GaborSzakacs

Elképesztő Saint Laurent bemutató a marokkói sivatagban

2022. július 20. - gaborszakacs

Yves Saint Laurent a pályája során többször megkérdőjelezte a gender konvencióit. A márka 2023-as tavaszi menswear kollekcióban Anthony Vaccarello kreatív igazgató a jellegzetes YSL-formákon és csodálatos anyaghasználaton túl ezen a vonalon is megtalálta a közös hangot a divatház alapítójával. A karcsú szabásvonalak, a széles vállú kabátok, a szaténkendők és az átlátszó ingek felsorakoztatásával a szuperszexi és roppant nőies téli kollekció folytatásának szánta ezt a gyűjteményt. Nyilván, itt nem arról van szó, hogy a férfiak nőnek vagy a nők férfinak öltöznek, hanem Vaccarello megtalálta azt a piaci rést, ahol a nagyszerű ruhák és a kifinomult francia ízlés találkozhatnak. És ez szerintem sikerült, mert minden sziluett kifogástalan és valóban nagyszerű!
300_16.jpg

200_24.jpg

100_37.jpgA 2023-as tavaszi/nyári férfiruházatot felvonultató Saint Laurent divatbemutató a Marrakech melletti Agafay-sivatagban került megrendezésre. A város nagy jelentőséggel bírt a márka és alapítója, Yves Saint Laurent életében. A holdbéli táj tökéletes választásnak bizonyult, hiszen az Es Devlin fényjáték-installációjával izgalmassá tett helyszín pillanatok alatt a divatrajongók és az Instagrammerek kedvencévé vált. 

900_1.jpg

500_6.jpg

600_3.jpg

Minden kétséget kizáróan a 78 éves Catherine Deneuve még mindig a francia elegancia megtestesítője, aki a Saint Laurent-ház meghívására érkezett Marokkóba, hogy személyes jelenlétével emelje a rendezvény fényét. A fashion show Deneuve számára óriási öröm volt, mivel a márka jelenlegi kreatív igazgatója, Anthony Vaccarello továbbviszi YSL szellemiségét. A színésznő a Vogue-nak adott interjújában külön kiemelte, hogy a kollekció kitűnően feloldotta a férfias és nőies gardróbtípusok közötti határvonalakat. Minden sziluett láttán átélte kedves barátja örökségét. Catherine Deneuve 22 évesen ismerte meg Yves Saint Laurent-t. A világhírű divattervező egész pályája során múzsájaként tisztelte és szerette a színésznőt.

Deneuve az eseményen egy visszafogott szettben jelent meg, ropogós inget és vékony szabású nadrágot viselt, ahogyan azt a francia nők teszik. A kiegészítője a jellegzetes formájú napszemüvege és a '60-as évek óta tökéletes frizurája volt. Az összhatása rendkívül elegáns és igazán Deneuve.

Egy igazán különleges helyszínen, izgalmas látványvilággal és csodálatos ruhadarabokkal várta vendégeit a Saint Laurent a varázslatos Marokkóban. Az Agafay-sivatagban - körülbelül egy órával távolabb Marrakechtől - került kifutóra a francia márka 2023-as tavaszi/nyári menswear kollekciója, amely valódira, bensőségesre és roppant erősre sikeredett. A Vogue egyszerűen Anthony Vaccarello legjobb férfikollekciójaként emlegeti a felsorakoztatott szetteket.

Ahogyan azt az elmúlt évek Saint Laurent bemutatóin már megszokhattunk, mindig találkozunk valami drámai elemmel, valami grandiózus vagy éppen lenyűgöző meglepetéssel. Ezúttal a holdbéli tájba a negyed körívben leültetett vendégek sem maradtak varázslat nélkül. Es Devlin művész által tervezett epikus és kísértetiesen körkörös fényshow-installációja egy délibábos kerek tóból emelkedett ki. A filmes környezet, a kopár táj kiemelte a kifutóra érkező ruhák egyszerű szabásvonalait és nemes anyagait. Vaccarello ebben a kettős hangulatú végtelen térben újraalkotta YSL klasszikus kódjait, új értelmet adott a '70-es évek ihlette stílusjegyeknek és a hozzájuk szorosan kapcsolódó lázadó szellemiségének.

Marrakech egyébként Monsieur Yves Saint Laurent második otthona volt. A divattervező imádta a várost és annak inspiráló hangulatát, amely egyben a megnyugvás és a menedék helye volt számára. A leghíresebb házai a Villa Oasis, amely a Majorelle Garden mellett fekszik, illetve a márka itteni székhelye, ez a mai Musée Yves Saint Laurent.

Hihetetlen sziluettek érkeztek a sivatagi kifutóra. Nem csoda, hogy a közönség soraiban helyet foglaló Catherine Deneuve pillanatok alatt nosztalgikus hangulatba került. Széles vállú ballonkabátok, lenge nadrágok, Y-alakú szatén szmokingcsíkok, pompás bársonyok és finom gézfelsők sorakoztak. Persze, nem maradhattak el a klasszikus YSL szmokingok, a szintén Y-formát adó kétsoros kabátok, a karcsúsított derekú nadrágok és a selyemkendők sem. 

A sivatagi béke és a nyugalom rendkívül furcsán, de mégis találkozott a Studio54 szupermenő stílusával. A kollekció egyszerre volt őszinte és letisztult, fényűző és burjánzóan élettel teli. És ami a legérdekesebb, hogy egyszerre volt nagyon maszkulin és roppant feminin. Yves Saint Laurent a pályája során többször megkérdőjelezte a gender konvencióit, feszegette az nemi és az öltözködési határokat, emellett a szexuális szabadságot hirdette. A most bemutatott karcsú szabásvonalak, a széles vállú kabátok, a szaténkendők és az átlátszó ingek felsorakoztatásával a szuperszexi és roppant nőies téli kollekció folytatásának szánta ezt a gyűjteményt. Félreértés ne essék, itt nem arról van szó, hogy a férfiak nőnek vagy a nők férfinak öltöznek. Sokkal inkább arról, hogy a világhírű elődje vízióiból táplálkozva Anthony Vaccarello megtalálta azt a piaci rést, ahol a nagyszerű ruhák és a kifinomult francia ízlés találkozhatnak. Biztos vagyok benne, hogy a nők és a férfiak egyaránt keresik és megvásárolják majd ezeket a nem mindennapi darabokat a világ valamelyik szegletében lévő Saint Laurent üzletben.

Így fogalmazott a Vogue szerkesztője a kortárs divat nagyszerűségétől megbabonázva, miután a marokkói sivatagban egy különleges élmény részese lehetett: "Valóban győztes pillanat a francia divat számára."

És ezzel nagyon egyetértek.

A Saint Laurent Spring 2023 Menswear kollekció izgalmas szettjei

 A teljes Saint Laurent Spring 2023 Menswear bemutató az alábbi videón elérhető:

Fotók: Saint Laurent Official Website / Vogue

Videó: SAINT LAURENT - MEN'S SPRING SUMMER 2023 - FULL SHOW / Saint Laurent Official Youtube Channel

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr2717887441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása