaro Hernandez és Jack McCollough kreatív tervezők a 2022-es tavaszi Proenza Schouler kollekció megalkotásához Hawaii egy meseszép szegletéről, Kauai szigetéről merítettek ötletet. A letisztult vonalak elképesztő színekben keltek életre, a hely jellegéből adódó búvár- és szörfmotívumok, na meg a természet festői szépsége is visszaköszönt az egyes sziluettekben. Az öltöny újragondolása, a gazdag nyomatokkal díszített ruhák, a kötött szoknyák és a többcentis rojtokkal ellátott kerékpáros rövidnadrágok átültetése az utcai viseletek világába egészen meglepő és friss vonalat hozhat a következő szezon street style megjelenésében. Hernandez és McCollough gyűjteményének lényege nem az, hogy bonyolultnak tűnjön. Sportos, kényelmes és mindenekelőtt kortalan összeállításaik a mozgás örömét szolgálják.

5. Színek, minták, szerelmek

Naeem Khan egy trópusi ihletésű gyűjteményt vitt kifutóra a New York Fashion Week idején. Ám egy pillanatra se gondoljunk holmi kommersz pálmafás-ananászos-papagájos őrületre, sokkal inkább egy szofisztikált modern karneválra. Amilyen sokszínű New York városa, olyan izgalmas textilvarázslat a 2022-es tavaszi kollekció. Khan egy óriási gyűjtőtégelyben összekeverte a legfőbb hozzávalókat: a jazzt, némi csillogást, Cher 1970-es évekbeli gardróbját, a Dolce & Gabbana motívumait, az olasz szenvedélyt, Kuba élénk forgatagát és Párizs kifinomult luxusát.

Mielőtt túlságosan sok hasonlóságot vélnénk felfedezni a kortárs divat jellegzetes alkotásaival, le kell szögeznünk, hogy Naeem Khan kínálata roppant temperamentumos és szexi. Mintás báli ruhái, leomló kaftánjai szuperdögös csipkeruhái a vörös szőnyeges gálák best dress kategóriájának abszolút győztesei lehetnek a következő szezonban. Khan ragaszkodott hozzá, hogy minden testhezálló ruhája természetes alapanyagokból, bőrbarát összetevőkből készüljön el. A természetes szálak nem csupán a fenntartható és környezettudatos divatipar jövőjét vetítik előre, hanem egy új szemléletet is adnak a jövő generáció számára. Az indiai születésű designer meghódította az amerikai divat fellegvárait, New Yorkot és Miamit, ám ambíciói túlmutatnak minden képzeleten: „Amit Christian Dior és mások a couture-rel tettek Párizsban, azt Amerikában is meg akarom tenni” - jelentette ki Naeem Khan. Hajrá!

Fotók: Filippo Fior / Gorunway.com / Jonas Gustavsson / Proenza Schouler / Vogue

Még több divatért, stílusért kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr4316686222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása