GaborSzakacs

Mennydörgő vízesés és fényjáték a Saint Laurent bemutatóján

2021. október 13. - gaborszakacs

Egy látványos divatbemutatóval tért vissza a fashion show-k világába a Saint Laurent. A világhírű francia márka az elmúlt másfél évben a digitális lehetőségeket kihasználva, izgalmas videókban tárta a nyilvánosság elé a legújabb ruhadarabjait, ám most a 2022-es tavaszi ready-to-wear kollekció egy látványos performansz keretén belül debütált. A divatházra jellemző hatalmas vállrészek, skarlátvörös ajkak és vékony tűsarkak sorakoztak a párizsi Trocadéron felállított szabadtéri kifutón. Na meg káprázatos fényjáték és víz és víz és víz...

ysl_1.jpg

20210928_192305.jpg

Egy hűvös szeptemberi estén a párizsi Trocadéro impozáns tere - nem kis forgalmi káoszt okozva - megtelt, hogy a sok-sok divatrajongó részese lehessen a Saint Laurent-ház visszatérésének. A koronavírus-járvány idején a világhírű francia divatház nem rendezett kifutós bemutatókat, a legújabb kollekcióit egy-egy látványos kisfilmben tárta a nagyérdemű közönség elé. Az Eiffel-toronnyal szemközti tér szökőkútját lefedték, a helyére egy óriási fényfalat és hosszú fekete kifutót építettek fel, amelynek két oldalán párnákkal ellátott kockákon foglalhattak helyet a meghívott vendégek. A "Saint Laurent" feliratú vásznakkal bevont kordonok mögött hatalmas tömeg gyűlt össze, hogy élőben is láthassák az YSL márka arcait, a világhírű vendégsereget. Welcome to Paris Fashion Week!

Este 7 óra környékén sorra érkeztek a lesötétített luxusautók, a divatvilág ismert alakjai (kék kabátban Suzy Menkes, az ikonikus szemüvegében Anna Wintour) bukkantak fel a grandiózus lépcsősor alján. Yves Saint Laurent múzsája és egyben az egyik legjobb barátja, a francia filmlegenda, Catherine Deneuve akkor érkezett meg, amikor már az összes vendég a helyén ült. A 77 éves művésznő elképesztő formában, hatalmas mosollyal fogadta a rajongók hangos szeretetnyilvánítását. A VIP listán szerepelt a Blackpink nevű K-pop banda énekesnője, Rosé, aki 48,4 milliós követőtáborával igazán befolyásos személyiségnek számít a kortárs zeneiparban. Az eseményre hivatalos volt többek között Georgia May Jagger modell, Fionn O'Shea színész és Abel Ferrara filmrendező is.

Pontban este 8 órakor az Eiffel-torony meleg fényei villódzó játékba kezdtek, ezzel szinkronban a tér közepén felállított fényfal lámpái is bekapcsolódtak. Ugye, mondanom sem kell, hogy az exkluzív vendégsereg álla már itt leesett ettől a látványtól, a kordonon kívül összesereglett óriási tömeg pedig üdvrivalgásban tört ki? 

c_10.jpg

A vizes kifutón óvatos léptekkel haladtak a lehetetlenül magas sarkakon tipegő modellek. A képi világ önmagáért beszélt, az Eiffel-toronynál szebb hátteret álmodni sem lehetne egy divatbemutatóhoz.

a_10.jpg

Saint Laurent show fináléjában a fényoszlop pillanatok alatt vízeséssé alakult át. A mennydörgésszerű hanghatással lezúduló víztömeg a villódzó fények mellett maradandó élményt nyújtott. Persze, a meghívottak nem élvezhették felhőtlenül az eseményt, a kellemes őszi szellő a vízpára nagy részét a kifutó melletti ülőhelyek felé sodorta, így ők nem úszták meg szárazon a szezon legmenőbb bemutatóját.

e_6.jpg

Nem csupán a show, hanem maga a 2022-es tavaszi kollekció is roppant különlegesre sikerült. Anthony Vaccarello divattervező a Saint Laurent történetének klasszikusait idézte meg a márkára jellemző vonalakkal, színekkel és formákkal. Igazi időutazásnak lehettem részese, a gyűjteményt mégsem éreztem ódivatúnak vagy egy egykor sikeres sorozat gyenge másolatának. Friss, üde, szexi, kirobbanóan élénk és pofátlanul merész volt minden millimétere. 

A kopogó léptekkel megjelenő modellek vékonyak, meglepően magasak, a felsorakozó sziluettek pedig még jobban nyújtják az alakot. A végtelen hosszúnak tűnő lábak felett szuperszűk miniruhák, széles vállrészek, tenyérnyi lencsékkel ellátott napszemüvegek érkeznek. Yves Saint Laurent ikonikus Y-formái kitűnően érvényesülnek, az elvékonyodó sarkak szinte lebegő hatást kölcsönöznek. Imádnivalóak az éjfekete és élénk vörös textileken megjelenő aranyló gombok, a színes, csepp alakú fülbevalók, a keskeny derekat rajzoló övek. 

A háromnegyedes ujjú felsők, a magas derekú vagy éppen a spandexből vágott szűk nadrágok, az izgalmas bőrkabátok, na meg a Pop Art fényes bőrkesztyűi egy olyan korszak forradalmi öltözködését, csábító erejét és érzékiségét hozzák vissza, amely újragondolta a testiség, a szexualitás és a nemek fogalmát.

Ahogy annak idején a ház névadója, a XX. század egyik legnagyobb divattervezője, Yves Saint Laurent az haute couture, majd a prêt-à-porter ruháin keresztül maga is kiemelte annak fontosságát, hogy a nőknek teljes önrendelkezési joguk legyen a saját testük felett. Ezért jelennek meg - akkor és most is - a kifutón a szégyenkezés nélkül kivillanó mellbimbók és a női test vonalait láttatni engedő anyagok. Anthony Vaccarello számára ez a nézőpont 2021-ben sem egyszerű. De hiszem és tudom, hogy megéri. Mert ez a szexuális vonzerő, ez a sugárzó magabiztosság áttöri a korlátokat, a merészség roppant erős és meghatározó irányt mutat a provokáción keresztül. Mert minden korban kiemelkedő jelentőséggel bír a nők helyzete a társadalomban és a Saint Laurent arról is ismert, hogy asszonyai "nem süllyednek a politikai korrektségbe vagy a térdrázó konzervativizmusba".

Ezt az üzenetet vittük haza a Trocadéroról, miután lekapcsolták a lámpákat és lehullott az utolsó vízcsepp is a Saint Laurent show díszletéről.

A 2022-es tavaszi ready-to-wear kollekció látványos darabjaiért kattints az alábbi lapozós galériára:

A teljes Saint Laurent bemutatót az alábbi videóra kattintva tudjátok megnézni:

Fotók: Alessandro Lucioni / GaborSzakacs Blog / Gorunway.com / Paris Match / Reuters / Saint Laurent Official / Time / Vogue

Videó: SAINT LAURENT - WOMEN'S SUMMER 2022 SHOW / Saint Laurent Official YouTube Channel

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr9016718336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása