GaborSzakacs

A kortárs utcai viseletek szinonimája: Victoria/Tomas

2022. október 18. - gaborszakacs

Fennállásának 10. évfordulója alkalmából nagyszabású divatbemutatót rendezett a francia Victoria/Tomas márka. Victoria Feldman és Tomas Berzins 2023-as tavaszi ready-to-wear kollekciójában ízig-vérig kortárs szetteket vonultatott fel. A rave-kultúrából táplálkozó utcai viseletek egyszerre voltak könnyedek és lazák, roppant modernek és pimaszul szexik. Az alábbi bejegyzésben egy helyszíni beszámolót olvashattok a párizsi divathét első sorából, személyes benyomások és különleges pillanatok kizárólag itt a GaborSzakacs Blogon.

unnamed.png

A Victoria/Tomas egy francia konfekciómárka, amelyet Victoria Feldman és Tomas Berzins alapított 2012-ben, négy évvel a párizsi divatiskolában való első találkozásuk után. Tomas New Yorkban szerzett kellő szakmai tudást és tapasztalatot az Alexander Wang divatháznál, majd visszatért Franciaországba, hogy elindítsa a saját brandjét, ami végül a Victoria/Tomas nevet kapta. A nagyvárosi utcai viseletek teljes értékű termékcsaládját dobta piacra, ezzel teljes ruhatárat kínált a modern, az újdonságokra nyitott nők számára.

A tervezők érzékenységét bizonyítja, hogy Tomas imádja Tim Burton világát, lenyűgözi a hip-hop kultúra hangulata. Victoria egy finomabb, művészetkedvelő diáklányként kezdte a pályát, ám hamar beleszeretett a kísérletező divatba. Közös munkáikkal újfajta gardróbok építését kezdeményezték, mivel szoborszerű formákkal és élénk színpalettával dolgoznak. A duó először 2013-ban a Hyeres-i Divat- és Fotófesztivál legfiatalabb döntőseként szerzett nemzetközi elismerést, ahol kézzel készített bőrruhákból összeállított kapszulakollekciót mutattak be.

Victoria és Tomas ma már házasok és lelkesen fedezik fel együtt a kortárs divat vonzó, eddig kiaknázatlan lehetőségeit úgy, hogy közben izgalmas, időtálló és fenntartható ruhadarabokat hoznak létre.

A nemzetközi divathéten részt venni mindig vérpezsdítően izgalmas és lélekemelően nagyszerű szakmai élményt jelent számomra. Ilyenkor végre testközelbe kerülnek a külföldi divattervezők és a kortárs képzőművészek legújabb alkotásai úgy, hogy közben egy légtérben lehetek a divatvilág legbefolyásosabb képviselőivel. Írók, szerkesztők, tervezők, stylistok, influencerek és tehetséges műértők, akik a munkásságukkal fejlesztik, formálják és alakítják a kortárs divatot. Mmm, mennyei pillanatok ezek!

Évek óta járok a Paris Fashion Week couture és haute couture bemutatóira, prezentációira. Az elmúlt évben lehetőségem nyílt bepillantani a ready-to-wear sokszínű világába, ezért nagy öröm volt számomra, hogy meghívást kaptam a divathét hivatalos programjában szereplő Victoria/Tomas 2023-as tavaszi kollekciójának fashion show-jára. A francia márka Decade of Love vagyis a Szerelem évtizede címet viselő gyűjteményét Feldman Victoria és Tomas Berzins designerek a párizsi Gare des Invalides egykori vasútállomásából kialakított rendezvénycsarnokában vitték kifutóra. Az esős időjárás ellenére óriási tömeg gyűlt össze a Szajna partján lévő épület előtt. A legnagyobb meglepetésemre mindenféle korosztály és társadalmi réteg képviseltette magát az eseményen, a helyi trash celebtől a kőgazdag francia üzletasszonyig. 

És igen, a front row-n kaptam helyet. Mindenféle túlzás nélkül állítom, hogy a párizsi divathéten első sorban ülni nemcsak menő, hanem extraultraszupermenő.

Victoria Feldman és Tomas Berzins, a Victoria/Tomas márka divattervezői a párizsi divathéten ünnepelték a nemzetközi szinten jegyzett brandjük fennállásának 10. évfordulóját. Ebből az alkalomból nagyszabású kifutós bemutatót rendeztek a divat fővárosában. Egy évtized jelentős időszak egy fiatal tervezőpár életében, akik nemcsak szakmai fronton, de a magánéletükben is egy párt alkotnak. A friss kollekciójukat a lendület, a szerelem és az érzékiség inspirálta.

A fashion show nyitányában a zsúfolásig megtelt Gare des Invalides széles kifutóján maga Victoria Feldman jelent meg. Victoria ekrü árnyalatú ruhát viselt, megtestesítve az őszinte szépséget és a modern nagyvárosi anyát. Karjai között a márciusban született kisfiát, Raint tartotta, aki édesanyjának megjelenésével harmonizáló apró ruhájában és szupercuki pillantásaival azonnal elvarázsolta a közönséget. A modellkedést nem lehet elég korán kezdeni, Rain baba első szereplése igazán nagy siker aratott.

A lendületes zenére ütemesen lépdelő modellek az 1990-es és 2000-es évek stílusában készült, a rave-kultúrából táplálkozó utcai viseletekben vonultak fel. A meglepő időutazáson nagyon modern, sallangoktól mentes összeállítások sorakoztak. Hasvillantó pulcsikat, húzott aljú ruhákat, csíkos ingeket, egyenes szabású khaki kabátokat és flitteres bombereket láthattunk, ezeket logóval díszített láncos táskákkal, szegecses szandálokkal és sportos baseball sapkákkal társította a tervezőpáros.

A fenntarthatóság a mai divat megkerülhetetlen és elengedhetetlen fogalmává vált. A környezettudatos tervezés jegyében a Victoria/Tomas felhasználta a korábbi kollekciókból megmaradt alapanyagait, ezzel pedig nemcsak a tudatos és jól felépített anyaghasználatról tettek tanúbizonyságot, hanem az esztétikai élményt is fokozták. A függőleges textilcsíkok, az izgalmas rátétek és a halmozott szövetrétegek képében új értelmet nyertek, felbukkanásuk meghökkentő és provokatív irányba vitte el az összeállításokat.

A Victoria/Tomas 2023-as tavaszi kollekciójának kissé pikáns, kissé buja vonalát a Chantelle X fehérneműk hozták. A finoman szexi csipkék, a rejtélyes fekete és a lágyan púderes árnyalatú trikók, melltartók és body-k a kortárs divat határtalan kreativitását testesítették meg úgy, hogy ezek a dögös fehérneműk remekül illeszkedtek a márka jellegzetességét adó DNS-éhez.

A jubileumi gyűjtemény fő motívuma a szív volt. A szeretet szimbólumaként minden egyes szettben, hol a logóban, hol a formákban, hol a patchwork részletek elrendezésében, mindig visszaköszönt. Ez a nagy adag testet öltött szeretet a létezés könnyedségét, a gondtalan sodródást, a kompromisszumok nélküli időtlenséget juttatták eszembe. A kifutóra vitt szettek a sokszínűségről és korunk realizmusáról meséltek. Az idősebb modellgeneráció jelenlétével a kortalanság képviseltette magát, a régi, lejárt szabályok felrúgását, a skatulyák nélküli életet a férfi modellekre adott szoknyák jelképezték. A konklúziója egyszerű, ahogyan a divat lehet mindenkié, úgy a szerelem is. Ahogyan a divat, úgy a szerelem is kortalan és skatulyáktól mentes. A szerelmet nem kell definiálni, csak hagyni, hogy átjárja a szívünket.

Szerelem évtizede című kollekció a Victoria/Tomas márka elmúlt évtizedének sikereit és az előttünk álló évtized szerelmét is felvázolta. Mindezt könnyedén és szabadon, ahogyan azt a divat és a szerelem fővárosában illik. 

A Victoria/Tomas Spring 2023 RTW kollekció további szettjeit az alábbi galériában nézhetitek meg:

...és még néhány fotó a helyszínről...

Fotók: GaborSzakacs Blog / Courtesy of Victoria/Tomas

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr6017955622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása