GaborSzakacs

Lenyűgöző ruhaköltemények a 2024-es Met-gálán

2024. május 08. - gaborszakacs

Minden év májusának első hétfője a divatról szól a New York-i Metropolitan Múzeumban. Ilyenkor a világhírű színészek, zenészek, modellek, divattervezők, politikusok, üzletemberek és közéleti személyiségek összegyűlnek az intézmény Museum of Costume Art részlegének - hivatalosan The Anna Wintour Costume Center -  nagyszabású gáláján. A 2024-es esemény idén május 6-án helyi idő szerint este 6 órakor került megrendezésre, ezúttal a “Sleeping Beauties: Reawakening Fashion”, azaz a "Csipkerózsikák: Újraébredő divat” tematikájára és a hozzá kapcsolódó nagyszerű kiállításra épült. A hírességek különleges és sokszor meghökkentő ruhakölteményekben jelentek meg az est - ezúttal nem vörös, hanem - zöld szőnyegén. Pillants be a divat legnagyobb ünnepére - vagy ahogyan sokan emlegetik - a divatvilág Super Bowl-jára!

gigi_hadid_in_thom_browne.jpg

Gigi Hadid szupermodell egy fehér alapon fekete szegéllyel keretezett, virágokkal díszített Thom Browne ruhában érkezett az idei Met-gálára. Az alkotás 70 ember keze munkáját dicséri

Már hagyomány a GaborSzakacs Blogon, hogy a Met-gála összefoglalóját mindig ugyanazzal a felvezetéssel kezdem, ez idén sem lesz másképpen. Sajnos még mindig nagyon sok ember egyszerű, komolytalan és felesleges dolognak tartja a divatot, pedig igen jelentős helyet foglal el a világ vezető iparágazatai között, a benne lévő óriási pénzmozgás miatt a gazdaság egyik meghatározó szereplője. A könnyű, női téma - óh, hogy ez mennyire elavult és sztereotip gondolkodás - valójában dollármilliókat forgató gépezet, amely mögött kemény munka, rengeteg művészi érték és persze lehetőség rejtőzik.

A divat a szavak nélküli kommunikáció elsődleges eszköze, így minden emberhez eljuthat. A megjelenésünkkel, a hétköznapi és alkalmi öltözködési szokásainkkal kifejezzük az érzelmeinket, az ízlésünket, emellett megmutatjuk a világról alkotott nézeteinket és még a társadalomban elfoglalt helyünkről is árulkodik. Néha túloz, néha mellébeszél, sokszor álcázza a valóságot. A többi művészeti ágazattal szoros kapcsolatban áll, a hosszú munkaórával elkészült, kézzel gyártott, egyedi darabokat műtárgyaknak is tekinthetjük.

Sajnos a divat még mindig egy sokadrangú dolognak kikiáltott művészeti ág, a New York-i Metropolitan Múzeumban is csak az alagsorban kapott helyet ez a szekció. Hogy a divat egy elfogadott, teljes értékű, igazán értékes szegmens lehessen, az amerikai Vogue főszerkesztője, Anna Wintour minden év május első hétfőjén jótékonysági gálát szervez a divatvilág ikonikus alakjai - tervezők, modellek, szerkesztők, írók, fotósok -, számos ismert és kedvelt közéleti személyiség, politikus és híresség számára, hogy adományokat gyűjtsön a múzeum javára. Ez a rangos esemény egy vörös szőnyeges bevonulással kiemelt tematikus estély, amelyen egy - nemzetközi szinten meghatározó fashion designer munkássága vagy egy bizonyos témakör köré felépített - kiállítás ünnepélyes megnyitója történik. 

A divat ünnepének nevezett 2024-es Met-gála is a New York-i Metropolitan Museum of Art számára szervezett adománygyűjtési est volt. A rendezvényre olyan sztárokat, fiatal művészeket és feltörekvő tehetségeket hívtak meg, akik sokat tehetnek a kortárs divatiparért. A The Anna Wintour Costume Center 2024. május 10-én nyíló kiállítása a “Sleeping Beauties: Reawakening Fashion”, azaz a "Csipkerózsikák: Újraébredő divat” címet viseli.

Az idei tematika alcíme "Az idő kertje", amely a rangos esemény dresszkódját is meghatározta. Természetesen a felkért társelnökök, Zendaya, Jennifer Lopez, Bad Bunny és Chris Hemsworth is ennek megfelelően érkeztek a gálára és egyben képviselték a legjobban öltözött A-listás sztárokat. A jól átgondolt szettek mellett idén sem volt hiány a váratlan, meghökkentő vagy éppen polgárpukkasztónak ható összeállításokból annak érdekében, hogy a résztvevők minden idők legemlékezetesebb divatpillanatait produkálhassák.

Az idei gálán a hagyományos nagyszabású eseményektől eltérően nem vörös, hanem zöld szőnyeg borította a Met Múzeum lépcsősorát és belső terét. A meghívottak a dresszkódnak megfelelően elég széles spektrumú értelmezési tartományban virágokkal díszített, nosztalgikusan romantikus vagy éppen harcias amazonokra emlékeztető, néha a klasszikus elegancia szabályait betartó, néha innovatív, olykor arcpirítóan pimasz szettekben érkeztek. Ruháikat egységesen a tudatos választás, a művészi önkifejezés és a magas színvonalú kivitelezés - a valódi haute couture minőség - jellemezte.

anna_wintour_in_loewe.jpg

Az amerikai Vogue főszerkesztője, a Condé Nast kiadóvállalat művészeti igazgatója megtörte a hagyományokat, ugyanis idén nem egy pompás Chanel haute couture darabban jött el a Met-gálára, hanem egy Loewe kreációban érkezett. A földig érő krémszínű ruhájához egy színes virágokkal díszített fekete kabátot és egy mutatós ékszert választott. Ízléses és kifinomult, Anna Wintour megjelenésében soha nem lehet csalódni!

zendaya_in_maison_margiela_s_john_galliano.jpg

Az idei gála első számú sztárja Zendaya volt. A felkért társelnöki pozíciójának eleget tett és egy elképesztően izgalmas, aszimmetrikus vállrésszel ellátott, irizáló laméból és organzából összeállított, kézzel festett fűzővel összefogott, kézi festésű virágokkal díszített Maison Margiela by John Galliano couture darabot viselt a bevonuláskor. Ezt a darabot Galliano már elkészítette a Christian Dior számára az 1999-es tavasz-nyári haute couture kollekciójába, az inspirációt innen merítette. A szettet Stephen Jones fátyollal díszített, harisnyába csomagolt különleges kalapja tette tökéletessé. 

zendaya_in_vintage_givenchy_and_philip_tracy.jpg

Nem csalás, nem ámítás, igen, Zendaya kétszer érkezett meg a 2024-es Met-gálára. Miután a hírességek hada felvonult a fotósok kamerái előtt, a sztár egy hatalmas uszállyal ellátott, vállpánt nélküli, fűzős, csipkével és fodrokkal díszített, fekete Givenchy selyemruhában bukkant fel. Ezt a feltűnő kreációt John Galliano tervezte a Givenchy számára az 1996-os tavasz-nyári haute couture kollekciójába. Zendaya a királynői sziluetthez egy virágokkal díszített Philip Tracy kalapot viselt.

jennifer_lopez_in_schiaparelli.jpg

A 2024-es Met-gála másik női társelnöke Jennifer Lopez volt. A világsztár megjelenésével igazolta, hogy Anna Wintour kitűnően döntött, amikor őt kérte fel erre a megtisztelő posztra. J.Lo ruhája egy egyedi Schiaparelli haute couture alkotás, amelynek ihletforrását a szürrealizmusban sokat használt pillangó motívum adta, maga Elsa Schiaparelli is megszállottja volt ennek a formának. A pillangó a metamorfózis első számú megtestesítője, az újraébredő szépség tematikához kiválóan illeszkedik. A pillangó négy megnagyobbított szárnyából született az énekesnő vállpánt nélküli, finom tüllből készített ruhája. A végeredmény Daniel Roseberry határtalan fantáziavilágát dicséri, illetve a Schiaparelli-műhely munkatársaiét, akik 800 órán át dolgoztak ezen a kreáción, teljes mértékben kézzel hímezték, ezüst gyöngyökkel és strasszokkal díszítették, összesen 2 500 000 (!!!) darab kürtgyöngyöt és gyöngyöt használtak fel hozzá. ELKÉPESZTŐ!

bad_bunny_in_in_maison_margiela.jpg

Egy befejezetlen hatású öltönyben érkezett az eseményre Bad Bunny. A 30 éves Puerto Rico-i rapper szettjét a Maison Margiela by John Galliano biztosította, kiegészítőnek egy szögletes lencséjű szemüveget és egy csokor fekete virágot társított az outfitjéhez, a különleges kalapot pedig Stephen Jones készítette neki. 

elsa_pataky_and_chris_hemsworth.jpg

Elsa Pataky és Chris Hemsworth a letisztult eleganciát képviselték. Arany- és krémszínű Tom Ford összeállításaikban keresve sem találunk hibát.

A társelnökök mellett a Vogue-interjúkat készítő házigazdák megjelenése mellett sem mehetünk el szó nélkül. Mindenki a tematikának és az eseménynek megfelelőlen öltözött fel. Emma Chamberlain egy lehengerlően izgalmas, csipkével díszített, légies uszállyal ellátott Jean Paul Gaultier couture darabban bukkant fel. Ashley Graham páncél hatású, ám valójában egy könnyű és szuperszexi fekete Ludovic de Saint Sernin dresszében igencsak feltűnő jelenség volt. Gwendoline Christie párizsi divathéten modelljeként már bizonyította, hogy a Maison Margiela by John Galliano babavilág és a meghökkentő öltözködés nem áll távol tőle, így az angol színésznő erre az eseményre is a márkától választott egy nem mindennapi ruhát. La La Anthony egy csipkével díszített, fekete-vörös McQueen kreációban érkezett és készített interjúkat az érkező vendégekkel a Met Múzeum lépcsősorának tetején.

kim_kardashian_in_maison_margiela.jpg

Kim Kardashian a Maison Margiela by John Galliano 2024-es tavasz-nyári haute couture kollekciójának egyik kreációját választotta az idei Met-gálára. Az amerikai sztár homokóra alakját kiemelte a szorosra húzott fűző, a fémes csillogású, tükörvirágokkal kirakott, páncél hatású ruhát egy puha kardigánnal lágyította a designer.

natasha_poonawalla_in_maison_margiela_1.webp

Natasha Poonawalla indiai üzletasszony szintén egy Maison Margiela by John Galliano haute couture darabban érkezett az eseményre. Extravagáns és pimasz szettje nagyon tetszett a fotósoknak.

kendall_jenner_in_givenchy_by_mcqueen_1999.jpg

Kendall Jenner egy fekete és nude árnyalatú tüllből készített, szoborszerű nyak-és vállrésszel kialakított, kézi hímzésekkel, fekete gyöngyökkel és flitterekkel díszített cut-out Givenchy ruhában lépett a fotósok kamerája elé. A kreáció különlegessége, hogy ezt Alexander McQueen kreatív igazgatóként az 1999-es ősz-téli haute couture kollekcióba tervezte a Givenchy számára. Igazi divattörténeti időutazás.

Az idei Met-gála legnagyobb sztárja minden kétséget kizáróan John Galliano volt. Aki korunk egyik legnagyobb couture művésze mellett labdába akart rúgni, annak alaposan fel kellett kötnie azt a bizonyos fehérneműt. A Loewe mindent megtett, hogy kortárs alkotásaival lenyűgözze a sztárokat és a gála nézőit, így rengeteg hírességet öltöztettek. Ariana Grande egy gyöngyházfényű mellvértet kapott egy légies szoknyával a Loewe műhelyéből. A márka hivatalos nagykövete, Taylor Russell egy fából készült, kézzel festett felsőt és egy krémszínű, drapériaszerűen leomló, magas hasítékkal ellátott szoknyát viselt, míg Greta Lee egy sokat mutató, apró virágokkal díszített, fehér Loewe-páncélba bújt. Lee a Vogue-interjú közben jött rá, hogy olyan magasan van a ruhájának dekoltázsa, hogy abban egészen biztos nem tud majd enni a vacsora során, mivel a mikrofont sem tudta a szája elé emelni.

sarah_jessica_parker_in_richard_quinn.jpgÉs egyszer csak... megérkezett Sarah Jessica Parker. Korunk egyik legismertebb és legnépszerűbb divatikonja, Carrie Bradshaw karakterének megformálója egy kristályokkal és gyöngyökkel díszített, hímzett, különleges Richard Quinn ruhát viselt, amelyhez pompás Philip Tracy kalapot, földig érő gyöngysort és ezüstös fényben csillogó, csillárszerű táskát társított. A megjelenésben volt valami megfoghatatlan romantika és nosztalgikus báj, ugyanakkor a páncélszerű sziluett keménységet és határozott kisugárzást adott a színésznőnek.

Az éteri szépségét, egy megelevenedett modern Csipkerózsikát hozott el Elle Fanning a Balmain szettjével. A színésznő elbűvölően festett, földöntúli energiát árasztott a négyrétegű organzából álló, üveghatású ruhájában, amelynek vállrészét egy-egy szürkéskék gyantából készített madárka tartotta. Mmm, a tökéletes illúzió! Janelle Monáe is a légiesen könnyű, vizes-jeges hatást közvetítette a szemet gyönyörködtető Vera Wang ruhájában. Az egyedi kristálydíszítések mellett, lézervágott, opálos pikkelyek, kézzel zsinórozott kristálygyöngyök és a fenntarthatóság jegyében újrahasznosított műanyag flakonokból kézzel formázott organikus virágok tették feledhetetlenné ezt az alkotást. Emily Ratajkowski Versace-sziluettje nem bízott sokat a képzeletünkre, a kristályokkal díszített, hálószerű ruha egyébként a márka Atelier couture vonalának 2001-es ősz-téli kollekcióból származik. Irina Shayk és Karlie Kloss is a csillogásra szavaztak ezen az estén, pazar ruháikról a Swarovski gondoskodott.

karol_g_in_marc_jacobs.jpg

Az "elsőbálozó" Karol G több interjúban is elmondta, hogy rettenetesen izgult és nagy megtiszteltetésnek érezte, hogy részt vehetett ezen az eseményen. Nude árnyalatú, merevített, szoborszerű Marc Jacobs ruháját látványos kézi hímzések és kristálydíszítések ölelték körbe. 

alia_bhatt.jpg

Az indiai származású brit színésznő, Alia Bhatt egy indiai divattervező, Sabyasachi díszes száriját viselte. A gépesített, sokszor személytelennek ható, modern világban üdítő látványként hat a hagyományok és a kulturális sokszínűség megjelenése. Az idő kertje tematikához finoman illeszkedik a couture minőségben kivitelezett, kézi hímzésű selyemruha, amelyet gyöngyökkel, flitterekkel és féldrágakövekkel tett emlékezetessé a designer.

taika_waititi_and_rita_ora_in_marni.jpg

Taika Waititi és Rita Ora Marniban. Az Oscar- és BAFTA-díjas új-zélandi színész, rendező, humorista egy tetőtől talpig csokoládébarna nappabőr szettel, míg felesége egy kézi készítésű, színes kristályokból és gyöngyökből összeállított, az oldalán nyitott kreációval hívta fel magára a figyelmet. Mielőtt kígyót-békát kiáltanánk az énekesnőre, meg kell jegyezni, hogy a villantásos balesetek elkerülése érdekében egy testszínű kezeslábast is viselt. Megjelenése egyszerre szuperszexi, roppant nőies és merész.

sabrina_harrison_in_schiaparelli.jpg

Sabrina Harrison egy aranyba öntött Salvador Dalí festmény hatását keltette. A Dalíra jellemző elfolyt órákkal díszített Schiaparelli ruhát egy roppant látványos táskával és fejdísszel tette tökéletessé a szett megálmodója. A teljes szürrealista megjelenés az idő múlását, az újraébredést és a megújulást hivatott bemutatni.

maria_sharapova_in_prabal_gurung.jpg

A tavaszi kertek színvilága, köztük a nárcisz szépsége ihlette Maria Sharapova sziluettjét. Az ejtett vállrészű sárga-zöld Prabal Gurung összeállítás az organikus pamutszalagokból kialakított ruhától és a hatalmas virágrozettákkal díszített, uszállyá bővülő operakabáttól vált emlékezetessé.

jessica_biel_in_tamara_ralph_couture.jpg

Jessica Biel a szuperromantikus megjelenés mellett tette le a voksát. A görögdinnye színben pompázó, mélyen dekoltált, tollakkal és kristályokkal díszített Tamara Ralph Couture ruhát a designer a párizsi divathéten mutatta be. A 2024-es tavasz-nyári couture kollekcióba tartozó remekmű 320 munkaóra alatt készült.

rebecca_hall_1.jpg

Rebecca Hall egy éteri hatású, légies, könnyű és romantikus, virágokkal díszített, vízesésszerűen leomló selyemorganza Danielle Frank ruhában érkezett a Met-gálára. Érdekesség, hogy nemcsak a ruhán bukkantak fel kézzel festett virágok, hanem a tökéletes hatás érdekében egy testfestő a színésznő karját is megfestette.

maleah_joi_moon.jpg

Egy légiesen könnyed, nyomott virágokkal díszített Collina Strada ruhát viselt Maleah Joi Moon. Az amerikai színész-énekesnő kert tematikához illeszkedő, romantikus darabja egyébként a hamarosan nyíló kiállításon is megtekinthető.

jordan_roth_in_valentino.jpg

Egy igazi divatikonhoz méltó szerelésben bukkant fel Jordan Roth. A tetőtől talpig virágokkal borított Maison Valentino couture darab tökéletesen megfelelt a meghívóban szereplő dresszkódnak.

cynthia_erivo_in_thom_browne.jpgRózsaszín virágszirmokkal díszített, fecskefarkú, uszállyá bővülő kétrészes Thom Browne összeállításban hódított Cynthia Erivo.

j_harrison_ghee.jpg

Az esemény legnagyobb poénját J. Harrison Ghee sütötte el, aki a kert tematikát nem a virágokra és a növényekre hegyezte ki, hanem a kertben élő rovarvilágra. A 300 munkaóra alatt elkészített Howie B alkotás több mint 50 strucctollat, 20 tollboát, végtelen számú kristályt és gyöngyöt foglal magába. A rovarszárnyakat a designer hatalmas masnikkal,a szemeket pedig a szürreális fejdísz tett tökéletessé. Látványos, feltűnő és felszabadítóan eredeti, jelmezszerű megoldás.

nicki_minaj_in_marni.jpg

Nicki Minaj Marniban. Az amerikai szupersztár Francesco Risso divattervező kézi festésű, szoborszerű ruháját viselte, amelyet háromdimenziós virágokkal díszítettek. Az egyedi alkotás kitűnően kapcsolódik a meghívóban szereplő kert tematikához. 

amelia_gray.jpg

Egy sárga miniruha, amely növényi terráriumot, így egy kisebb élővilágot hordoz magán. Így festett Amelia Gray szerelése, kifejezetten a Met-gálára készítette az Undercover.

sydney_sweeney_in_miumiu.jpg

Már nem szőkén, hanem fekete hajjal jelent meg az eseményen a Netflix szexi színésznője, Sydney Sweeney. A démoni hajszínéhez kitűnően illett a fekete hímzésekkel és virágdíszítésekkel ellátott babakék Miu Miu ruha. A hercegnő fazon egy modern istennővé varázsolta Sweeney-t.

uma_thurman_in_tory_burch.jpg

A vállrészen pillangókkal díszített, romantikus, klasszikusan elegáns fazonú, fűzős ruhában érkezett Uma Thurman. A kreáció Tory Burch műhelyében készült.

sabrina_carpenter_in_oscar_de_la_renta.jpg

Sabrina Carpenter egy test vonalát követő, vállpánt nélküli, fekete felsőben és egy ombre szoknyában vonult be az idei Met-gálára. Az ízléses és elegáns szettet az Oscar de la Renta készítette el számára.

adrien_brody_and_georgina_chapman_1.jpg

Adrien Brody és a Marchesa kreatív igazgatója, Georgina Chapman. A pár a kifinomult eleganciát testesítette meg, Chapman vállpánt nélküli, pliszírozott, fekete-kék ombre, uszállyá bővülő ruhája leginkább egy csodálatos pillangóra hasonlított. Roppant látványos darab.

És ha már a Met-gála telis-tele van csinos hercegnőkkel, akkor nem feledkezhetünk meg a jól öltözött hercegekről sem. A dresszkód elvárásait maximálisan teljesítette Gustav Magnar Witzoe, aki egy mesebeli karaktert, a tündérek királyát keltette életre a római kort idéző Versace-szettjében. A 31 éves norvég milliárdos üzletember abszolút nyertese lehetne ennek a jelmezversenynek. A királyfi kategóriában tündökölt a zöld Burberry összeállításában Barry Keoghan. A Bridgerton-sorozat jóképű színésze, Jonathan Bailey inkább a visszafogott eleganciát részesítette előnyben, ám a megjelenését feldobta néhány Loewe-virággal. Szintén a Loewe szalonjából választott egy földet söprő fecskefarkú frakkot Josh O'Connor. Alton Mason viszont egy kigombolt ingben és vastag talpú cipőben mutatta meg, hogy milyen egy modern stílusikon, aki Thom Browne-ban hódít. Lewis Hamilton sem dőlt be a romantikus kisherceg vonalnak, visszafogott eleganciájáról a Burberry gondoskodott.

eddie_redmayne_in_steve_o_smith.jpg

Eddie Redmayne egy Steve O Smith kreációban érkezett, ez a szett jócskán túlmutat az unalomig ismételt öltöny-nyakkendő felálláson. Díjazandó a bevállalóssága!

lil_nas_x_in_luar.jpg

Lil Nas X egy krémszínű Luar-összeállításban jelent meg a fotósok előtt. Igazán érdekesen a formák és a részletek ezen az outfiten. 

naomi_campbell_in_burberry_1.jpg

Naomi Campbell egy gyöngyös-rojtos Burberry ruhát választott erre az alkalomra. Egyszerűsége és letisztultsága kiemeli őt a sok jelmezes sztár közül.

kylie_minogue_in_diesel_by_glenn_martens.jpg

A pop hercegnője, Kylie Minogue egy úgynevezett devoré farmer tankruhát viselt a Diesel by Glenn Martens jóvoltából. A különleges darabot a hálóingek ihlették és olyan benyomást kelt a test kontúrjait elveszítve, mintha a viselője valóban egy Csipkerózsika-álomból ébredt volna fel. Ezt a nem mindennapi kreációt 500 000 (!!!) kristállyal hímezték ki. 

camila_cabello_in_ludovic_de_saint_sernin.jpg

Egy valódi harcias amazont idézett meg Camila Cabello megjelenése. A Swarovski kristályokból álló Ludovic de Saint Sernin ruha mély nyakkivágása és fűzője szexivé teszi viselőjét, a szaggatott hatású, páncélszerű szoknya viszont erőt és magabiztosságot közvetít. A kreáció elkészítése 450 munkaórát vett igénybe és összesen 250 000 (!!!) darab Swarovski kristályt használtak fel hozzá. Cabello táska helyett egy jégtömbbe fagyasztott rózsát tartott a kezében - ez valóban egy vaskos jégtömb volt, az élő közvetítés során láthatóvá vált az olvadó jégből kicsöpögő víz -, ez az idő múlását, a múlékonyságot szimbolizálta.

cara_delevingne_in_stella_mccartney.jpg

Cara Delevingne páncélszerű kétrészes Stella McCartney szettje egyszerre volt dögös és szexi, határozott és erőteljes.

demi_lovato_in_prabal_gurung.jpg

Demi Lovato a harcias hercegnő karakterét hozta az ezüstös fényű, vállpánt nélküli, flitterekkel és 3D-s virágokkal díszített, uszállyá bővülő Prabal Gurung ruhájában.

dua_lipa_in_marc_jacobs.jpg

Látszólag szertelen, össze nem illő elemekből álló, mégis szokatlan egységet alkotó Marc Jacobs kreációban vonult be Dua Lipa. Kitűnően illeszkedik az újraébredő divat, az újradefiniált megjelenés témakörébe.

charli_xcx_in_marni.jpg

Charli XCX egy különleges Marniban. A 31 éves angol énekes-dalszerző újrahasznosított estélyi ruhája kiszaggatott trikókból állt össze, a mesterségesen kreált szakadásokat gyöngyökkel és kristályokkal tette feledhetetlenné a tervező. A ruha elkészítése 200 munkaórát vett igénybe.

doja_cat_in_guram_gvasalia_by_vetements.jpgLefolyt sminkben és vizes pólóruhában sokkolta a megjelenteket Doja Cat. Az amerikai szupersztár a meghökkentő outfitjeivel gyakran kiveri a biztosítékot, ám a határok feszegetése ebben az esetben nagyon is beszédes. Guram Gvasalia, a Vetements designere pedig kitűnő szakmai hátteret biztosít a rapper önmegvalósításához.

lily_james_in_erdem_1.jpgLily James a klasszikus eleganciát részesítette előnyben a fekete virágokkal díszített, elképesztően hosszú uszállyal rendelkező rózsaszín Erdem kreációjában.

demi_moore_in_harris_reed.jpg

Minden kétséget kizáróan Demi Moore pink-fekete szettje volt a 2024-es Met-gála egyik legütősebb darabja. Az izgalmas formavilág, meglepő díszítések mind-mind Harris Reed divattervező tehetségéről árulkodnak.

eva_chen_in_robert_wun.jpg

Eva Chen a romantikus tavaszi kertek hangulata helyett a hóval borított téli táj képét mutatta be. A Robert Wun couture dressz egy meglepő, ám roppant beszédes darab. 

rebecca_ferguson.jpg

Rebecca Ferguson egy hatalmas fekete köpenyben vonult be a fotósok elé. A grandiózus takarás gyorsan lekerült, így láthatóvá vált a hollófekete, fekete és fehér flitterekkel, 60 000 (!!!) kék és zöld Swarovski kristállyal díszített ruha, amelyet a Thom Browne tervezett a színésznő számára.

tyla_in_balmain.jpgÉs ha már a legmenőbb szetteknél járunk, akkor érdemes egy percre elidőzni Tyla ruháján. Az énekesnő testéről vett nyomat alapján készítette el a Balmain az alapot, amelyet kézzel szórt homokkal és kristályokkal borítottak be. Ahogyan az elkészült ruha, úgy a homokóra alakú táska is az idő múlására, az élet múlékonyságára hívja fel a figyelmet. Érdekesség, hogy a sztár ebben a kreációban nem tudta leküzdeni a Met Múzeum elképesztően hosszú lépcsősorát, így az eseményt segítők felemelték és felcipelték. A gála végén a tervező, Olivier Rousteing egy ollóval maga vágta rövidre, hordható állapotúra Tyla homokruháját.

lana_del_rey_in_alexander_mcqueen.jpg

Igazi divattörténet újraértelmezés volt Lana Del Rey ruhája, amelyet az Alexander McQueen új kreatív igazgatója, Seán McGirr készített el az énekesnő számára. A 2007-ben debütált szarvasagancsos Alexander McQueen couture darab ezúttal nude fűzővel és bronzos hímzésekkel kelt életre, az agancs helyett galagonyaágakat és tüllt használtak a fejdísz megalkotásában.

kerry_washington_in_oscar_de_la_renta.jpg

Kerry Washington nem volt sem polgárpukkasztó, sem extravagáns. Mélyen dekoltált mélylila ruháját a hátán és az uszályán csodaszép 3D-s virágokkal borították be az Oscar de la Renta tervezői.

nicole_kidman_in_balenciaga_1.jpg

Nicole Kidman hűséges a Balenciaga divatházhoz. A Balenciaga és annak jelenlegi kreatív igazgatója, Demna pedig a márka egy ikonikus 1951-ben bemutatott haute couture ruháját - abban az évben a Harper's Bazaar április számában jelent meg - másolta le és alkotta újra az Oscar-díjas színésznő számára. Ez a kreáció annyiban tér el az eredetitől, hogy az elülső része tökéletes ellipszis formát mutat, amíg az 1951-es verziós görbe ívű, horpasztott vonalú. Igazi divattörténeti különlegesség!

isabelle_huppert_in_balenciaga_2.jpg

Isabelle Huppert pompás Balenciagában érkezett. Ez a ruhaköltemény 20 méter anyag és 300 munkaóra felhasználásával készült el, a most nyíló kiállítási anyagában is helyet kapott. 

pamela_anderson_in_oscar_de_la_renta.jpg

Pamela Anderson egy aszimmetrikus vállú, naturális színű Oscar de la Rentát viselt, ami kísértetiesen hasonlít Billie Eilish 2021-ben hordott Met-szettjéhez

wes_gordon_and_shakira.jpg

Wes Gordon és Shakira a fotósok kamerái előtt pózoltak. A Carolina Herrera designere egy vibráló piros, magas hasítékkal ellátott, vállpánt nélküli, elképesztő uszállyal rendelkező ruhát készített a latin díva számára.

A világ legnagyobb divateseményére a világ legismertebb divattervezői is meghívást kaptak. Megjelent Benedetta Piccoli és Pierpaolo Piccioli, Barry Diller oldalán Diane von Furstenberg, Andrew Bolton pedig Thom Browne társaságában érkezett. Harris Reed feltűnő szettje örökre emlékezetes marad, ahogyan a kortalan Vera Wang is, Tory Burch pedig romantikus ruhája mindenkit lenyűgözött. Marc Jacobs a férjével, Char Defrancescóval vonult be. Talán Tom Ford volt az egyetlen designer, aki nem a saját kreációját viselte, a mindig elegáns művészt a Saint Laurent by Anthony Vaccarello öltöztette. Olivier Rousteing a saját arcképével ellátott - Tylához hasonló - homokruhát villantott.

eboni_nichols_and_queen_latifah_in_thm_browne.jpg

Eboni Nichols és Queen Latifah izgalmas Thom Browne szettekben pompáztak

lauren_sanchez_in_oscar_de_la_renta.jpg

Tükrös mozaikokkal kirakott, fémes-rozettás Oscar de la Renta ruhában Lauren Sánchez.

michelle_yeoh_in_balenciaga_1.jpg

Michelle Yeoh az 1940-es évek báli ruháit idézte meg ebben az alumínium Balenciaga dresszben. A 200 munkaóra alatt elkészített darab az időtlen szépséget, a múlékonyságot, a kecsességet, a szobrászati koncepciót és a modern innovációt ötvözi. Demna kreativitása határtalan!

kylie_jenner_in_oscar_de_la_renta.jpg

Kylie Jenner egy krémszínű, vállpánt nélküli, csúcsos mellrésszel ellátott, uszályos Oscar de la Rentában. A régi Hollywood eleganciáját láthattuk tőle.

michelle_williams.jpg

A szabályokat és az elvárásokat felrúgva egy mennyei Chanel-tülltengerben érkezett Michelle Williams. A színésznő aprócska ruháját kitűnően ellensúlyozta a drámai hatású, mégis éterien könnyed textilfelhő.

penelope_cruz_in_chanel_2.jpgNem fehérben, hanem feketében, egy vállpánt nélküli, csipkével borított, hercegnő fazonú Chanel ruhakölteményben láthattuk Penélope Cruzt.

rosalia_in_dior_and_stephen_jones.jpg

Rosalía imádta, hogy részt vehet ezen a Met-gálán. Megadta a módját, hiszen egy vállpánt nélküli, uszállyá bővülő, szuperelegáns fekete Dior estélyiben érkezett. A szettjét egy különleges Stephen Jones fejdísz tette emlékezetessé. Istenien állt neki!

meg_ryan_in_michael_kors.jpg

Meg Ryan az esemény királynőjeként tündökölt. A visszafogottan elegáns, virágos hímzésekkel és 1120 flitteres virággal díszített fekete selyem és mikadó ruháját Michael Kors műhelyében készítették 800 munkaóra alatt. A pompás sziluett érdekessége, hogy a teljes díszítés - hét különböző méretű és formájú - újrahasznosított flitterekből állt össze.

mindy_kaling_in_guarav_gupta.jpg

A nyíló virág szépségét testesítette meg Mindy Kaling ruhája. A sziromszerű elemekből álló szoborszerű kreáció Guarav Gupta műhelyében készült és az idő múlásáról, a múlékonyságról mesél nekünk. Csodálatos darab!

kris_jenner_and_corey_gamble_in_oscar_de_la_renta.jpgKris Jenner és Corey Gamble a 2024-es Met-gálán. Kim Kardashian édesanyja igazi királynői viseletet kapott az Oscar de la Rentától. A tekintélyt parancsoló, uszállyá bővülő elefántcsont színű szett a gallérján kézi díszítéssel ellátott operakabáttal válik látványossá. 

da_vine_joy_randolph_in_zac_posen.jpgDa'Vine Joy Randolph bebizonyította, hogy nem csak az S-es méretű csajokat lehet igazán látványos és izgalmas szettekbe öltöztetni. Az Oscar-díjas színésznő egy grandiózus Gap farmer couture ruhakölteményben érkezett az idei Met-gálára, amelyet Zac Posen tervezett a számára.

cardi_b_in_windowsen.jpg

Az esemény egyértelmű csúcspontja Cardi B bevonulása volt, aki egy hollófekete - valójában egy fekete özvegyre emlékeztető - elképesztő méretű Windowsen ruhában érkezett meg. A designert az idő kertje, a kert termékeny fekete földje inspirálta. Ahogyan a fekete talajban a mag szárba szökken és csodás virág, majd termés fakad belőle, olyan gyönyörű fekete rózsaként tündökölt Cardi B is ebben a mennyei kreációban. A ruha közel 3 000 (!!!) méter organza felhasználásával készült és a föld hatalmasságát szimbolizálja. Érdekesség, hogy összesen 7 segítőre volt szüksége az amerikai rappernek, hogy ebben az alkotásban mozogni tudjon. Elképesztő volumen, leírhatatlan drámaiság és az abszolút WOW-faktor jellemzi. 

Fotók: Getty Images / Vogue

Kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr6818398783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása