GaborSzakacs

Szexi Saint Laurent kollekció az illendőség határán

2024. augusztus 16. - gaborszakacs

A sejtelmes és az átlátszó textíliák fogalmát emelte új szintre Anthony Vaccarello, amikor megalkotta a Saint Laurent 2024-es őszi ready-to-wear kollekcióját. A világhírű francia divatház ruhasorozata soha nem volt annyira aktuális, mint ma. Ugyanis egy olyan világba érkezett meg, amelyben a testpozitív szemlélet uralja az online teret, a test mutogatása pedig akár a siker záloga is lehet. Vajon ez a roppant izgalmas gyűjtemény képes lesz hidat képezni a kortárs szépség, az esztétikum fogalmának újradefiniálása és a divattörténet ikonikus mérföldkövei között?

600_saint_laurent.jpg

A Saint Laurent sikere mindig is a határok feszegetéséből, a forradalmi újításokból és az előremutató szemléletből indult ki. A világhírű francia divatház a 2024-es őszi ready-to-wear kollekcióját egy olyan térben mutatta be, ahol a kifutó az eső áztatta párizsi utcaképet jelenítette meg, amelyet átjár az ikonikus Opium parfüm finom illata. Két egymásba nyíló, nyolcas számot formázó, zöld damasztfüggönyös falú szobába érkeztek a modellek, a meghívottak pedig kényelmes bőrkanapén foglaltak helyet.

A márka kreatív igazgatója, Anthony Vaccarello 48 szinte teljes egészében átlátszó szettet mutatott be. És mind ugyanabból az anyagból készült, ez az anyag leginkább a harisnyaszövethez hasonlítható. Érdekes és roppant aktuális a ruhasorozat, ugyanis egy olyan korban élünk, amikor a testpozitív szemlélet uralja az online teret, a test mutogatása akár a siker záloga is lehet, a nárcisztikus és magamutogató sztárokat pedig etalonnak hisszük.

Vaccarello a sejtelmes és az átlátszó textíliák fogalmát emelte új szintre azzal, hogy az átlátszóságot a feje tetejére állította. Monsieur Yves Saint Laurent már 1966-ban megalkotta a maga áttetsző blúzát, amelyhez sok-sok gyöngyöt társított, ezzel a női test szabadságát és az egyenjogúságát, de mindenekelőtt a szexuális forradalmat hirdette. Elgondolkodtató, hogy '66-ban ilyen modern gondolatokat közvetített YSL, miközben napjainkban az önmagukkal szembenézni nem képes, legtöbbször szemforgató és álprűd fanyaglók tömegével ítélik el a divatvilág ilyenfajta megnyilvánulásait, a női test ábrázolását és a női mellet pedig a sátán kísértéseként tüntetik fel...

"Az én dolgom, nem mindig az, hogy olyasmit csináljak, ami valós vagy reális" - mondta egy interjúban Vaccarello.

A feszesen és kifogástalanul szabott Saint Laurent sziluettek kecsesen ölelik körbe a modelleket. A finom selyem harisnyaszövet ide-odahúzódik a testükön, a vállról egészen a csípőig szalad, a térd alatt végződő szuperszűk ceruzaszoknyákkal pedig az illendőség definícióját formálja át Vaccarello. Múlandónak és gyorsan eltűnőnek hat minden szett, akár a gyufa meggyulladása és a láng rövidke élete. Pompás vonalú kabátokat, fényűző műszőrméket és sikkes nadrágos összeállításokat láthatunk. Minden szett tiszta, egyszerű és mégis törékeny nőiességet sugároz.

A színpaletta is ehhez a szemlélethez igazodik, a szürkétől és a karamelltől az olíván át az okkerig terjed, de felbukkannak a csokoládébarna és a királykék árnyalatai, na meg az ikonikus fekete is. Az ostorvékony bordó lakkbőr és az aranyozott láncszemekből álló övek, a bokapántos ék- vagy tűsarkú szandálok, a jellegzetesen vaskos YSL karkötők, az anyagában megegyező fejkendők egészítik ki ezeket a különleges összeállításokat. 

Nyers vonzerőt sugárzott a kifutón, amely szembeszegült a konvenciókkal. Vaccarello mesterien elmosta a határokat a csábítás és a kifinomultság között, miközben az átlátszóság és az átláthatatlanság szándékos szembeállításával keltett feszültséget. Ebben a kettősségben villant fel a nőiesség és az erő felfedezése is. Kerülte a realizmust és bepillantást engedett egy olyan világba, ahol a ruházat a lázadás és a felszabadulás kijelentésévé válik, visszhangozva a YSL márka szellemiségét. Merész, új irányvonalat vázol fel a modern femme fatale felé, ahol a nő és az Saint Laurent nyújtotta valódi savoir-faire kerül előtérbe.

Saint Laurent Fall 2024 Ready-to-wear kollekció a párizsi divathéten

21_saint_laurent.jpg

22_saint_laurent.jpg

23_saint_laurent.jpg

24_saint_laurent.jpg

25_saint_laurent.jpg

26_saint_laurent.jpg

27_saint_laurent.jpg

28_saint_laurent.jpg

29_saint_laurent.jpg

30_saint_laurent.jpg

31_saint_laurent.jpg

32_saint_laurent.jpg

33_saint_laurent.jpg

34_saint_laurent.jpg

35_saint_laurent.jpg

36_saint_laurent.jpg

37_saint_laurent.jpg

38_saint_laurent.jpg

39_saint_laurent.jpg

40_saint_laurent.jpg

41_saint_laurent.jpg

42_saint_laurent.jpg

43_saint_laurent.jpg

44_saint_laurent.jpg

45_saint_laurent.jpg

46_saint_laurent.jpg

47_saint_laurent.jpg

48_saint_laurent.jpg

Fotók: Alessandro Lucioni / Gorunway.com / Reuters / The New York Times / Vogue

Kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr118461733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása