GaborSzakacs

Életre keltett divatrajzok a Saint Laurent kifutóján

2022. november 14. - gaborszakacs

A kortárs divat rajongói pontosan tudják, hogy minden szezonban a párizsi divathét egyik csúcspontja a Saint Laurent-ház bemutatója. A világszerte ismert francia márka 2023-as tavasz ready-to-wear kollekciójában az 1980-as évek bágyadt eleganciáját láthattuk egy modern, mai köntösbe átültetve. Anthony Vaccarello kitűnő arányérzékkel megkomponált, csodálatosan karcsú sziluettjei drapériaként leomló, kapucnis ruhák képében - finom anyagokkal, széles vállrészekkel és látványos kiegészítőkkel - varázsolták el a műértő közönséget. Úgy gondolom, hogy erre az érzéki ruhasorozatra maga Yves Saint Laurent is nagyon büszke lenne.

100_51.jpg

00_ysl.jpg

A Saint Laurent sok-sok éve a  párizsi Trocadéron felállított szabadtéri kifutón rendezi meg a nagyszabású fashion show-ját, amelyet kizárólag erre az alkalomra építenek fel. Ezúttal egy álomszerű környezetet álmodott meg a márka kreatív igazgatója, Anthony Vaccarello. A hatalmas teret elegáns kertté alakíttatta, amelynek közepére egy lépcsőzetes szökőkutat állítottak, körülötte precízen térkövezett sétány került kialakításra. Kifejezetten a Saint Laurent bemutatóhoz készült lépcsősoron érkeztek a modellek a kifutóra. A letisztult környezet, a háttérben magasodó Eiffel-torony és a város fényei csodálatos és igazán emlékezetes látványban részesítették a meghívott vendégsereget. 

Az eseményre a divatélet és az aktuális sztárvilág tündöklő csillagai érkeztek. Egyéb elfoglaltsága miatt sajnos nem tudott részt venni a bemutatón a márka világhírű arca, Yves Saint Laurent örök múzsája, a francia filmlegenda, Catherine Deneuve. A vendéglista így is roppant izgalmasra sikerült, megjelent többek között Kate Moss, Amber Valletta, Anja Rubik, Carla Bruni, David Alexander Flinn, Eva Herzigova, Hailey Bieber, Jerry Hall és Georgia May Jagger, Manus Rios és persze a Saint Laurent jelenlegi első számú nemzetközi nagykövete, a Blackpink k-pop lányegyüttes énekesnője, Rosé.

„Hiszek abban, hogy a megjelenés, az öltözködés által képviselt hatás behozhatatlan fegyver a nők tárházában. A magabiztosság, az önérvényesítés záloga lehet a ruha, amelyet viselünk." - Yves Saint Laurent

A Saint Laurent bemutatói előtt mindig egy különös érzés járja át a testemet. Tudom, hogy amikor kigyúlnak a fények és felcsendül a zene, egészen biztos, hogy valami páratlan esztétikai élményben fog részesíteni a patinás francia divatház. Nem volt ez másképp a 2023-as tavaszi ready-to-wear fashion show esetén sem.

Az esős őszi estén a csodálatos díszlet legmagasabb pontjára megérkezett a Saint Laurent első modellje, aki kecses léptekkel lesétált a lépcsősoron és bejárta a kerti kút körüli kifutónak kialakított útvonalat. Olajzöld bőrkabátja a földet súrolta, alatta egy - a kabáttal színben tökéletesen megegyező - gézszerű szuperszűk ruhát viselt. Leheletnyi szandálja hatalmas sarkakon végződött, az ékszerei pedig tenyérnyi aranyló képzőművészeti csodák. Napszemüveget hordott, mintha az éjszakai Párizs vörösen kivilágított Eiffel-tornyának vakító fénye ellen védekezne. Halk, mégis magabiztos lépteit az aláfestő zene taktusai légiessé tették. A háttérben felsejlett a márka grandiózus arany YSL logója. Ebből biztosan tudhattad, hogy valóban jó helyen jársz.

"Számomra a test azt mondja, amit a szavak nem tudnak” – mondta Martha Graham. A hivatalos sajtóanyag szerint Anthony Vaccarello kreatív igazgató az amerikai táncos-koreográfus munkásságából inspirálódott a 2023-as tavaszi kollekció elkészítése során. Arra a különös párhuzamra építkezett, amely a tánc és a divat művészi kifejező erejében rejlik, amikor a szavak elfogynak, csak a test, a mozgás és a vizuális élmény beszélhet. VaccarelloSaint Laurent-ház szellemiségét és a testiségről kialakított saját nézőpontját olvasztotta egybe a felsorakozó szettekben.

Graham és Vaccarello találkozása roppant érzéki és őszinte. A designer egyszerre felfedi és elrejti a testet. Hosszú, karcsú, jelentőségteljes és tiszteletet parancsoló sziluettjei életre kelt divatrajzokként sétáltak be a párizsi éjszakába. Merész, sokat mutató oszlopruhái a mozgás minden egyes részletét felnagyítják. A formavilág azonban nem újkeletű, hiszen Monsieur Yves Saint Laurent maga is alkalmazta a drapériaként leomló, kapucnis ruhákat többek között az 1985-ös tavasz-nyári haute couture kollekciójában. Bár a '80-as évek stílusa jelent meg, az érzet mégsem volt régimódi. Sőt! A korszak lázadását és egyben bágyadt eleganciáját Vaccarello széles övekkel, méretes arany-és ékköves ékszerekkel hangsúlyozta.

A sokat mutató gézruhák fölé széles vállrészekkel ellátott, színes kabátokat adott a modelljeire. A fátyolként beburkolt test egy nehezebb szövettel betakarva kitűnő egyensúlyt adott a szetteknek. A finoman kiegyenlített arányokat megfigyelhetjük még a széles blúzok és pulóverek meg az elkeskenyedő futónadrágok társításában vagy éppen a pizsamaszerű öltönyök és apró minták találkozásában. A gyűjteményben különösen izgalmasak a V-formák, a gyönyörűen rendezett redők, a kontrasztos színek, a fémes csillogások és a lehetetlenül magas sarkakra helyezett szandálok. Vaccarello finom tweedeket, gyapjút és bőrt használt, ezzel is a jól ismert YSL-minőséget hangsúlyozta.

A három idősík, Graham mozgásművészete a '30-as években, Monsieur Yves Saint Laurent alkotásai a '80-as években és Vaccarello modern kifejezésmódja, a jól átgondolt és megfontolt megjelenésről mesélnek. Az esztétikai élményt, a magas művészi értéket a nemzetközi sajtó unalmas hűvösségnek titulálja, ám ha egyesével megvizsgáljuk a sziluetteket és hagyjuk magunkat elveszni a részletekben, akkor rájövünk, hogy ez a Saint Laurent-vonal nemcsak a jelen kor leképezése a textíliák nyelvére, hanem egy jövőbe mutató irány is. Ez Anthony Vaccarello kortárs művészete, amely belülről fakad, megérint bennünket. Ez a művészet tagadhatatlanul erős és roppant hatásos.

A Saint Laurent Spring 2023 RTW kollekció további sziluettjeit a galériában tudjátok megcsodálni:

A teljes Saint Laurent bemutató az alábbi videóra kattintva elérhető:

Fotók: AnOther Magazine / Armando Grillo / Filippo Fior / Gorunway.com / Saint Laurent / Vogue

Videó: Saint Laurent  Women's Summer 23 / Saint Laurent Official YouTube Channel

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr10017972274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása