GaborSzakacs

A kortalan díva- Cher 70 éves lett

2016. május 21. - gaborszakacs

Az atomtámadás után csak két dolog marad majd életben: a csótányok és Cher- nyilatkozta néhány évvel ezelőtt egy interjúban az amerikai énekesnő. Az Oscar-, Golden Globe-, és Grammy-díjas Cher a beat korszak ikonikus alakja, aki tökéletes példája annak, hogyan lehet megvalósítani az álmokat. Kitartása, szívóssága, akaratereje, tehetsége és szépsége mellett páratlan öniróniája a világtörténelem meghatározó nőideáljai közé emelte. Egyszerűen hihetetlen, hogy Cher május 20-án már 70 éves lett!

l_cher01.jpg

1946. május 20-án Cherilyn Sarkisian Lapierre néven látta meg a napvilágot a kaliforniai El Centróban, anyai felmenői cherokee indiánok voltak, apai ágról örmény vér csörgedezik ereiben. Szülei elváltak, édesanyja ezek után még hétszer ment férjhez. Nagyon szerény körülmények között éltek, anyagi gondjaik megnehezítették a család hétköznapjait. Cher roppant félénk, gátlásos lány volt, aki szőke, kékszemű, bájos mosolyú kishúgát irigyelte. Ő persze barna hajú, túl magas és túl sovány volt. 16 évesen elhagyta szülővárosát, Los Angelesbe ment, hogy valóra váltsa álmát, énekesnő szeretett volna lenni. 

Cher egy bárban ismerkedett meg az ambiciózus énekes-dalszövegíróval, Sonny Bonoval. Sonny Phil Spector stúdiójában dolgozott, felfigyelt a lány tehetségére. Ám Cher félénksége akadályokat görgetett karrierje útjába, sokszor úgy kellett felvonszolni a színpadra, hogy énekeljen. Saját bevallása szerint lámpaláza a mai napig megmaradt, 50 év után is izgul a fellépések előtt. Sonny Bono élete szerelme, a legjobb barátja, később a férje, és állandó fellépőtársa lett. Sonny és Cher néven először éjszakai lokálokban énekeltek, majd az I Got You Babe című dallal egy csapásra berobbantak a köztudatba, ez hozta el a világhírnevet is számukra. Még a Beatlest is letaszították az angliai slágerlisták éléről! A sikeres párost egyre több fellépésre hívták, az esti műsorsávban Sonny & Cher Show néven saját tévéműsort is kaptak. A beat első számú amerikai képviselőivé léptek elő. 1969-ben megszületett lányuk, Chastity.

A 70-es években Cher szólókarrierbe kezdett, mert Sonny Bono állandó ellenőrzés alatt tartotta, emiatt házasságuk is megromlott. Cher karrierje azonban szárnyalt, sikeresebb volt, mint a Sonny & Cher duó idején. A Gypsys, Tramps & Thieves volt első albuma az évtizedben, ami a Billboard slágerlista előkelő helyéig repítette, lemezéből ötmillió példány fogyott. A Half Breed és a Dark Lady című slágereivel az indián gyökerei előtt tisztelgett, ezek a dalok megajándékozták az első Grammy-jelöléssel. A 70-es évek végén felhagyott a folkos, soft rockos stílussal, a diszkó műfajra váltott. 1979-ben elindult első önálló koncertturnéja, a Take Me Home Tour. Cher sikert sikerre halmozott.

d_az_eastwicki_boszorkanyok.png

Az eastwicki boszorkányokban Susan Sarandon és Michelle Pfeiffer partnereként

A 80-as években több lemeze is megbukott, nem tudta túlszárnyalni eddig sikereit, így Cher úgy döntött, visszavonul a zenéléstől. Filmes karrierbe kezdett, kipróbálta magát a Broadway színpadán is a Jöjj vissza Jimmy Dean, Jimmy Dean darabban. A Silkwood című filmben Meryl Streep partnereként bukkant fel, és nem vallott szégyent, legjobb mellékszereplőként Oscar-díjra jelölték. 1985-ben a Peter Bogdanovich rendezte Maszkban szerepelt, 1987-ben Az eastwicki boszorkányokban Susan Sarandonnal, Michelle Pfeifferrel és Jack Nickolsonnal hatalmasat alakított. A Holdkórosok című drámában nyújtott alakítását Oscar-díjjal jutalmazták a legjobb női főszereplő kategóriában. Az elismerést példaképétől, Audrey Hepburntől vehetett át. Kitűnő kritikákat kapott a kilencvenes években a Tea Mussolinivel és a Sellők című filmbéli teljesítményére, utóbbiban hangzott fel Cher előadásában az ismert The Shoop Shoop Song.

d_cher_and_cage_moonstruck.jpgCher és Nicolas Cage a Holdkórosok című filmben
d_cher_oscar.jpg

Az Oscar-díjat egy feltűnő Bob Mackie ruhában vehette át

Karrierje mellett magánélete is mozgalmasan alakult. Újra férjhez ment, ezúttal a rockzenész Gregg Allmanhoz, házasságuk 1975-től mindössze 4 évig tartott, 1979-ban megszületett közös gyermekük Elijah Blue Allman. Cher nagyvilági életet élt, sokat bulizott, rendkívül feltűnően öltözködött, ez kellőképpen elriasztotta a férfiakat. A korszak menő ideáljai mégis a rajongóivá váltak, tizenévesként a filmszínész Warren Beattyvel randevúzott, de partnerei között volt Richie Sambora, a Bon Jovi gitárosa, Val Kilmer és Tom Cruise is.

Cher a nyolcvanas évek második felében visszatért a zenei pályára. Heart of Stone címmel lemezt adott ki, rajta olyan slágerekkel, mint a ma már klasszikusnak számító If I Could Turn Back Time és a Just Like Jesse James. A kilencvenes években megtörtént a nagy visszatérés, valósággal tündökölt, Believe című dalával Grammy-díjat nyert dance kategóriában, 1999-ben minden kislemeze listavezető lett. Újra a csúcson volt, a rádiók rongyosra játszották dalait, a pletykalapok pedig naponta cikkeztek a plasztikai sebészeten végzett beavatkozásairól. Ez utóbbit napjainkban már nem is tagadja, sőt büszke egyedi stílusára, fiatalos külsejére.

Cher a világ legismertebb popdívája, összesen több mint 100 millió albumot adott el, 2002 és 2005 között rekordot döntött 325 állomásból álló turnéjával, amellyel 450 millió dollárt gyűjtött össze a koncertjegyek árából, ezzel pedig olyan csillagokat utasított maga mögé, mint Tina Turner vagy Madonna – így lett az élő koncerttel legtöbbet kereső női előadó a popzene történetében. A Living Proof Farewell Tour koncertsorozatáról készült tévéfilm emellett még három Emmy-díjat is nyert. A búcsúturné keretén belül 2004. június 2-án Budapestre is ellátogatott, a Sportarénában órási bulit kerekített a legismertebb slágereiből. A visszavonulás után több jótékonysági szervezetet támogatva rengeteget jótékonykodott Afrikában és Ázsiában, elárverezte fellépőruháit az amerikai hadsereg felszerelésének támogatása érdekében.

A búcsú ellenére 2008-ban ismét visszatért a színpadra, három év alatt csaknem 200 koncertet adott Las Vegasban. Legutóbb 2013-ban, tizenkét év után jelentkezett vadonatúj lemezzel Closer to the Truth címmel, jelenleg előkészületben van egy életén és dalain alapuló musical.

k_cher_burlesque.jpg

2011-ben a Burlesque című filmben 

k_cher-.jpg

Las Vegasban teltházas koncerteket adott

k_cher-dressed_to_kill.jpg

k_cher_tour.jpg

m_cher-marc-jacobs2015.jpg

Modellként Marc Jacobs amerikai divattervező 2015-ös kampányában

j_cherliving_proof.jpg

lm_cher-05.jpg

Cher egyéniségével már a hatvanas évek elején kitűnt a sztárok sorából. Hajviseletét, sminkjeit milliók próbálták utánozni, bevállalós öltözködési stílusa miatt a divattervezők imádták. A trapéznadrág, szőrmemellény, fodros ing, csíkos holmik, indián motívumok elterjedése a Sonny és Cher duónak volt köszönhető. A diszkókorszak közepén flitteres, a rock előretörésével bőrdzsekis, neccharisnyás megjelenéssel lépett színpadra. Időről időre különleges hajzuhatagokkal, különböző hajszínekkel jelent meg, feltűnő parókai az énekesnő védjegyévé váltak: „Nem csinálhatsz bármit a saját hajaddal, mert a rengeteg fodrászolás teljesen tönkreteszi. Én pedig szeretem a hajamat.” Több mint negyven évig Bob Mackie tervezte az énekesnő színpadi ruháit, fejdíszeit és a díjkiosztókon viselt ruhakölteményeit. 2015-ben Marc Jacobs őszi-téli kampányában is feltűnt, Cher stílusa és vonzereje semmit nem kopott a hetedik x kapujában. 

Cher lánya, Chastity 1995-ben leszbikusságáról vallott a sajtónak, 2009-ben pedig nemet változtatott, férfivá operáltatta magát és felvette a Chaz nevet. A világhírű melegikonnak számító édesanyját azonban megviselte ez a változás, eltávolodott lányától, ám idővel elfogadta gyermeke életét és boldogságát.  Cher ma már ritkán vállal fellépést, nem okoz botrányokat, mesés malibui otthonában élvezi a gondtalan élet előnyeit, a Twitteren tartja a kapcsolatot rajongóival.

Chaz Bono, Elijah Blue Allman és édesanyja társaságában

2016. május 20-án betöltötte 70. életévét. Boldog születésnapot, Cher!

Photos: ABC News, ELLE, Harper's Bazaar, People, Pinterest, The Sun, Vogue

Ha tetszett, kövess, lájkolj a Facebookon is: https://www.facebook.com/gaborszakacsblog

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr798735300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2016.05.22. 09:04:58

Richie Sambora nem Bon Jovi dobosa hanem a gitárosa és szerző társa volt John Bongiovi-nak. A dobost röviden Tico Torres-nek hívják.

gaborszakacs 2016.05.22. 09:07:57

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: Köszönöm az észrevételt! Utánanéztem és már javítottam is! :)
süti beállítások módosítása