GaborSzakacs

Pazar couture ruhák a Dívák & Ikonok kiállításon

2024. szeptember 29. - gaborszakacs

Az elmúlt kétszáz év ikonjainak eredeti fellépőruháin, jelmezein, kellékein, plakátjain, kép- és hangfelvételein keresztül elevenedik meg a dívák története a Magyar Zene Házában. A budapesti időszaki kiállítás a londoni Victoria & Albert Museumból érkezett hozzánk, május 18-tól - a nagy érdeklődésre való tekintettel - szeptember 29-ig látogatható. A most következő összeállításban elhoztam nektek a tárlat legizgalmasabb jelmezeit, valamint azokat a couture ruhákat, amelyek divattörténeti szempontból kifejezetten érdekesek.

20240517_133420_masolata.jpg

Rihanna, Björk, Whitney Houston, Janelle Monáe, Tina Turner, Cher, Marilyn Monroe, Maria Callas, Edith Piaf, Ingrid Bergman és még sok más jelentős előadóművész személyes történetén – és eredeti fellépőruháin, jelmezein, személyes tárgyain – keresztül mutatja be a dívák történetét a Magyar Zene Háza időszaki tárlata, a Dívák & Ikonok című kiállítás.

A nagyszabású gyűjteményt a világ legnagyobb iparművészeti- és design múzeuma, a londoni Victoria and Albert Múzeum rendezte. Az eredeti helyszínen 2024. áprilisában zárt a tárlat, majd utazókiállításként először a budapesti Magyar Zene Házába érkezett, május 18-tól - a nagy érdeklődésre való tekintettel - szeptember 29-ig látogatható, a zárás után a világ több fontos múzeumába utazik tovább. Az egyedülálló kollekció átgondolt és izgalmas dramaturgiával kápráztatja el a hazai közönséget, miközben egy társadalom-és divattörténeti korrajzot is ad a női előadók világáról a XIX. századtól napjainkig. Az ünnepélyes exkluzív megnyitóra meghívást kaptam én is, így a tárlatról már egy helyszíni beszámolót olvashattatok ITT a blogon. Jöjjön a második rész egy kicsit más szemszögből!

A kiállítás egyik beharangozó videójában a Magyar Szent István-renddel és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar operaénekesnő, drámai szoprán, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Marton Éva azt mondta, hogy "dívának csak a színpadon kell lenni, és nem az életben". A dívák világában mégis akad egy olyan híresség, aki a hétköznapi életben is ízig-vérig díva volt. Egy magyar színésznő, aki meghódította Amerikát, munkásságát 1958-ban Golden Globe-díjjal jutalmazták, majd csillagot kapott a Hollywood Walk of Fame-en. Legendájához kilenc - szerinte csak nyolc, mert "az egyik nem számít" - férj, jelentős vagyon, hatalmas ruhatár, óriási hírnév, befolyásos baráti társaság és persze számtalan elképesztően humoros tévészereplés köthető. Ő a világ egyik első és talán legnagyobb celebe ZsaZsa Gabor. A magyar díva története és jellegzetes ruhadarabja is helyet kapott ebben az izgalmas tárlatban:

ZsaZsa Gabor imádta ezt a piros ruhát, viselte vörös szőnyeges eseményen és a Special Report magazin fotózásán is. A 2016-ban elhunyt sztár özvegye, Frédéric von Anhalt a budapesti ORIGO Filmstúdióban kialakított Gábor Zsazsa Múzeumnak ajándékozta ezt a különleges Bob Mackie darabot.

Bár ez a gyapjúból, selyemből és csipkéből készült ruha úgy néz ki, mint egy igazi tizenkilencedik századi ruha, valójában egy színházi jelmez, amelyet Paola szerepére terveztek az „Angyalok párbaja” című filmben 1958-ban. Eredetileg a híres divattervező, Christian Dior készítette Edwige Feuillère francia színésznő számára, ám amikor Vivien Leigh átvette Paola szerepét a londoni produkcióban, ekkor újratervezték. Mire Leigh elvállalta a szerepet, Dior 1957-ben meghalt, így a jelmezt a londoni Bermans jelmezcég készítette el. 

Érdekesség, hogy Christian Dior nagyon ügyelt arra, hogy a jelmezeket átitassa a megidézett kor - 1859-ben játszódik a darab -, ezért a részletei teljesen korhűek, ám mégis felfedezhetjük benne az 1950-es évek, a Dior-féle New Look utánérzetét is. Kényelmes, ugyanis Dior nem kényszerítette fűzőbe a színésznőt. Egy kabátot alkotott, amelybe beépített alakformálót helyezett el. Így kelt életre a fűzés illúziója anélkül, hogy ténylegesen akadályozná az előadót a gyors öltözésben vagy a mozgásban.

20240517_131206.jpg

Issey Miyake a divattörténet egyik leginnovatívabb tervezője volt, aki a huszadik század végén és a huszonegyedik század elején az avantgarde divat legjobbjaként tündökölt. Ő volt az első japán divattervező, aki meghódította Párizst. A Budapesten bemutatott "Plastic Body" című munkája az 1980-as évek elejének kísérleti és szobrászati ​​ruhadarabok sorozatából származik, az 1980-as ősz-téli kollekció záródarabja. Ebben az időszakban a designerek gyakran vizsgálták a test és a ruha kapcsolatát, ez a női test feltárását és ünneplését eredményezte. Gyakran innovatív vagy szokatlan anyagokat használtak, így készítette el Miyake a poliésztergyantával átitatott üvegszálakból öntött mellszobrot. A dizájn részletezi a női forma körvonalait, beleértve a mellet, a törzset és a köldököt, a derékrésznél lévő peplum szoknyává formálódik. Nincsenek pántjai vagy rögzítői, de mandzsettákkal hordták, belseje fekete filccel bélelt. 1982-ben Lisa Lyon női testépítőt Miyake alkotásában fotózta Robert Mapplethrope, a legismertebb viselője a jamaicai származású amerikai modell-énekesnő, Grace Jones lett. Jones ennek az alkotásnak az újragondolt verzióját a 2000-es évek elején is magára öltötte, azt Jean Paul Gaultier tervezte Issey Miyake nyomán.

Miyake 1983 és 1985 között az "ÚJ TEST" ünnepléseként a Bodyworks című kiállításán több színben is bemutatta ezt a műanyag mídert.

20240517_132221.jpg

A hollywoodi csillogást a történelmi hűséggel ötvözte Theadora Van Runkle (1928-2011) amerikai jelmeztervező a bugle gyöngyökkel díszített smaragdzöld ruhában, amelyet Liza Minnelli részére készített 1977-ben. Az amerikai színész-énekesnő valódi istennőként tündökölt ebben a szettben.

20240517_131659.jpg

Az Emmy- és Grammy-díjas amerikai énekesnő, rapper, dalszerző és fuvolaművész, Lizzo egy igazi camp stílusú ruhát adott a divatkiállítás anyagába. A világhírű előadó 2021. szeptember 25-én a New York-i Central Parkban megrendezett Global Citizen Live fellépése után viselte ezt a különleges darabot és az intézményesített rasszizmusra hívta fel vele a figyelmet. A „Don't Be a Drag, just Be a Queen” feliratú szalaggal átkötött műszőrme - műhermelin - ruha, amely a Viktor&Rolf 2021-es ősz-téli haute couture kollekciójának része.

A Viktor&Rolf Haute Couture 2021-es ősz-téli kollekciót a királyi családok új generációja ihlette. Az avantgarde művészi kivitelezéséről ismert Viktor Horsting és Rolf Snoeren holland tervezőpáros arra törekedett, hogy bemutassa a „megjelenés fenntartásának kétértelműségét", az emberi valóságot egy intézmény falai mögött. A divatnak, akárcsak a monarchiának, megvan a maga hierarchiája, az udvarai, a hatalmi szövetségei, a királyai és a királynői. A Viktor&Rolf rávilágít arra, hogyan válhat mindenkiből királynő, és hogyan viselkedhet mindenki királyként. Nem számít, ha a bundájuk műanyagból, az ékszereik gyantából, a ruháik pedig poliészterből készültek. Ez egy tökéletes szembeállítás a valódi és a hamis között.

Doja Cat figyelemreméltó vörös szőnyeges ruhadarabjairól sokat cikkez a nemzetközi sajtó. A Grammy-díjas amerikai énekes, rapper és dalszerző jellemzően jól átgondolt, humoros, ugyanakkor kemény társadalomkritikát hordozó szettjeit mindig hatalmas érdeklődés kíséri. A sztár 2022-ben a New York-i Rockefeller Center ikonikus Rainbow Roomjában megrendezett Daily Front Row Fashion Media Awards díjátadón egy különleges vállrésszel ellátott, csíkos Viktor&Rolf haute couture öltönyben jelent meg.

A holland Rolf Snoeren és Viktor Horsting a nők és férfiak közéleti szerepvállalására, a hatalomhoz való ragaszkodásra, na meg a politikusok túl szűk vagy túl laza viseletére, a testalkatukhoz egyáltalán nem illő ruhadarabokra hívta fel a figyelmet. Egy befolyással bíró, ám mégis torz képet mutató világ került terítékre a tervezőpáros gyűjteményében, amely igencsak meghatározza az emberiség jelenének és jövőjének alakulását. A félelmetesnek tűnő, vámpírokat idéző 2022-es őszi haute couture kollekcióról már olvashattatok a blogon ITT.

20240517_132434.jpg

Az egyik személyes kedvencem Björk ruhája. A fekete-arany virágos kreációt 2019-ben Pierpaolo Piccioli tervezte a Valentino Pekingben bemutatott #VALENTINODAYDREAM haute couture kollekciójába. A világhírű énekesnő a 2021 novemberi reykjavíki előadásán viselte, kifejezve a kendőzetlen kreativitást és a művészi tehetség természetét. Érdekesség, hogy Jennifer Lopez ugyanebből a kollekcióból választott egy hatalmas masnival ellátott, fehér-zöld-arany nagyesélyit a 2020-as Golden Globe-gálára.

"Soha ne hagyd, hogy bárki a világon azt mondja neked, hogy nem lehetsz pontosan az, aki vagy."

Napjainkban senki sem határozza meg jobban a díva fogalmát, mint Lady Gaga. A világhírű énekesnő 2019-ben egy hatalmas uszállyal ellátott, puffos ujjú, vállpánt nélküli, babakék Valentino couture kreációban vette át a Csillag születik című film legjobb betétdalért járó Golden Globe-díjat. Ez a grandiózus estélyi kitűnően kifejezte Gaga lenyűgöző kreativitását és a sokrétű személyiséget.

20240517_130713_1.jpg

A British Vogue 2021 novemberi címlapján viselte ezt a fűzős, mélyen dekoltált, kanárisárga Vivienne Westwood couture darabot Adele. Az Emmy-, Oscar-, Golden Globe-, valamint többszörös Grammy-díjas angol énekes-dalszerző ebben a hónapban egyszerre szerepelt a brit és az amerikai Vogue borítóján. Történelmi pillanat mindkét magazin életében a két fotósorozat, a két interjú, a két világváros - London és New York - a világ legnagyobb példányszámban eladott divatlapjának transzatlanti hatalomátvételéről és a női művészek XXI. századi erejéről tanúskodik. A címlapfotót Steven Meisel készítette Adele-ről.

A hagyomány szerint minden év májusának első hétfője a divatról szól a New York-i Metropolitan Múzeumban. Ilyenkor a világhírű színészek, zenészek, modellek, divattervezők és közéleti személyiségek gyűlnek össze az intézmény Museum of Costume Art részlegének - hivatalosan The Anna Wintour Costume Center -  nagyszabású gáláján. A 2021-es esemény szeptember 13-án került megrendezésre, az “In America: A Lexicon of Fashion” tematikájára és a hozzá kapcsolódó nagyszerű kiállításra épült. Rihanna egy Demna Gvasalia által tervezett, fekete Balenciaga couture dresszben bevonul a vörös szőnyeges gálák történetébe. Az haute couture és a streetwear eklektikus keveredésében életre keltett szettjét mesés ékszerekkel és egy bohém Stephen Jones kalappal tette feledhetetlenné.

20240517_130347.jpg

A 2018-as Met-gála a “Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination” tematikájára és a hozzá kapcsolódó impozáns kiállításra épült. A katolicizmus ihlette tárlat vörös szőnyeges bevonulásán Rihanna egy gyöngyökkel és kristályokkal díszített Maison Margiela by John Galliano köntöst és egy Stephen Jones fejdíszt viselt. A világhírű énekesnő a katolikus egyház fejét, a pápát és a tekintélyes pozíciókat betöltő férfialakokat kívánta elgondolkodtató módon megjeleníteni, amikor női pápának öltözött. Minden kétséget kizáróan ez az haute couture alkotás a Dívák & Ikonok című tárlat talán legizgalmasabb darabja. 

20240517_130412.jpg

A díjkiosztó gálák történetének egyik legcsillogóbb ruháját Rihanna viselte. A Grammy-díjas barbadosi énekesnő ebben a teljesen áttetsző, 200 000 Swarovski kristállyal kirakott kreációban jelent meg a Council of Fashion Designers of America's (CFDA) Fashion Icon 2014 eseményen. Adam Selman tervező a hátat szabadon hagyó szettet hozzáillő kesztyűvel, fejfedővel és egy rózsaszín prémes stólával tette emlékezetessé. Az alkotást Diana Ross ikonikus meztelenruhái és Marilyn Monroe (1962-ben a "Happy Birthday, Mr. President"-et énekelte Kennedy elnök születésnapi ünnepségén) megjelenése ihlette.

"Soha nem leszel stílusos, ha nem kockáztatsz" - mondta Rihanna az újságíróknak, miközben a vörös szőnyegen sétált. 

Cher és Bob Mackie divattervező kapcsolata legendás. Az amerikai designer az 1960-as évek óta készíti az Oscar-, Emmy-, Grammy- és Golden Globe-díjas énekesnő színpadi és vörös szőnyeges ruháit, barátságuk őszinteségen és bizalmon alapszik. A Dívák & Ikonok című londoni kiállításban Cher ruhái egy központi szigeten, a budapesti tárlatban a záró szekcióban - mint egy nagy finálé - kaptak helyet bemutatva a zenei legenda személyiségének és ruhatárának sokszínűségét az 1960-as évektől napjainkig. 

Az aprólékos kézi munkával rádobozott, ezüst kristályokkal és flitterekkel készített "Cleopatra" szett az 1988-as Halloween partin debütált. A hasat szabadon hagyó meztelenruhához Bob Mackie egy lenyűgöző méretű fejdíszt és parókát álmodott meg, így a teljes jelmez tökéletesen megidézte az ókori Egyiptom hangulatát. Némi hollywoodi glamourral fészerezve.

Az 1978-as Las Vegas-i MGM Grand megnyitóján viselt vörös tollruha és az impozáns fejdísz a kortárs divat egyik legextravagánsabb alkotása, valahol a színpadi jelmezek és az haute couture divat találkozásában. A szettet 2008 májusában Las Vegas-i Caesars Palace Colosseumában kiállították.

A 2017-es "Classic Cher" című Las Vegas-i fellépéssorozat nyitóruhája a csillogó kék szárit idéző, a vállán hatalmas kék-fekete tollakkal ellátott ruha, fekete afroparókával kiegészített, a csuklón és bokán elhelyezett, kristályokkal díszített szett. CherWoman's World című dalát énekelte ebben a pazar jelmezben, a koncert folytatásában pedig a sokat mutató kék body-ban jelent meg a sztár, bizonyítva, hogy 70 felett is kifogástalan alakkal rendelkezik.

A hollywoodi csillogás és Cher indián felmenőinek találkozásából született meg 1975-ben az a kétrészes, a világsztár szupervékony alakját bemutató összeállítás, amelyet a Santa Monica Civic Auditoriumban a Rock Music Awards-on viselt, amikor Elton Johnnal és Diana Ross-szal közösen lépett színpadra. Ezt a szettet Cher többször is magára öltötte, hol hatalmas indiántollakkal, hol pedig csillogó palásttal kiegészítve. Bob Mackie alkotása magán viseli a korszak extravaganciáját, a részletes kidolgozottság iránti igényt, ugyanakkor roppant erős szexuális kisugárzást mutatott, tele érzékiséggel, amellyel Cher folyamatosan és ügyesen kísérletezett karrierje során.

Cher a kortárs popzene élő legendája. 2004-ben a budapesti, 2019-ben a bécsi koncertjén volt szerencsém őt élőben látni. Több mint hat évtizedes munkássága, színpadi jelenléte, megnyerő személyisége és elképesztő ruhatára bizonyítja, hogy méltán emlegetik a történelem legnagyobb dívái és divatikonjai között.

Bob Mackie lenyűgöző "lángruhája" és annak vázlata. Az amerikai divattervező 1977-ben alkotta meg Tina Turner számára. Ahogyan maga az énekesnő személyisége, úgy ez a dressz is a lobbanékonyságot, a tomboló energiákat, a szenzációs színpadi jelenlétet hivatott bemutatni. A hatalmas tűzcsóva szárnyak ellenére Tina Turner önfeledten táncolt ebben a kreációban. Érdekesség, hogy ez a jelmez valódi divattörténeti mérföldkővé avanzsált, ugyanis a későbbiekben Beyoncé és RuPaul is viselte ennek a Bob Mackie alkotásnak egy-egy átiratát.

Fotók: GaborSzakacs Blog

Figyelem! A cikkben szereplő fotók szerzői jogvédelem alatt állnak, továbbközlésük szigorúan tilos!

Kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr8118487867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása