GaborSzakacs

Kifinomult elegancia és időtlenség a Saint Laurent üzletében

2024. február 24. - gaborszakacs

A párizsi couture divathét alatt meghívást kaptam a vadonatúj Saint Laurent üzlet privát bemutatására. A patinás francia márka impozáns zászlóshajója 2023. december 9-én nyílt meg az Avenue des Champs-Élysées 123. szám alatt. A belső design kialakítása a kreatív igazgató, Anthony Vaccarello nevéhez köthető, aki a ház névadójának könnyen felismerhető, modern és időtlen stílusát jelenítette meg. Hatalmas terek, elképesztő építészeti megoldások, csodás márványok, krómozott felületek, natúr betonelemek, puha faberakások és pompás szőnyegek sorakoznak ebben az izgalmas enteriőrben.

saint_laurent_paris_300.jpg

saint_laurent_adche.jpg

Az Avenue des Champs-Élysées 123. szám alatt található Saint Laurent üzlet homlokzatát évekig egy hatalmas ezüstös fényű fémborítás fedte, ám a rajta elhelyezett márkajelzés arra utalt, hogy a világ leghíresebb utcájában bizony egy új SL store nyílik.

20240121_104447_1.jpg

20240121_104128_1.jpg

A 2023. december 9-én megnyitott kiskereskedelmi üzlet története Saint Laurent-ház történetét is megelőzte, ugyanis amikor Yves Saint Laurent Párizsba érkezett, azt mondta, hogy azt szeretné, ha a nevét tüzes betűkkel írnák fel a Champs-Élysées-n. A kívánságát a márka jelenlegi kreatív igazgatója, Anthony Vaccarello teljesítette, aki maga álmodta meg a teljes designkoncepciót a névadó öröksége alatt. 

Több mint hat évtized után a Diadalívtől pár méterre egy impozáns, többszintes épületben valóra vált Yves Saint Laurent álma. Elképesztően boldog voltam, amikor meghívást kaptam az üzlet privát bemutatására a Paris Fashion Week ideje alatt.

saint_laurent_paris_300_2.jpg

20240122_125304_2.jpg

Az üzlet előcsarnokába belépve lenyűgöző látvány fogadott. A kétszintes tér jobb oldalán Cerith Wyn Evans művész neonfényszobra látható, amelyet a Saint Laurent megbízásából készített. Bal oldalon pedig a sötét, csiszolt fából készült "tekercses" lépcsőház, amely felfedezésre hív. Bevallom, hogy nagyon tetszett a beton, a márvány, a neonfény és a puha fa eltérő textúráinak rejtélyes harmóniája. A brutalista és a modernista kódok, a kortárs művészet érdekes keverékében azt éreztem, hogy különleges helyen vagyok.

saint_laurent_paris_champs_elysees_1.jpg

A többszintes butik minden egyes négyzetcentimétere kifinomultságot, modernitást és időtlenséget kívánt adni. A hatalmas, tágas, modern terekben felsorakoztatják a Saint Laurent teljes kínálatát, a női és férfi konfekciót, táskákat, cipőket, ékszereket és más kiegészítőket.

20240122_122641.jpg

Az egyik kedvenc darabom ez a krémszínű selyemblúz, amely a Saint Laurent egyik emblematikus alkotása. Kiváló minőség, egyszerűség és elegancia jellemzi.

Amíg az alsó szinten az aktuális szezon táska-és napszemüveg-kínálata kapott helyet, addig a felsőbb emeleteken a Saint Laurent ikonikus szettjeit csodálhattam meg. A feltűnő bundákat meglátva a kísérőm kiemelte, hogy a Saint Laurent nem használ állati eredetű szőrmét, kizárólag növényi eredetű, fenntartható módon előállított bundát, amely megszólalásig hasonlít az eredeti szőrmére.

A belső design itt is lenyűgöző, Donald Judd amerikai művész impozáns fémbútorairól és a melegebb, fából készült Rudolph Schindler-ülőgarnitúráról egyszerűen nem tudod levenni a szemedet.

Az ultramodern krómállványokon megtaláltam a legfinomabb anyagokból készített blúzokat és kabátokat, amelyeket eddig csak a divatbemutatók online közvetítéseiben láthattam. A 2023-as tavaszi ready-to-wear kollekció leopárdmintás ruhája és feszes szabású, széles selyemhajtókás szmokingkabátja olyan volt számomra, mint a megtestesült álom. 

20240122_122828.jpg

20240122_123147.jpg

...és még több széles vállú zakó, határozott vonalvezetésű szmoking, markáns-férfias esztétika. Tipikus Saint Laurent formák.

20240122_123141.jpg

Az új párizsi Saint Laurent butik négy szinten terül el, az utolsó előtti emeleten egy nagy VIP-lakosztály található. A szokatlanul érdekes, kék-szürke mintás szőnyeggel borított szint közepén egy hatalmas, kör alakú tükör kapott helyet, ami még inkább nagyítja a teret. Itt nem maradhatott el egy jó szelfi.

20240122_122759_2.jpg

Egyszerűen imádnivaló, ahogyan a puha szőnyeg, a nyers beton, a színes márvány találkozik egy enteriőrben. A magasabb emeleteken a természetes fénynek nagy szerepe van, különösen érdekes, hogy a nemes anyagokat és az izgalmas textúrákat nem mesterséges fényben kell megcsodálni. 

20240122_122913_1.jpg

20240122_124323_1.jpg

Ahogyan azt egy szuperelegáns és kifinomult ízléssel berendezett üzlettől elvárhatjuk, úgy itt is a tér a legnagyobb luxus. Nincs zsúfoltság. Kiemelt helyet kaptak az övek, a sálak, az ékszerek és a szandálok. A polcok állandó szereplői a szinte minden kollekcióban visszatérő, jellegzetesen vastag YSL karkötők. Ezek első megjelenésükkor bizsuk voltak, ma már aranyból, fehéraranyból és platinából készülnek. Ugye, mondanom sem kell, hogy az árak is ennek függvényében módosultak. De hát a magas minőségnek, a nemesfémnek ára van... 

20240122_123334_1.jpg

A nyers beton sehol sem kapott sem színt vagy borítást és mégis nagyon elegáns hatást kölcsönöz a belső térnek. A fenti képen egy márvánnyal kombinált félköríves betoncsíkon táskákat helyeztek el. A méregdrága darabok többsége krokodil-és struccbőrbőr, a fémrészletek pedig aranyból készültek.

20240122_123442.jpg

Saint Laurent store belső szentélye az a szoba, ahol a csodálatos ékszerek és az haute couture minőségű sziluettek kaptak helyet. A kedvenc ruhadarabom az a földet söprő fekete estélyi, amely szabása a test vonalát követi, egyik ujjrésze egy kesztyűben végződik, a másik pedig szabadon hagyja a vállat és egy földig érő selyemmasnival érkezik a realitás talajára. Az üzlet dolgozói ezt a szettet tekintik a legkülönlegesebb darabnak. Mellette egy szexi selyemruha és egy fekete szőrmekabát türelmesen várja, hogy valaki szerelemre lobbanjon irántuk (utóbbit a 2022-es őszi ready-to-wear kollekcióban is láthattuk, illetve Kate Moss viselte a 2023-as tavaszi ready-to-wear kollekció bemutatóján).

20240122_124627.jpg

Egy fekete Saint Laurent bőrszandál a márványpulton

saint_laurent_paris_100_1.jpg

A legújabb párizsi Saint Laurent üzlet különlegességei azok a kék polcok, amelyeket Yves Saint Laurent marokkói otthonának mesés csempéi ihlettek. Meghatóan szép tisztelgés a divatház névadója előtt. Számomra a privát vezetés csúcspont az volt, amikor megpillantottam a VIP-szektor üvegfolyosóján a hangulatos trópusi kertet, amit szintén YSL tiszteletére rendeztek be Párizs kellős közepén. Egyszerűen csodálatos!

20240122_123225.jpg

A párizsi Avenue des Champs-Élysées-én megnyitott üzlet jelentős mérföldkő a Saint Laurent történetében, mivel maga a sugárút megkülönböztetett forgalmat vonz a világ minden tájáról.

A márka szerint a kialakítás során a könnyű mozgás, a termék tiszta láthatósága és a barátságos légkör volt a prioritás, a nyers, kifinomult és átgondolt tervezés pedig különálló, de egységes helyiségeken keresztül vezeti a látogatókat.

És persze egyedülálló áruválasztékot állítottak össze az egyedülálló tér számára, amely tükrözi az enteriőr emelkedett jellegét. Ez a design megtestesíti a ház örökségét, tükrözi annak elegáns és fényűző esztétikáját, miközben integrálja a modern elemeket. Anthony Vaccarello nagyszerű munkát végzett. Boldog vagyok, hogy láthattam!
20240122_202344.jpg

Az Avenue Montaigne-on egy óriási fekete lakkdoboz jelzi, hogy hamarosan ott is egy szuperelegáns Saint Laurent nyílik. Már nagyon várom!

saint_laurent_am.jpg

Fotók: GaborSzakacs Blog

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr9018336869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása